Όλοι ετοιμάζονται για αγορές προσφορές και εκπτώσεις στην Black Friday και Cyber Monday. Μαζί με αυτούς και οι απατεώνες!
Λίγο πριν από τη Black Friday και τη Cyber Monday, οι προσφορές των εορτών μας κατακλύζουν και είναι εύκολο να χάσουμε την προσοχή μας. Σε μια κατάσταση σύγχυσης, διατρέχουμε τον κίνδυνο να πραγματοποιήσουμε μια διαδικτυακή συναλλαγή που αποδεικνύεται ανούσια και δόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δραστηριότητα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο τείνει να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων έντονης δραστηριότητας δαπανών.
Μεγάλο μέρος των αγορών της Black Friday και της Cyber Monday πιθανότατα θα γίνει μέσω Διαδικτύου. Πριν δούμε μερικές συμβουλές για να παραμείνουμε ασφαλείς ας μάθουμε πότε είναι η Black Friday και πότε η Cyber Monday.
Στην Ελλάδα η Black Friday 2022 πέφτει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και η Cyber Monday είναι τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022.
Σε όσους και όσες μας ρωτάνε συμβουλές για ασφαλείς online αγορές αυτό που λέμε πρώτα από όλα είναι να πραγματοποιείτε τις online αγορές χρησιμοποιώντας υπολογιστή και όχι smartphone ή tablet. Στον υπολογιστή (desktop ή laptop) έχετε περισσότερες επιλογές για να ελέγξετε το οτιδήποτε από ότι σε μια συσκευή Android ή iOs. Στον υπολογιστή πχ πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, μπορείτε να τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τον σύνδεσμο και να βεβαιωθείτε ότι εμφανίζει την πραγματική διεύθυνση URL προορισμού.
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το URL που οδηγεί στο άρθρο Phishing με Unicode Domains: Μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά στα аa;
Προσοχή στους ψεύτικους ιστότοπους
Ο ψεύτικος κλωνοποιημένος ιστότοπος είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος με τον οποίο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα εξαπατήσουν τους διαδικτυακούς καταναλωτές ώστε να πέσουν θύματα των απατών τους στη Black Friday και την Cyber Monday. Θα κλωνοποιήσουν ιστότοπους για να εμφανίζονται κοντά σε νόμιμους ιστότοπους.
Η ιστοσελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους με ορθογραφικά λάθη, οι εικόνες μπορεί να είναι pixilated, το περιεχόμενο συχνά δεν είναι τυπικό και οι λειτουργίες του ιστότοπου μπορεί να μην λειτουργούν σωστά. Πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τον σύνδεσμο και βεβαιωθείτε ότι εμφανίζει την πραγματική διεύθυνση URL προορισμού.
Χρησιμοποιήστε ασφαλείς ιστότοπους με e-shop
Πριν ξεκινήσετε τις ηλεκτρονικές αγορές σε οποιονδήποτε ιστότοπο κατά την περίοδο των ευχαριστιών, ελέγξτε εάν ο ιστότοπος είναι ασφαλής.
Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τη διεύθυνση URL και επιβεβαιώστε την αυθεντικότητα της διεύθυνσης ιστού. Αναζητήστε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων και βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL αρχίζει με ‘https://’ αντί ‘http://’. Το S υποδηλώνει ότι η ιστοσελίδα έχει κρυπτογραφηθεί και ασφαλιστεί με πιστοποιητικό SSL.
Προσοχή στο phishing
Πολλοί απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν τέτοιες ημέρες για να κάνουν την κακόβουλη δουλειά τους. Εάν λάβετε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο messenger ή στα social media, μην κάνετε απλώς κλικ σε αυτόν! Βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα προέρχεται όντως από τον υποτιθέμενο αποστολέα, ακόμα κι αν γνωρίζετε τον «αποστολέα» και έχετε συνεργαστεί ξανά μαζί του στο παρελθόν. Εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο, μην εισάγετε τα στοιχεία σας και επικοινωνήστε απευθείας με το κατάστημα.
Προσοχή στις απάτες στα Social Media
Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει διαδεδομένες τη Black Friday και την Cyber Monday. Οι χάκερ χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, για να δημοσιεύσουν κακόβουλες αναρτήσεις και να δελεάσουν τους διαδικτυακούς πελάτες να κάνουν like και να μοιραστούν τις αναρτήσεις τους και να κάνουν κλικ σε phishing συνδέσμους.
Μην ψωνίζετε σε δημόσιο Wi-Fi
Μην κάνετε αγορές από χρησιμοποιώντας δημόσιο δωρεάν Wi-Fi . Μπορεί να ακούγεται ωραίο να κάνετε τις γιορτινές σας αγορές σε ένα τοπικό καφέ, πίνοντας ένα ζεστό καφέ, ωστόσο, οι αγορές στο διαδίκτυο από το φορητό υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σας ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στους χάκερ.
Οι δημόσιες συνδέσεις Wi-Fi είναι συχνά μη κρυπτογραφημένες και μη ασφαλείς, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτοι σε επίθεση man-in-the-middle (MITM) που θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν απατεώνα να αρπάξει το όνομά σας, τη διεύθυνση, τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας και άλλα προσωπικά στοιχεία. Εάν πρέπει να κάνετε αγορές σε δημόσιο Wi-Fi, χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), το οποίο δημιουργεί μια «σήραγγα» που σας επιτρέπει να μεταδίδετε τα κρυπτογραφημένα δεδομένα σας με ασφάλεια.
Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό τότε μάλλον δεν είναι
Μερικές φορές ο ενθουσιασμός μας να βρούμε κάτι εξαιρετικά φθηνό, μας τυφλώνει από την αλήθεια. Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι αληθινό.