Εννέα άτομα με παράλυση μπόρεσαν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μια νέα τεχνική, έναν συνδυασμό ηλεκτρικής διέγερσης και εντατικής φυσικοθεραπείας.
Επιστήμονες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, προσδιόρισαν τις ακριβείς ομάδες νευρικών κυττάρων που πρέπει να διεγερθούν, χάρη σε πειράματα σε ποντίκια.
Τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το περπάτημα βρίσκονται στο τμήμα του νωτιαίου μυελού που διατρέχει το κάτω μέρος της πλάτης μας. Οι τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό μπορούν να διακόψουν την αλυσίδα των σημάτων από τον εγκέφαλο, εμποδίζοντάς μας να περπατήσουμε.
Ανίκανοι να λάβουν εντολές, αυτοί οι «περπατητές» νευρώνες γίνονται ουσιαστικά μη λειτουργικοί, οδηγώντας δυνητικά σε μόνιμη παράλυση των ποδιών.
Αρχικά, το 2018, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η παροχή ηλεκτρικών παλμών σε αυτά τα νεύρα της κάτω σπονδυλικής στήλης, μια τεχνική γνωστή ως επισκληρίδιος ηλεκτρική διέγερση (Epidural Electrical Stimulation – EES), θα μπορούσε, όταν συνδυάζεται με εντατική εκπαίδευση, να κάνει άτομα με αυτό το είδος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού να περπατήσουν ξανά.
Στην δημοσίευση που έκανε η ομάδα από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στις 9 Νοεμβρίου 2022, στο Nature αναφέρει ότι 9 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 3 είχαν πλήρη παράλυση και καμία αίσθηση στα πόδια τους, ανέκτησαν την ικανότητα να περπατούν μετά από προπόνηση σε συνδυασμό με EES που χορηγήθηκε από συσκευές εμφυτευμένες στη σπονδυλική τους στήλη.
Πέντε μήνες μετά τη δοκιμή, όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αντέξουν το δικό τους βάρος και να κάνουν βήματα, χρησιμοποιώντας έναν περιπατητή για σταθερότητα. Τέσσερις δεν χρειάζονται πλέον την ενεργοποίηση του EES για να περπατήσουν.
Δείτε το σχετικό βίντεο από το EPFL:
Η Επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.