21.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σπάρτη: Σύλληψη ανηλίκου για εκδικητική πορνογραφία

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε ανήλικο...

Λαϊκό Λαχείο Black Friday 2024: Ειδική Κλήρωση στις 29/11/24

Το Λαϊκό Λαχείο θα πραγματοποιήσει ειδική κλήρωση...

Άρτα: Στρατιωτικοί δεν θέλουν να κλείσει το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Η Ένωση Στρατιωτικών Άρτας εκφράζει ανησυχία για...

Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από Πόντο, Μικρά Ασία και Θράκη

ΑρχικήΠόντοςΒρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από Πόντο, Μικρά Ασία και Θράκη

Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου μέσα από τον κατάλογο προσφύγων αγροτών του 1928

Οι Πόντιοι, Μικρασιάτες και Θρακιώτες πρόσφυγες αφότου ήρθαν στην Ελλάδα και τελείωσε το χρονικό διάστημα της “καραντίνας” στα σημεία εισόδου, κυρίως όπου αποβιβαζόταν από το πλοίο (πχ Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Καβάλα και αλλού), εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Το κράτος, ως “αποζημίωση εξ ανταλλαγής”, έδωσε κλήρο γης για το ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους δινόταν επίσης, γεωργικά εργαλεία και σπόροι για την πρώτη σοδειά.

Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από το Ονομαστικό Ευρετήριο Αγροτών Προσφύγων

Το 1928, το Υπουργείο Γεωργίας και η Διεύθυνση Εισπράξεως Χρεών της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων “διά πολλούς λόγους και δια την ευχερεστέραν τακτοποίησιν των αγροτικών αποζημιώσεων απεφάσισεν να καταρτισθή υπό της Ε.Α.Π. το ονομαστικόν ευρετήριον των αρχηγών οικογενειών αγροτικώς εγκαταστημένων και των μελών τοιούτων οικογενειών δικαιούχων (κατά τους ισχυρισμούς των) αποζημιώσεως εξ ανταλλαγής.”

Από ότι μπορείτε να καταλάβετε ο Κατάλογος Προσφύγων συντάχθηκε για τον έλεγχο των αγροτικών αποζημιώσεων και όχι για στατιστικούς λόγους και αφορά μόνο όσους ήταν αγρότες και έλαβαν γεωργικό κλήρο.

Στο Ευρετήριο Αγροτών Προσφύγων υπάρχουν:

α. Πίνακας, στον οποίο εμφανίζονται κατά Γραφεία Εποικισμού οι αριθμοί των υπεύθυνων δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους αγροτικώς εγκατεστημένους πρόσφυγες. Τα κατά τόπους Γραφεία Εποικισμού υπαγόταν σε κεντρικές διευθύνσεις ανά γεωγραφικά διαμερίσματα οι οποίες ήταν: η Επιθεώρηση Εποικισμού Κρήτης, τα Γραφεία Παλαιάς Ελλάδος, Ηπείρου και Νήσων, η Διεύθυνση Εποικισμού Θράκης και η Γενική Διεύθυνση Εποικισμού Μακεδονίας.

β. Πίνακας, στον οποίο εμφανίζονται κατά Συνοικισμούς οι αριθμοί των υπεύθυνων δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους αγροτικώς εγκατεστημένους πρόσφυγες. Παραπλεύρως κάθε Συνοικισμού αναγράφεται το αντίστοιχο Γραφείο Εποικισμού όπου ανήκει ο Συνοικισμός.

γ. Ονομαστικό Ευρετήριο Αγροτών Προσφύγων κατά αλφαβητική σειρά, στον οποίο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του πρόσφυγα, ο τόπος καταγωγής του και αριθμός της δήλωσης που υπέβαλλε.

Ο Κατάλογος Προσφύγων έχει αναρτηθεί στο Internet Archive, για δύο λόγους.

Πρώτον, για να μπορεί να τον διαβάσει ο μελετητής δίχως να χρειαστεί να “κατεβάσει” το αρχείο pdf στο κινητό ή στον υπολογιστή. Υπάρχει φυσικά η δυνατότητα αποθήκευσης.

Δεύτερον και κυριότερο, το εν λόγω διαδικτυακό αρχείο έχει ήδη 25 χρόνια ζωής και θα έχει πολλά ακόμη. Αυτό συνεπάγεται ότι και να κλείσει αύριο η ΑΜΥΝΑ ή όλα τα άλλα site που φιλοξενούν τα αρχεία στον server τους, ο Κατάλογος Προσφύγων Αγροτών από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη θα είναι διαθέσιμος στον καθένα και στην καθεμία από οπουδήποτε στον κόσμο.

Τι είναι το Internet Archive

Το Internet Archive είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που θέτει ως στόχο τη δημιουργία μιας ελεύθερης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο.

Στο Internet Archive περιλαμβάνεται και αρχείο, στο οποίο αποθηκεύονται σελίδες του διαδικτύου περιοδικά κατά τη διαχρονική τους παρουσία. Πέραν των δικτυακών σελίδων στον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο βρίσκονται αποθηκευμένα ηχητικά αρχεία, video αρχεία, εκπαιδευτικό υλικό και άλλα.

Ιδρύθηκε το 1996 και η έδρα του βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα σας παρουσιάσουμε μέσα από αυτό το διαδικτυακό αρχείο, βιβλία για τον Πόντο και την Μικρά Ασία που μπορείτε να διαβάσετε online και δωρεάν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις Οδηγίες από το Ονομαστικό Ευρετήριο Αγροτών Προσφύγων. Αν και χρησιμοποιείται από την πλατφόρμα η Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (OCR), η αναζήτηση δεν δίνει πάντα σωστά αποτελέσματα καθόσον ο κατάλογος προσφύγων είναι γραμμένος με το πολυτονικό σύστημα και ορισμένοι χαρακτήρες δεν είναι ευδιάκριτοι για να αναγνωριστούν αυτόματα.

Κατάλογος Προσφύγων Αγροτών 1928

Πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους θα ανοίξει νέα καρτέλα και θα μεταφερθείτε στο αντίστοιχο αρχείο στο Internet Archive:

  1. Κατάλογος με επώνυμο από Α έως Αναγκίστου
  2. Κατάλογος με επώνυμο από Αναγκίστου έως τέλος Α
  3. Κατάλογος με επώνυμο από Β
  4. Κατάλογος με επώνυμο από Γ
  5. Κατάλογος με επώνυμο από Δ
  6. Κατάλογος με επώνυμο από Ε έως και Ι
  7. Κατάλογος με επώνυμο από Κ έως Καράνος
  8. Κατάλογος με επώνυμο από Καράνου έως Κορδομήσης
  9. Κατάλογος με επώνυμο από Κορδονούρη έως τέλος Κ
  10. Κατάλογος με επώνυμο από Λ έως Μανώλογλου
  11. Κατάλογος με επώνυμο από Μανωλόπουλος έως Μουρσουνίδης
  12. Κατάλογος με επώνυμο από Μουρτεζίκης έως τέλος Ν
  13. Κατάλογος με επώνυμο από Ξ έως Παπαμιχαήλου
  14. Κατάλογος με επώνυμο από Παπαμιχάλης έως τέλος Π
  15. Κατάλογος με επώνυμο από Ρ έως Σέρφη
  16. Κατάλογος με επώνυμο από Σερφυρίδης έως τέλος Σ
  17. Κατάλογος με επώνυμο από Τ έως Τσαλαγδάρας
  18. Κατάλογος με επώνυμο από Τσαλαγράδου έως τέλος Τ
  19. Κατάλογος με επώνυμο από Υ έως Χατζηκυριακίδου
  20. Κατάλογος με επώνυμο από Χατζηκυριάκογλου έως τέλος Ω

If you need help, don’t hesitate to contact us on facebook

Εάν χρειάζεστε βοήθεια μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο facebook

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα