Άνω των 40 ετών οι Αστυνομικοί σε δύο νευραλγικές Διευθύνσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης – ΕΑΥΘΕΣ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Δημήτριο Μάλλιο.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που συνέλεξε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος ηλικίας
- στην Υ.ΜΕ.Τ. είναι 42,3 και στην Υ.Α.Τ. 40,4 ετών (Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων)
- στην Άμεση Δράση είναι 42,4 ετών (Διεύθυνση Άμεσης Δράσης)
Η ΕΑΥΘΕΣ τονίζει ότι “είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με τριψήφιο τουλάχιστον αριθμό αστυνομικών” με τις επικείμενες τακτικές μεταθέσεις.
Αναλυτικά το έγγραφο:
“Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ,
Μολονότι, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, η ενίσχυση αυτή δεν αποτυπώθηκε εμπράκτως σε πολλές από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής της πόλης, εξαιτίας της ίδρυσης νέων υπηρεσιών καθώς επίσης και της λάθος κατανομής του αστυνομικού προσωπικού.
Παρακάτω παραθέτουμε την υπηρεσιακή κατάσταση που επικρατεί στις Διευθύνσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η οποία επιβάλει την περαιτέρω και στοχευμένη ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ. στις επικείμενες τακτικές μεταθέσεις.
Διεύθυνση Αστυνομίας: Τα περισσότερα από τα 17 Αστυνομικά Τμήματα λειτουργούν με το 50% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να βγαίνουν κοινά περιπολικά για 2 ή και περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα. Δεν θα ήτανε υπερβολή να πούμε ότι δίχως την ύπαρξη των 100 και πλέον συναδέλφων ΟΠΠΙ κάποια Αστυνομικά Τμήματα θα είχαν βαρέσει διάλυση.
Διεύθυνση Ασφαλείας: Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Τ.Α. Λευκού Πύργου, Τούμπας, Αμπελοκήπων, Δέλτα, τα οποία στερούνται του προβλεπόμενου αστυνομικού προσωπικού και τα οποία ενισχύονται σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια με προσωρινές μετακινήσεις και αποσπάσεις από έταιρες υπηρεσίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ομάδα ΔΡΑΣΗ, η οποία συνεχίζει να είναι αποδεκατισμένη, αφού συνολικά θα έπρεπε να αριθμεί 45 αστυνομικούς και την δεδομένη στιγμή υπηρετούν σε αυτή οριακά 20.
Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων: Πέραν των τεράστιων κενών, που υπάρχουν στις Διμοιρίες της Δ.Α.Ε.Θ., δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ραγδαία αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων σε αυτές. Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που συλλέξαμε ως Ένωση, ο μέσος όρος ηλικίας στην Υ.ΜΕ.Τ. είναι 42,3 και στην Υ.Α.Τ. 40,4 ετών.
Επιπροσθέτως, η φαινομενικά οργανική πληρότητα της ΔΑΕΘ είναι επίπλαστη αφού οι υπηρεσίες ΟΔΟΣ και ΟΑΑΣ (Ομάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Συμβάντων) δεν έχουν αποτυπωθεί αριθμητικά στο οργανόγραμμα αυτής.
Διεύθυνση Άμεσης Δράσης: Στην εν λόγω Διεύθυνση τα κενά στην Ομάδα ΔΙΑΣ είναι δυσθεώρητα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μετά από ενέργειες σας, το 2019 καταφέρατε η Ομάδα ΔΙΑΣ να αριθμεί 400 και πλέον αστυνομικούς ενώ την δεδομένη στιγμή με το ζόρι υπηρετούν περίπου 250. Και σε αυτή την υπηρεσία ο μέσος όρος ηλικίας του αστυνομικού προσωπικού είναι 42,4 ετών.
Διεύθυνση Τροχαίας: Η έναρξη των εργασιών του flyover στην πόλη μας έχει δημιουργήσει νέες υπηρεσιακές ανάγκες στην εν λόγω Διεύθυνση, μεγάλο μέρος των οποίων καλύπτονται μέσω εσωτερικών μετακινήσεων από λοιπές Διευθύνσεις. Πρόκειται για ένα έργο με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 4-5 ετών και ως εκ τούτου η ενίσχυση θα πρέπει να είναι μόνιμη.
Διεύθυνση Κρατικού Αερολιμένα: Στην εν λόγω Διεύθυνση μετά και την επέκταση του Αεροδρομίου, ουδέποτε τροποποιήθηκε το οργανόγραμμα έτσι ώστε να αποτυπώνονται οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες. Ως εκ τούτου και σε αυτή την περίπτωση, η οργανική πληρότητα είναι επίπλαστη και οι όποιες παροδικές ενισχύσεις την θερινή περίοδο σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αφού η επισκεψιμότητα στο αεροδρόμιο Μακεδονία είναι υψηλή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, Όπως γίνεται αντιληπτό απ’ όλα όσα αναλυτικά σας αναφέραμε, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με τριψήφιο τουλάχιστον αριθμό αστυνομικών. Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι η εν λόγω ενίσχυση θα πρέπει να είναι στοχευμένη, έτσι ώστε όλες οι ως άνω Διευθύνσεις και οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής αυτών να ενισχυθούν ουσιαστικά. Σε συνδυασμό με την ορθή κατανομή του προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης θα μπορούμε να μιλάμε εμπράκτως για εμφανή αστυνόμευση και αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας των συμπολιτών μας.”