Υπερψηφίστηκε χθες 7 Φεβρουαρίου 2023 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας “Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις”.
Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις οποίες ρυθμίζονται δύο θέματα που αφορούν στους Αστυνομικούς.
Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πρώτο θέμα αφορά στον Ειδικό Λογαριασμός του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ) του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.) και το δεύτερο αφορά σε συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για το ένστολο Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικός Λογαριασμός
Η παρ. 2 του άρθρου Ι του ν. 826/1978 (Α’ 194) περί των μετόχων του Ειδικού Λογαριασμού αντικαθίσταται ως εξής:
“Μέτοχοι του Ειδικού Λογαριασμού είναι υποχρεωτικά όλοι οι αστυνομικοί και Πολιτικοί υπάλληλοι, που ασφαλίζονται στους Τομείς της τέως Χωροφυλακής, για όσο διάστημα είναι εν ενεργεία.”
Στο άρθρο Ι του ν. 826/1978 προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
“Μέτοχοι του Ειδικού Λογαριασμού καθίστανται υποχρεωτικά και όλοι οι αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που εισέρχονται στην Ελληνική Αστυνομία, οι οποίοι ασφαλίζονται στους τομείς της Τέως Αστυνομίας Πόλεων, για όσο διάστημα είναι εν ενεργεία.”
“Οι εν ενεργεία αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, που είναι ασφαλισμένοι στους Τομείς της τέως Αστυνομίας Πόλεων, με χρόνο πραγματικής υπηρεσίας που δεν ξεπερνά τα δέκα (10) έτη έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξής στον Ειδικό Λογαριασμό εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η ένταξη γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου για την υποβολή της αίτησης ένταξης, η δε πρόσβασή τους στις παροχές αρχίζει με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ένταξή τους στον Ειδικό Λογαριασμό. Κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται η συμπλήρωση των δύο (2) ετών στις περιπτώσεις πάθησης ή θανάτου που προκλήθηκε σε διατεταγμένη υπηρεσία.”
Το άρθρο 3 του ν. 826/1978, περί δικαιούχων της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, αντικαθίσταται ως εξής:
Δικαιούχοι
“Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που χορηγείται από τον Ειδικό Λογαριασμό είναι οι μέτοχοι του. Στην περίπτωση χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης λόγω θανάτου μετόχου, δικαιούχοι είναι τα μέλη της οικογένειάς του κατά την ακόλουθη σειρά και κατ’ ισομοιρία:
α. Ο/η σύζυγος και τα τέκνα του θανόντος και ελλείψει τούτων,
β. Οι γονείς και τα αδέλφια του θανόντος.”
Επίσης, αντικαθίσταται το άρθρο 4 του ν. 826/1978, περί της χορήγησης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.
Το άρθρο 6 του ν. 826/1978, περί της οργάνωσης και λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού, αντικαθίσταται ως εξής:
Οργάνωση και λειτουργία
“Η οργάνωση, η λειτουργία, ο έλεγχος του Ειδικού Λογαριασμού, η διαδικασία είσπραξης των πόρων του και χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου.”
Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για το ένστολο Προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας
1.Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που απολύεται ή αποστρατεύεται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφεται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του μήνα δημοσίευσης της περίληψης της διοικητικής πράξης απόλυσης ή αποστρατείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη δύνανται να ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του παρόντος.
2.Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των προσώπων της παρ. 1, για τα οποία απαιτείται η διαγραφή από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, ακόμα και πριν από τη διαγραφή τους από την Ελληνική Αστυνομία.
3.Η ισχύς του παρόντος αρχίζει την 1η.3.2022.”