10.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

7 Ιανουαρίου 2025, γιορτή σήμερα: Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού

Εορτολόγιο 7 Ιανουαρίου 2025: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σήμερα,...

Σαν Σήμερα 7 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου....

Γραφείο Λογοδοσίας ΗΠΑ: Το 8% των F-35 δεν πετάει λόγω κινητήρα F135 – Συστάσεις για το πρόγραμμα F-35

Στρατιωτικά ΝέαΓραφείο Λογοδοσίας ΗΠΑ: Το 8% των F-35 δεν πετάει λόγω κινητήρα F135 - Συστάσεις για το πρόγραμμα F-35

Ο «φύλακας του Κογκρέσου» καλεί το Υπουργείο Άμυνας να αξιολογήσει το Πρόγραμμα F-35 και να ενημερώσει τη στρατηγική υποστήριξης του κινητήρα F135.

Γράφει η ΑΜΥΝΑ

Τον Φεβρουάριο 2022, 36 από τα 450 (8%) μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω προβλήματος στον κινητήρα F135 που κατασκευάζεται από την Pratt & Whitney.

Το εν λόγω ποσοστό αποκαλύπτεται στην έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (United States Government Accountability Office – US GAO) και δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου 2022.

Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας συνιστά στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να αξιολογήσει και να ενημερώσει τη στρατηγική υποστήριξης του κινητήρα F135 του F-35 Lightning II για να υποστηρίξει τα επιθυμητά αποτελέσματα του προγράμματος F-35 Joint Strike Fighter (JSF).

F-35 Lightning II Joint Strike Fighter
F-35 Lightning II Joint Strike Fighter. Φωτογραφία (επεξεργασμένη): ΓΕΕΘΑ

Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας GAO

Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (United States Government Accountability Office – US GAO) είναι μια νομοθετική κρατική υπηρεσία που παρέχει υπηρεσίες ελέγχου, αξιολόγησης και έρευνας για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι το ανώτατο όργανο ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως «ο φύλακας του Κογκρέσου».

Προσδιορίζει τις βασικές «αξίες αποστολής» του ως: υπευθυνότητα, ακεραιότητα και αξιοπιστία.

Πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter

Το F-35 Joint Strike Fighter (JSF) είναι ένα κοινό, πολυεθνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και διάθεση μιας οικογένειας μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και το Ναυτικό των ΗΠΑ, διεθνείς εταίροι (Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο) και ξένα κράτη.

Το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter (JSF), που ονομάζεται επίσης Lightning II, έχει αναπτύξει και έχει παραδώσει τρεις παραλλαγές του αεροσκάφους F-35: F-35A, F-35B και F-35C.

Οι τρεις εκδόσεις F-35 έχουν τον ίδιο βασικό σχεδιασμό κινητήρα με ορισμένες παραλλαγές για την υποστήριξη της ικανότητας σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης για το F-35B που προορίζεται για το Σώμα Πεζοναυτών. Συγκεκριμένα, τα F-35A και F-35C έχουν τον ίδιο κινητήρα ενώ ο κινητήρας του F-35B διαθέτει ειδικά εξαρτήματα και χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στο αεροσκάφος τη σύντομη απογείωση και τη λειτουργία κάθετης προσγείωσης.

Παραλλαγές του αεροσκάφους F-35 Lightning II. Πηγή: GAO-22-104678 (Ιούλιος 2022)
Παραλλαγές του αεροσκάφους F-35 Lightning II. Πηγή: GAO-22-104678 (Ιούλιος 2022)

Το Υπουργείο Άμυνας ΗΠΑ βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης μιας ποικιλίας των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών του με το F-35, συμπεριλαμβανομένου του F-16 Falcon στην Πολεμική Αεροπορία και του AV-8B Harrier και του F/A-18 C/D Hornet στο Σώμα Πεζοναυτών.

Γιατί το GAO έκανε αυτή τη μελέτη

Το αεροσκάφος F-35, με τις προηγμένες δυνατότητές του, αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο τμήμα του στόλου τακτικής αεροπορίας του Υπουργείου Άμυνας – με πάνω από 400 αεροσκάφη σε χρήση μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να προμηθευτεί περίπου 2.000 περισσότερα F-35 -με προβλεπόμενο πλήρη στόλο περίπου 2.500 αεροσκαφών- με το εκτιμώμενο κόστος του 66χρονου κύκλου ζωής του προγράμματος να υπερβαίνει τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το κόστος συνδέεται με τη συντήρηση του αεροσκάφους.

Η GAO ανέφερε προηγουμένως ότι οι προκλήσεις για τη διατήρηση του κινητήρα F-35 μπορεί να αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο συντήρησης τα επόμενα 10 χρόνια.

Τι βρήκε το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας

Η στρατηγική υποστήριξης κινητήρα F-35 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (ΥΠΑΜ/ΗΠΑ) δεν ανταποκρίνεται στα επιθυμητά αποτελέσματα των στρατιωτικών υπηρεσιών. Η τρέχουσα στρατηγική του ΥΠΑΜ/ΗΠΑ, εάν εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί, επιτρέπει στο 6% των αεροσκαφών του F-35 να είναι μη ικανά ή να μην μπορούν να εκτελέσουν αποστολές που τους έχουν ανατεθεί, λόγω προβλημάτων κινητήρα.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες επιθυμούν αποτελέσματα παρόμοια με τα άλλα τακτικά μαχητικά αεροσκάφη τους, τα οποία από το 2017 αντιμετώπισαν γενικά το 1% ή λιγότερο των αεροσκαφών να μην μπορούν να λειτουργήσουν λόγω προβλημάτων κινητήρα. Έως ότου το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ αξιολογήσει τη στρατηγική υποστήριξης F-35, συμπεριλαμβανομένων των στόχων του, και καταλήξει σε συμφωνία για τυχόν απαραίτητες αλλαγές, το πρόγραμμα δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα των χρηστών.

Το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ δεν έχει εκπληρώσει αρκετούς βασικούς στόχους απόδοσης για τη διατήρηση του κινητήρα F-35:

Πρώτον, το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ πέτυχε μόνο το 6% ή λιγότερο από τον στόχο μη-αποστολής λόγω προβλημάτων κινητήρα σε ένα μήνα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Ως αποτέλεσμα, αριθμός αεροσκαφών F-35 δεν μπορούσε να πετάξει λόγω έλλειψης λειτουργικού κινητήρα αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2020 με μια ελαφρά μείωση από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

F-35 χωρίς λειτουργικό κινητήρα, Ιανουάριος 2020 - Φεβρουάριος 2022. Πηγή: GAO-22-104678 (Ιούλιος 2022)
F-35 χωρίς λειτουργικό κινητήρα, Ιανουάριος 2020 – Φεβρουάριος 2022. Πηγή: GAO-22-104678 (Ιούλιος 2022)

Δεύτερον, το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ έχει εκπληρώσει τρεις από τους πέντε στόχους αξιοπιστίας και συντηρησιμότητας, μετρήσεις που στοχεύουν στη διασφάλιση ότι ο κινητήρας F-35 θα είναι διαθέσιμος για λειτουργίες σε αντίθεση με εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Οι στόχοι που το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ δεν έχει επιτύχει, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα συντήρησης

Το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σχέδια διορθωτικών ενεργειών από το φθινόπωρο του 2020 για να βελτιώσει τη χωρητικότητα των αποθηκών συντήρησης επισκευής κινητήρων. Τα σχέδια του ΥΠΑΜ/ΗΠΑ οδήγησαν σε βελτιώσεις, όπως η μείωση του χρόνου επισκευής μιας βασικής μονάδας του κινητήρα από 207 ημέρες τον Οκτώβριο του 2020 σε 119 ημέρες τον Ιανουάριο του 2022.

Ωστόσο, τα σχέδια του ΥΠΑΜ/ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υποθέσεις σχετικά με την απόκτηση χρηματοδότησης και την ικανότητά του να αντιμετωπίζει μελλοντικούς κινδύνους. Ένας τομέας που δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως είναι μια συμφωνία μεταξύ του ΥΠΑΜ/ΗΠΑ και του κύριου εργολάβου για ένα μοντέλο για την πρόβλεψη των αναγκών ανταλλακτικών. Ο κύριος ανάδοχος και το ΥΠΑΜ/ΗΠΑ χρησιμοποιούν διαφορετικές εισροές δεδομένων για να εκτιμήσουν τις ανάγκες ανταλλακτικών. Μέχρι να αντιμετωπιστεί, το πρόγραμμα κινδυνεύει με μελλοντικές ελλείψεις ανταλλακτικών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά του να επισκευάζει κινητήρες και να διασφαλίσει ότι τα αεροσκάφη F-35 διαθέτουν λειτουργικούς κινητήρες.

Οι συστάσεις του GAO για το πρόγραμμα F-35

Το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας έκανε δύο συστάσεις στο ΥΠΑΜ/ΗΠΑ.

Πρώτον, να αξιολογήσει και να πραγματοποιήσει αλλαγές στη στρατηγική υποστήριξης κινητήρα F-35 και δεύτερον να αναπτύξει ένα κοινό μοντέλο για την πρόβλεψη των αναγκών ανταλλακτικών με τον κύριο ανάδοχο του κινητήρα (την Pratt & Whitney).

ΥΠΑΜ/ΗΠΑ και Pratt & Whitney συμφωνούν με τις συστάσεις

Το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την αναφορά του GAO, συμφώνησε και με τις δύο συστάσεις.

Η Pratt & Whitney συμφώνησε επίσης με τις συστάσεις του GAO σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 19 Ιουλίου 2022.

Συγκεκριμένα η Pratt & Whitney συμφώνησε και με τις δύο συστάσεις που έγιναν στην έκθεση του GAO σχετικά με τη συντήρηση του κινητήρα F135.

Για την Στρατηγική Διαθεσιμότητας Κινητήρα ανέφερε: “η στρατηγική υποστήριξης F135 η οποία έχει σχεδιαστεί, χρηματοδοτηθεί και συναφθεί για ποσοστό 6% Non-Mission Capable (NMC) -επί του παρόντος δεν ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες ετοιμότητας των μαχητικών. Η P&W έχει εμπειρία στην επιτυχή εκτέλεση πολλών διαφορετικών δομών ετοιμότητας σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και είναι έτοιμη να προσαρμοστεί με βάση τις ανάγκες των χρηστών. Η αλλαγή της τρέχουσας κατασκευής απαιτεί ευθυγράμμιση σε όλη την επιχείρηση.”

Για την πρόβλεψη αναγκών ανταλλακτικών η Pratt & Whitney ανέφερε ότι: “έχει αποδεδειγμένα εργαλεία πρόβλεψης και μοντελοποίησης για την υποστήριξη του σχεδιασμού στόλου. Τους τελευταίους 12 μήνες, συνεργάστηκε με το Γραφείο Κοινού Προγράμματος για να ευθυγραμμίσει τους βασικούς κανόνες και τις παραδοχές αυτών των προβλέψεων. Οι αλλαγές στη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για την έγκαιρη προμήθεια ανταλλακτικών παραμένει πρόκληση. Η P&W συνεχίζει να εστιάζει στον εντοπισμό των απαιτήσεων ανταλλακτικών που πληρούν τα επίπεδα διαθεσιμότητας και ετοιμότητας του κινητήρα.”

Διαβάστε την αναφορά του GAO για τα ζητήματα συντήρησης του κινητήρα F135 που κατασκευάστηκε από την Pratt & Whitney και υπάρχει στο F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (αρχείο PDF).

Πηγές

https://www.gao.gov/
https://www.gao.gov/products/gao-22-104678
https://newsroom.prattwhitney.com/2022-07-19-F135-Depot-Network-Maturing,-Engine-Availability-Improved-by-60
https://en.wikipedia.org/wiki/Joint_Strike_Fighter_program
https://sgp.fas.org/crs/weapons/RL30563.pdf

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα