Το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) του ΓΕΕΘΑ διεξήγαγε σχολείο «Στρατηγικής Επικοινωνίας» στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από κινητή ομάδα εκπαίδευσης του ΠΚΕΕΥΕ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (RACVIAC) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το χρονικό διάστημα 19 Οκτωβρίου έως 22 Οκτωβρίου 2021.
Η ειδική και εξατομικευμένη εκπαίδευση στο σχολείο «Στρατηγικής Επικοινωνίας» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κοινού, από το ΠΚΕΕΥΕ και το RACVIAC. Στο σχολείο έλαβαν μέρος 21 Αξιωματικοί και πολίτες από την Αλβανία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και το Κόσσοβο.
Τα δύο Κέντρα σχεδίασαν και υλοποίησαν από κοινού , με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στις διαδικασίες Στρατηγικής Επικοινωνίας, καθώς και στην κατανόηση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων επιρροής.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το Σχολείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας των συμμετεχόντων.
Στρατηγική Επικοινωνία
Πηγή: Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος, “Η Στρατηγική Επικοινωνία ως Μέσο Στρατηγικής και Συντελεστής Ήπιας Ισχύος για την επίλυση Διεθνών και Επιχειρηματικών Κρίσεων”, 2016
Η στρατηγική επικοινωνία ορίζεται ως μια μέθοδος πειθούς άλλων ατόμων για να αποδεχτούν κάποιες ιδέες, δράσεις ή καταστάσεις. Με άλλα λόγια, συνιστά το μέσον που διαθέτει και επιστρατεύει ένας δρών προκειμένου να πείσει συμμάχους και φίλους να τον υποστηρίξουν ή να παραμείνουν ουδέτεροι και αντιπάλους να κατανοήσουν ότι έχει τη δύναμη να κυριαρχήσει επάνω τους.
Σημειώνεται τέλος, ότι η στρατηγική επικοινωνία προσεγγίζεται και από την οπτική της άσκησης πειθούς στους πολίτες μιας χώρας, ώστε να στηρίξουν τις επιλογές της πολιτικής τους ηγεσίας με σκοπό τη δημιουργία εθνικής συναίνεσης για την επίτευξη εθνικών σκοπών.
Σύμφωνα με το Steve Tatham η στρατηγική επικοινωνία είναι μια διακυβερνητική στρατηγική δραστηριότητα στην οποία ο στρατός αποτελεί βασικό πυλώνα. Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι ο στρατός δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και μεμονωμένα, αλλά ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου που ξεπερνά τις παραδοσιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη παραδοσιακή διπλωματία.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι επικρατεί σύγχυση στο επιχειρησιακό περιβάλλον σε σχέση με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες αυτών που εμπλέκονται στην υλοποίηση μιας εκστρατείας στρατηγικής επικοινωνίας, ο Steve Tatham προχώρησε στη σκιαγράφηση των ρόλων μεταξύ των στρατιωτικών, πολιτικών και διπλωματών, ώστε να υπάρξει καλύτερη συνοχή και συνεργασία.
Τη σχέση αυτή αποτυπώνει στο ακόλουθο διάγραμμα: