10 συνολικά επιχειρησιακά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27 θα έχει η Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος 2024.
Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στις 26 Ιανουαρίου 2024, κατά την παράδοση – παραλαβή της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), από τον ίδιο στον Υποπτέραρχο (Ι) Απόστολο Χόρτη.
“Στον τομέα της Τεχνικής Υποστήριξης, διαρκή στόχο ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί η αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών. Η επιδίωξη της ύπαρξης 10 συνολικά επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-27 στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα το έχουμε καταφέρει έως το τέλος του 2024“, είπε ο Αρχηγός ΓΕΑ με την Ημερήσια Διαταγή του.
“Επιπρόσθετα, προχώρησε με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των επιτελών της Διοίκησης, η ενεργοποίηση των εκτελεστικών συμβάσεων υποστήριξης των πυροσβεστικών αεροσκαφών, γεγονός που θα εγγυηθεί την υψηλή διαθεσιμότητα και ετοιμότητα αυτών.
Ταυτόχρονα, υπογράφηκε η σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης του αεροσκάφους VIP τύπου FALCON 7X, διάρκειας 4 ετών, ενώ στα τέλη του προηγούμενου έτους ευοδώθηκαν οι πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες της Διοίκησης, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των Ε/Π SUPER PUMA, η οποία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτελεί επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης εντός του FIR Αθηνών, με προφανή οφέλη για την υποστήριξη των εθνικών θέσεων και της εθνικής πολιτικής στον ζωτικό χώρο του Αρχιπελάγους.
Παράλληλα, εξελίσσεται ομαλά η εκτέλεση της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-27, χάρη στην οποία αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα όποια προβλήματα, συμβάλλοντας στη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητά τους, η οποία αυξάνει σε 4 αεροσκάφη καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι έλεγχοι και πτητικές δοκιμές στο 4ο αεροσκάφος. Ακολουθούν άμεσα τα 5 και 6 μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν αποκατασταθεί.
Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσω την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τους επιτελείς της Διοίκησης για την τάχιστη και έγκαιρη υποβολή εισήγησης για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών RAFALE 2025-2029, των αεροσκαφών που μας εξασφαλίζουν το στρατηγικό πλεονέκτημα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και του FIR της Πατρίδας μας. Κάναμε πράξη, στο μέτρο που μας αναλογεί, τη ρήση του Ιπποκράτη «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Στόχος μας ήταν να εξαλείψουμε την πιθανότητα να υπάρξει έστω και μία ημέρα που δεν θα υφίσταται συγκεκριμένο συμβατικό πλαίσιο υποστήριξης για το σημαντικό αυτό οπλικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τέλος, τη χρονιά που μας πέρασε, η Διοίκηση διαχειρίστηκε συνολικά 84 ενεργές συμβάσεις, με τις 27 από αυτές να αφορούν σε αεροπορικό υλικό. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει από μόνο του το μέγεθος του έργου που παράχθηκε από το προσωπικό μας.
Στον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων θα ήθελα να επισημάνω την ένταξη του ειδικού αεροσκάφους εκτέλεσης από αέρος ελέγχων ηλεκτρονικών συστημάτων, τύπου KING AIR 360C. Η εν λόγω προσθήκη κάλυψε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα και θα εξασφαλίσει την αυτονομία της Πολεμικής Αεροπορίας στην εκτέλεση του ιδιαίτερα κρίσιμου αυτού έργου και θα παύσει η εξάρτησή της από εξωτερικούς φορείς.”