Σάββατο 13/07/2024

ΥΠΕΘΑ: Ορκίστηκαν 18 Ολυμπιονίκες ως Εφέδροι Εν Ενεργεία Αξιωματικοί

Ορκίστηκαν 18 Ολυμπιονίκες ως Εφέδροι Εν Ενεργεία Αξιωματικοί.

Σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουάριου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των Εφέδρων Εν Ενέργεια Αξιωματικών Ολυμπιονικών στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Αναλυτικά, ορκίστηκαν και ονομάστηκαν Έφεδροι Εν Ενεργεία Αξιωματικοί οι παρακάτω Ολυμπιονίκες:

 1. Ανθυπολοχαγός (ΤΘ) Ελευθέριος Πετρούνιας
 2. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Στέφανος Ντούσκος
 3. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Μιλτιάδης Τεντόγλου
 4. Ανθυπολοχαγός (ΠΒ) Στυλιανός Αργυρόπουλος – Κανακάκης
 5. Ανθυπολοχαγός (ΜΧ) Άγγελος Βλαχόπουλος
 6. Ανθυπολοχαγός (ΤΧ) Κωνσταντίνος Γαλανίδης
 7. Ανθυπολοχαγός (ΥΠ) Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
 8. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Ιωάννης Φουντούλης
 9. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Γεώργιος Δερβίσης
 10. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Δημήτριος Σκουμπάκης
 11. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Αλέξανδρος Παπαναστασίου
 12. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης
 13. Ανθυποσμηναγός (Δ) Εμμανουήλ Ζερδεβάς
 14. Ανθυποσμηναγός (Δ) Μάριος Καπότσης
 15. Ανθυποσμηναγός (Δ) Χριστόδουλος Κολόμβος
 16. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Παναγιώτης Μάντης
 17. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Παύλος Καγιαλής
 18. Ανθυποσμηναγός (Δ) Σοφία Παπαδοπούλου

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν εκδοθεί δεν ορκίστηκαν 3 Ολυμπιονίκες.

Παρόντες στην εκδήλωση από πλευράς Στρατιωτικής ηγεσίας ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, και ο Υποπτέραρχος (Ι) Γιαπιτζής Γεώργιος Επιτελάρχης ΓΕΑ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη. Στην τελετή παρέστησαν ακόμη Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δενδιας ανέφερε:

«Αγαπητοί μου κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ Γιάννη Βρούτση, αγαπητέ Γιάννη Κεφαλογιάννη, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία μου σήμερα σε αυτό το συμβολικό κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την ορκωμοσία των Ολυμπιονικών νέων Αξιωματικών.

Υποδεχόμαστε σήμερα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ανθρώπους που έχουν τιμήσει με την προσπάθεια τους το εθνόσημο. Αγαπητοί μου Ολυμπιονίκες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Δημοκρατία προσπάθησε με αυτή τη σεμνή τελετή να αποδώσει τιμή στην ορκωμοσία σας, γιατί η χώρα τιμά τις αξίες που πρεσβεύετε και τιμά τις δεσμεύσεις τις απέναντι σε όποιον επιτυγχάνει την ολυμπιακή αριστεία.

Κυρίες και κύριοι, τιμάμε σήμερα τους νέους αυτούς Αξιωματικούς ως πηγή έμπνευσης για τις επιδόσεις τους και για το ταλέντο τους. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι οι διακρίσεις τις οποίες έχουν πετύχει αντικατοπτρίζουν αφοσίωση, επαγγελματισμό, διαρκή, διαχρονική θα έλεγα, συνεπή προσπάθεια. Άλλωστε, το ολυμπιακό ιδεώδες είναι συνδεδεμένο με τις αξίες της ελληνικής Παιδείας και οφείλουμε να το διατηρούμε ζωντανό και να το μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές. Ιδίως στην εποχή μας, όταν όλοι αναζητούμε πρότυπα, αναζητείται σπίθα έμπνευσης, πηγή έμπνευσης που νοηματοδοτεί την ανθρώπινη παρουσία πέραν ενός στενού προσωπικού εγωκεντρισμού. Και αναζητούμε πέραν της αριστείας τη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η Πολιτεία ενέδυσε την αποδεδειγμένη αριστεία των Ολυμπιονικών με την έντιμη στολή του Έλληνα Αξιωματικού. Την ενέταξε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στο πιο αντιπροσωπευτικό συλλογικό του Ελληνισμού, στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η ένταξη αυτή των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις δε συνιστά απάντηση σε πρόβλημα βιωσιμότητας. Αντίθετα, είναι μια καθαρά αξιακή πράξη, μια επιλογή ένταξης αριστείας στο εθνικό όλον. Οφείλεται, κυρίες και κύριοι Ολυμπιονίκες στις δικές σας προσπάθειες. Άλλωστε εν ονόματι αυτού του όλου, υπό τα σύμβολα και τα χρώματα αυτού του όλου, αγωνιστήκατε και επιτύχατε την ολυμπιακή σας διάκριση.

Ως αθλητές λοιπόν της πατρίδας μας περιμένω από εσάς να προσλάβετε και να ανταποκριθείτε στο σημαντικότατο ρόλο του εθνικού και κοινωνικού προτύπου που πανηγυρικά σας ανατίθεται με τη στολή του Έλληνα Αξιωματικού την οποία φέρετε.

Και μάλιστα σε μια εποχή που η ορκωμοσία σας συμπίπτει με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί σχεδιάζουμε και δημιουργούμε απόλυτα σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις. Δίνουμε έμφαση στην έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, αναζητάμε το ανθρώπινο ταλέντο, προβαίνουμε σε μεταρρυθμίσεις που είναι ανθρωποκεντρικές, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητές του ελληνικού ανθρώπινου κεφαλαίου, πέρα από τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Επιδιώκουμε να αποτινάξουμε τον παθητικό ρόλο και να αναδειχθούμε σταδιακά σε παράγοντα παραγωγής αμυντικών δυνατοτήτων και πολλαπλασιαστών ισχύος. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσουμε πρότυπες Ένοπλες Δυνάμεις. Ένοπλες Δυνάμεις χώρας δημοκρατικής, που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματά, μετέχει στην ευρωπαϊκή ιδέα και έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της επαρκώς απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Διότι θα αποτελούσε, κυρίες και κύριοι, Ολυμπιονίκες, μεγάλη εθνική αμέλεια να πιστεύουμε ότι ο Ελληνισμός μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει ο ίδιος την ύπαρξη του, την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και πρέπει τα πράγματα να λέγονται προς την ελληνική κοινωνία με το όνομα τους. Ο εκσυγχρονισμός, αυτό που έχουμε ονομάσει «Ατζέντα 2030», είναι προϋπόθεσή για να επιβιώσουμε, ως χώρα και ως λαός στον σύγχρονο κόσμο. Σας καλώ λοιπόν να συμμετάσχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δημιουργώντας το πρότυπο το οποίο είναι απαραίτητο για να παρακολουθήσει η ελληνική κοινωνία αυτή τη μεγάλη, αλλά απαραίτητη για την ύπαρξή της, μεταρρύθμιση και αλλαγή.

Σας συγχαίρω από καρδιάς και εσάς και τις οικογένειες σας και σας εύχομαι καλή πορεία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με Αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, κ. Γιάννη Βρούτσης, ανέφερε σε δήλωσή του μετά την τελετή ορκωμοσίας:

«Είναι μια σημαντική μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από σήμερα, 18 λαμπρά αστέρια του παγκόσμιου και του ελληνικού αθλητισμού γίνονται αξιωματικοί και θα λάμπουν πλέον μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.

Είμαι σίγουρος ότι όχι απλά η πατρίδα κάνει το καθήκον της, αλλά αυτά τα παιδιά τα οποία τίμησαν το εθνόσημο θα τιμήσουν και την Ελληνική Σημαία, όπως ξέρουν να το κάνουν χρόνια τώρα, ματώνοντας και ιδρώνοντας τα ελληνικά γήπεδα, για την πατρίδα και την σημαία μας.

Τους δίνω συγχαρητήρια, να είναι καλοτάξιδοι στα νέα τους καθήκοντα και η Πατρίδα θα είναι πάντα κοντά τους και θα τους ευγνωμονεί για τη μεγάλη τους προσφορά».

Τελευταία Νέα

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Λιτόχωρο: Σύζυγος ΕΠΟΠ η Καρδιτσιώτισσα που σκοτώθηκε από κλαδί πλατάνου

Από την Καρδίτσα και σύζυγος Στρατιωτικού η 44χρονη Γεωργία Θώδου - Ντάφου που έχασε τη ζωή της στο Λιτόχωρο Πιερείας.

Λάρισα: Δρόμος “πήρε” το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Αλεξάνδρας Λάτα

Η Λάρισα έδωσε το όνομα της Σπουδάστριας της ΣΣΑΣ Κλαούντια-Αλεξάνδρας Λάττα σε οδό της πόλης

Ζουράφα: Η βραχονησίδα που μυρίζει πετρέλαιο κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Γιατί η βραχονησίδα Ζουράφα δεν κινδυνεύει μόνο από την...

Ορκωμοσία ΣΜΥ 2024: Ορκίστηκαν 192 Μόνιμοι Λοχίες από την Ελλάδα και 36 από την Κύπρο

Ορκίστηκαν 228 Μόνιμοι Λοχίες της Τάξης 2024 "Σχης (ΠΖ)...

Στρατιωτικός Διάδρομος Ελλάδα-Ρουμανία για τη μετακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ

Δημιουργείται Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας από την Ελλάδα στη Ρουμανία μέσω Βουλγαρίας.