14.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

ΗΠΑ: Απόσυρση επικήρυξης για τον Αλ Τζουλάνι και νέα στρατηγική στη Συρία

Από Τζιχαντιστής σε πολιτικός παίκτης ο Αμπού...

Σαν Σήμερα 21 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου....

Γερμανία: Τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο

Νεκροί και τραυματίες από επίθεση με αυτοκίνητο...

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021: Άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στην Θράκη

ΑρχικήΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021: Άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ στην Θράκη

Από τις 17 έως τις 25 Μαΐου 2021 διεξάγεται η Διμερής Άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ, με την επωνυμία «ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021» (Immediate Responce / Centaur 21), στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης.

Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021

Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21

Η Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021 είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης DEFENDER EUROPE 21.

Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με συνεισφορά στον τομέα της διοικητικής μέριμνας και από τη Μεγάλη Βρετανία.

DCIM\100MEDIA\DJI_0068.JPG

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα από την:

Η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στην Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετέχουν τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ και από το Ηνωμένο Βασίλειο η 104 Logistics Brigade.

Ελικόπτερο αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα AGM-114 Hellfire.
Ελικόπτερο αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα AGM-114 Hellfire.

Το σενάριο της άσκησης IMMEDIATE RESPONSE- ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21

Τα σενάρια της περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ).

Συγκεκριμένα διεξήχθησαν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Η δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Η Άσκηση ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21 πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21

Την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της Άσκησης «ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ / ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ).

Στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη & Αφρική Στρατηγός Christopher Cavoli, ο Διοικητής Βρετανικής Στρατιάς Στρατηγός Ralph Wooddisse και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ κ. Συμεών Τέγος.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Συνιστά μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διμερούς Άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21». Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως μέρος της πολυεθνικής Άσκησης “DEFENDER EUROPE 21”.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων προάγει περαιτέρω τη διαχρονική αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών των δύο χωρών είναι κοινή και προσβλέπει στην εξασφάλιση και διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων, εδραιώνοντας τη βαθιά στρατηγική σχέση τους.

Σχέση η οποία δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση πρόσκαιρων συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν σθεναρά οι δύο χώρες, ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι της Ευρώπη και του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πεδίο εμβάθυνσης των εξαιρετικών δεσμών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήθελα αφενός να αναδείξω τη σημαντική συμβολή, τη δέσμευση, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της Αμερικανικής Πρεσβείας – και ιδιαιτέρως του Α.Ε. Πρέσβη κ. GeoffreyPyatt – και αφετέρου να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής τους Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε έναν κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο και σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στον χώρο της αμυντικής διπλωματίας, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραπάνω έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη αμυντική διπλωματική προσπάθεια της χώρας αποτελεί γεγονός, το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό και πρόδηλο σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο, μέσω ενός εκτενούς πλέγματος δράσεων, συνεργασιών και συνεργειών, που έχουν ως στόχο την προβολή της Ελληνικής Σημαίας και την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλες τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντός της.

Η Ελλάδα, λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις.

Η χώρα μας θα συνιστά τον ισχυρότερο πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.”

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με την πτώση δυο αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως, οι οποίοι κατά την πτώση τους άνοιξαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία.

Οι αλεξιπτωτιστές κατόπιν, παρέδωσαν την ελληνική και την αμερικανική σημαία στον Αμερικανό πρέσβη και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα