10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Δημιουργείται Κοινό Σώμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στρατιωτικά ΝέαΓιάννης Κεφαλογιάννης: Δημιουργείται Κοινό Σώμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κοινό Σώμα Πληροφορικής δημιουργείται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στην Ημερίδα της Σχολής Εθνικής Άμυνας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής ΣΕΘΑ Αντιστράτηγος Aθανάσιος Σαρδέλλης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού ΜουσείουΑναστάσιος Λιάσκος.

Σώμα Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – ΣΣΑΣ, με δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων και Σωμάτων, καθώς και φοίτησης και μετεκπαίδευσης των Στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι θα υπάρξουν δύο τμήματα με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες υπαγόμενα στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ: το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, τα οποία θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με συναφείς τίτλους σπουδών και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός των επικείμενων Τμημάτων αποτελεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα, η συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.

Αναλυτικά, στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε:

“Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο εμβληματικό Πολεμικό Μουσείο επ’ ευκαιρία της ημερίδας «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικότητα» που διοργανώνεται από τη ΣΕΘΑ. Μιας Σχολής που αποτελεί τον κύριο επιστημονικό φορέα και δεξαμενή παραγωγής στρατηγικής σκέψης για ζητήματα αμυντικής πολιτικής και ασφάλειας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι αυτό και η διοργάνωση μιας ημερίδας για ένα τόσο επίκαιρο και σημαντικό θέμα που άπτεται της Εθνικής μας Ασφάλειας επιβεβαιώνει όχι μόνο την διακλαδική αλλά και τη διυπουργική αποστολή και ρόλο της Σχολής στην ενίσχυση της Πολιτικής Άμυνας της Χώρας.

Στην εποχή μας, στη μετανεωτερική αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο εκσυγχρονισμός συμπορεύεται με την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα αδιάρρηκτο πλέγμα οικοδόμησης νέων δομών οργάνωσης και λειτουργίας, με θεμέλιο λίθο την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση στην Ψηφιακή και Πληροφορική Επιστήμη. Η Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ελληνικής Κυβέρνησης έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται σε ένα σύνολο συντονισμένων και αλληλένδετων δράσεων με σαφή στόχο να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά οφέλη και να ελαχιστοποιηθεί το δυνητικό κόστος της για την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια της Χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως κατεξοχήν θεσμός προάσπισης της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας δεν μπορούν παρά να καταστούν πρωτοπόρες στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αξιοποίηση που δύναται να καθορίσει τον τρόπο οργάνωσης και δομής τους, τη διαλειτουργικότητά τους αλλά και την εξειδικευμένη εκπαίδευση του Προσωπικού τους. Από τον Clausewitz και μετά, έχω την αίσθηση ότι έχει εμπεδωθεί γνωσιακά ότι κάθε εποχή έχει το δικό της είδος πολέμου και τις δικές της περιοριστικές συνθήκες. Η ειδοποιός διαφορά της δικής μας, είναι ότι τα πεδία των επιχειρήσεων δεν περιορίζονται στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα ή στο διάστημα, αλλά επεκτείνονται στον κυβερνοχώρο, με τα μέσα διεξαγωγής τους να εξαρτώνται και να σχετίζονται άμεσα με τη διαθεσιμότητα ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαθεσιμότητα των τεχνολογικών πόρων αποτελεί σημαντική μεταβλητή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Υπάρχει δε, μια ευδιάκριτη τάση προς την υιοθέτηση τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε στρατιωτικές εφαρμογές, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία να πρωτοστατούν στην ενσωμάτωση της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πλέον διεξάγονται σε δυναμικά εξελισσόμενά και πολύπλοκα περιβάλλοντα με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί το κέντρο βάρους και την αιχμή του δόρατος στη στρατηγική επικράτηση. Η συνδυασμένη χρήση της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στις ένοπλες δυνάμεις αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό εξελικτικό βήμα στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Η υιοθέτηση της επιφέρει καινοτόμες δυνατότητες, μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις καθώς η πληροφορική, παρέχει βασικά εργαλεία για τη συλλογή και διαχείριση δεδομένων και έχει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των λειτουργιών της τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα. Συναφώς αναφέρω τον Κυβερνοχώρο και τις προκλήσεις του διότι αν μια χώρα δεν διαθέτει συγκεκριμένη δυναμική και δόγμα για ένα ενδεχόμενο πλήγμα, ο κίνδυνος για αυτή τη χώρα είναι τεράστιος με ανυπολόγιστες συνέπειες σε περίπτωση μη αποτροπής μιας τέτοιας επίθεσης.

Σπουδαία καθίσταται και η προσομοίωση επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση των drones που επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να εκτελούν ασκήσεις και να αναπτύσσουν στρατηγικές χωρίς τον κίνδυνο πραγματικών επιθέσεων αλλά και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Διοικητική Μέριμνα (πχ εφοδιασμό) επιτρέποντας την πρόβλεψη των αναγκών, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τον χρόνο παράδοσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν, ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη πολυδιάστατων λύσεων στον στρατιωτικό τομέα, ενισχύοντας την ικανότητα αντιμετώπισης πολύπλοκων προκλήσεων και ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, δίνοντας καινοτόμες λύσεις και θέτοντας όμως παράλληλα νέους ηθικούς προβληματισμούς, όπως αυτά που αποτυπώθηκαν στις ομιλίες των εκλεκτών επιστημόνων που συμμετέχουν στην σημερινή ημερίδα.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και συμφερόντων αποτελεί για το ΥΠΕΘΑ ένα σπουδαίο και σοβαρό εγχείρημα, με δυναμική προοπτική που απαιτεί αξιοποίηση της εμπειρίας των Ενόπλων Δυνάμεων προηγμένων χωρών αλλά και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά και τα νατοϊκά πρότυπα. Παράλληλα απαιτούνται διαλειτουργικότητα και διευρυμένες συνεργασίες με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς εξωτερικού και του εσωτερικού.

Αξίζει εδώ να σας αναφέρω τη συνεργασία μας στον τομέα αυτό με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Και ήδη η προσοχή μας έχει στραφεί στην συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι την σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία τους, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Η επιστήμη της Πληροφορικής είναι για την Τεχνητή Νοημοσύνη ο λειτουργικός της βραχίονας, που για να καταστεί πλήρως αποτελεσματικός δεν πρέπει να «αναλώνεται σε κλαδικούς καταμερισμούς». Γι αυτό το Υπουργείο μας έχει προωθήσει σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) των Ενόπλων Δυνάμεων, υπαγόμενο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Στόχος του Υπουργείου αποτελεί η προσαρμογή, η πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των Ε.Δ. στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας καθώς και η επίτευξη ενός ενιαίου Δόγματος αξιοποίησης και ενσωμάτωσης της Τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων θα συγκροτείται από τη Διεύθυνση Πληροφορικής στο ΓΕΕΘΑ, τη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Α6) και από διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία πληροφορικής και κέντρα υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων και ανάπτυξης λογισμικού στα Γενικά Επιτελεία, στις μείζονες διοικήσεις, στους μείζονες σχηματισμούς, στις λοιπές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την στελέχωση του Σώματος προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.), η δυνατότητα μετάταξης στο Σώμα εξειδικευμένων στελεχών λοιπών Όπλων κι Σωμάτων αλλά και δυνατότητες φοίτησης και μετεκπαίδευσης των Στελεχών του Σώματος σε αντίστοιχα Τμήματα των ΑΕΙ.

Θα υπάρξουν δύο τμήματα με διαφοροποιημένες αρμοδιότητες υπαγόμενα στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ: Το Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και το Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων, τα οποία θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό με συναφείς τίτλους σπουδών και από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός των επικείμενων Τμημάτων αποτελεί η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα, η συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας.

Σε ένα περιβάλλον που η τεχνολογία όχι μόνον εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αλλά καθορίζει μέσα και τρόπους διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, με ασαφείς δρώντες και υβριδικές απειλές οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα είναι ουραγοί και παθητικοί παρατηρητές. Η απόκτηση τεχνογνωσίας στο πεδίο της Τεχνητής νοημοσύνης, η αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας από Προσωπικό των ΕΔ στη διαχείριση και το σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων, λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών, η βελτίωση των ήδη υφιστάμενων μηχανισμών κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής πλοήγησης, υπό ενιαία Διοίκηση και εκπαίδευση, θα μας προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία, όντας υπολογίσιμοι και ισότιμοι Δρώντες στο σύγχρονο επιχειρησιακό πεδίο. Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν, και με γνώμονα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δυνατότητας της Χώρας, το Κοινό Σώμα Πληροφορικής θα αποτελέσει τον προπομπό των Ενόπλων Δυνάμεων για την μετάβαση στο κατώφλι της νέας εποχής.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, θα επισημάνω απλώς ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και τη διασφάλιση της ειρήνης. Είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μόνο με συνεργασία και αφοσίωση μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς το κοινό καλό. Σας ευχαριστώ.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα