Πέμπτη 18/07/2024

ΕΣΠΕΕΝΠΑ: Τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν φοβούνται κανέναν – Όχι άλλη σπέκουλα για τις παραιτήσεις

Η ΕΣΠΕΕΝΠΑ επανέρχεται με νέα ανακοίνωση για τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων – ΕΣΠΕΕΝΠΑ επανέρχεται με νέα ανακοίνωση για τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αναλυτικά η, από 22 Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωση της ΕΣΠΕΕΝΠΑ:

“Η Ένωσή μας επί σειρά μηνών φέρνει στο φως στοιχεία που σχετίζονται με τις παραιτήσεις των στρατιωτικών στο ΠΝ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαψευστεί σε τίποτα. Σε αυτή την προσπάθειά μας η κυριότερη στήριξη που έχουμε βρει προέρχεται από το δημοσιογραφικό κόσμο, τον οποίον και ευχαριστούμε, καθ’ όσον έχει συνδράμει τα μέγιστα στη γνωστοποίηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος, το οποίο οξύνεται στο Στόλο, αλλά αφορά το σύνολο του ΠΝ. Ομοίως, ευχαριστούμε τους, δυστυχώς, λίγους και συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς που αντέδρασαν, δείχνοντας ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται.

Το τελευταίο έγγραφό μας αφορούσε τον αυξημένο αριθμό υποβληθεισών παραιτήσεων στη Φ/Γ ΥΔΡΑ, οι οποίες προς μεγάλη μας έκπληξη επιχειρήθηκε από κάποιους να χρησιμοποιηθούν ως μέσον για να εξαπολύσουν τα δηλητηριώδη σχόλιά τους, κάνοντας λόγο για διάφορα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανάξια σχολιασμού. Την ίδια στιγμή έχει γραφτεί σε ΜΜΕ έως και για απειλές, γεγονός που μας καθιστά συνολικά καχύποπτους.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι ανωτέρω χυδαιότητες, που έχουν εντοπιστεί κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σκόπιμες (στο πλαίσιο κάποιου είδους «αντιπροπαγάνδας») ή έτυχαν να είναι μαζικές (περίπου σαν τις παραιτήσεις) και δεν θα μας απασχολούσαν αν δεν διαπιστώναμε μια τάση να χρησιμοποιηθούν υποστηρικτικά σε συγκεκριμένη αρθρογραφία που επιχειρεί να διαψεύσει ή ακόμα και να καλύψει το πρόβλημα. Ωστόσο, διαφεύγει της προσοχής ότι ακόμα και η άτυπη ενημέρωση που κυκλοφόρησε, δεν διέψευσε το γεγονός, παρά επιχείρησε να υποβαθμίσει την έκτασή του.

Σήμερα θα βάλουμε οριστικά τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κατ’ αρχάς δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί και ιδίως τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν φοβούνται κανέναν αντίπαλο και καμία αποστολή. Το απέδειξαν και το 2020, δύο φορές, όταν διατάχθηκαν να επιχειρήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα, κυριολεκτικά  υπό πολεμικές συνθήκες, κατά τις οποίες ο ελληνικός Στόλος έκανε αυτά που διατάχθηκε, όπως έπρεπε και είναι βέβαιο ότι θα έκανε αν χρειαζόταν ακόμα περισσότερα, τιμώντας τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Πατρίδας μας.

Τις επιχειρήσεις του πολύ θερμού καλοκαιριού του 2020 δεν ακολούθησε καμία εκτόξευση των παραιτήσεων. Είναι καταγεγραμμένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αντιθέτως, το 2021 οπότε και καταγράφονται οι παραιτήσεις και πρόωρες αποστρατείες του τελευταίου τριμήνου του 2020 (δηλαδή του άμεσου διαστήματος μετά το «θερμό» καλοκαίρι), ο συνολικός αριθμός των παραιτήσεων ανήλθε σε εβδομήντα έξι (76), αριθμός που είναι ο τέταρτος χαμηλότερος την τελευταία δεκαετία και κατά δεκαπέντε (15) κάτω από το μέσο όρο αυτής και κατά εκατόν τρεις (103) λιγότερες από αυτές του 2023.

Υπενθυμίζουμε ότι και το 2020 υπήρχε «νέο προσωπικό που δεν είχε ξαναταξιδέψει μέχρι τότε», όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, κάτι που, επίσης, δεν έδειξε ποτέ να αποτελεί παράγοντα «φόβου» που να οδηγεί σε αύξηση των παραιτήσεων. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι τα στελέχη που παραιτούνται έχουν ταξιδέψει ξανά και ξανά, γνωρίζουν δηλαδή τις δυσκολίες του ταξιδίου. Ως εκ τούτου, αποδεικνύονται πέραν πάσης αμφιβολίας το ψεύδος και η συκοφαντία που επιχειρείται να περαστούν στη συνείδηση του κόσμου από κάποιους πικρόχολους συμπολίτες μας, οι οποίοι (ίσως όχι κατ’ ανάγκη αθώα) εκφράζουν την απολύτως ψευδή άποψη ότι οι στρατιωτικοί του ΠΝ παραιτούνται επειδή δήθεν φοβούνται να ταξιδέψουν στη συγκεκριμένη αποστολή, ή διότι δήθεν δεν κάνουν για το ΠΝ. Ντρέπεται και η ντροπή με τέτοια σχόλια.

Οι στρατιωτικοί στο ΠΝ, όπως έχουμε αποκαλύψει, παραιτούνται με αυξημένους (σε σχέση με το ΣΞ και την ΠΑ) ρυθμούς λόγω (α) της χαμηλής ανταμοιβής τους, (β) των δυσμενών συνθηκών εργασίας και (γ) της έλλειψης μέριμνας, όροι αναμφίβολα πολυσύνθετοι. Παραιτούνται διότι είναι θεωρούν αδύνατον ότι δεν μπορούν να έχουν καν προσωπική ή οικογενειακή ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ραγδαία αύξηση των παραιτήσεων μόνο σε ένα πολεμικό πλοίο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να επιτρέψει να διαστρεβλωθεί η πλήρης εικόνα. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο αν οι παραιτήσεις ήταν δύο πάνω – δύο κάτω, ή αν υπεβλήθησαν μόνο σε μία μέρα η σε μία εβδομάδα, αλλά το γιατί υπήρξε ένα φαινόμενο με τέτοια έκταση πολύ μεγαλύτερη σε σχέση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν.

Η αποστολή ενός πλοίου στη συγκεκριμένη, εξάμηνη, ως έχει ήδη αποκαλυφθεί σε αρθρογραφία εδώ και μέρες, αποστολή, έρχεται να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο πρόγραμμα των στρατιωτικών που πηγαίνει μήνες πίσω:

  • Το προηγούμενο διάστημα, πριν τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης αποστολής, ήταν ένα παραδοσιακό διάστημα πλόων, όπως συμβαίνει κάθε έτος.
  • Πριν από αυτό είχαμε τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές καθώς και πλήθος άλλων γεγονότων, όπου το στρατιωτικό προσωπικό καλείται να καλύπτει κάθε πιθανό κενό του κρατικού μηχανισμού.
  • Ενδιάμεσα, καθώς και πιο πριν, υπάρχουν άλλες ασκήσεις και πλόες.

Κι αν το 2020 ήταν ένα έτος με σημαντικές εξελίξεις, σίγουρα δεν ήταν σαν τα έτη που ακολούθησαν. Υπενθυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά:

  • Το 2021 ξεκινάει μια ραγδαία επιβάρυνση της καθημερινότητας των στρατιωτικών, ταυτόχρονα με την περαιτέρω επιδείνωση της αγοραστικής τους δύναμης.
  • Το 2021 ξεκινάει η επίθεση προς το ανεμβολίαστο προσωπικό συνολικά. Μεταξύ άλλων, στο Στόλο παρέμεναν εσώκλειστοι για επιπλέον μέρες, προ απόπλου.
  • Το 2022 ξεκινάει η συστηματικότερη επίθεση, που σηματοδοτείται αρχικά με τη θεσμοθέτηση της μερικής αποζημίωσης της νυκτερινής εργασίας, συνεχίζεται με την κατάργηση θεσμοθετημένων αποζημιώσεων και ολοκληρώνεται με τη σταδιακή μετατροπή του «επιδόματος Στόλου» σε «προσαύξηση» στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, ενέργεια που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη προσβολή, αν όχι Ύβρι. Μια επίθεση που θεσμοθέτησε την Εφορία ως συνδιαχειριστή του ούτως ή άλλως χαμηλού εισοδήματος των στρατιωτικών.
  • Το 2023 καταργείται μεγάλο μέρος διατάξεων μέριμνας, ενώ θεσπίζονται μέτρα που αφήνουν εκτός στελέχη του ΠΝ. Εν λόγω ενέργεια ονομάστηκε «ευεργετικά μέτρα» (προφανώς εννοώντας υπέρ της Διοικήσεως).
  • Όλο το διάστημα επιβαρύνονται σταδιακά οι εργασιακές συνθήκες, όπου τα διπλά και τριπλά υπηρεσιακά καθήκοντα έχουν καταστεί αυτονόητα. Οι δε, αποσπάσεις για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών έχουν ταυτιστεί με την καθημερινότητα και, γενικά, παρατηρείται μια μαζική συμπίεση ακόμα και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι στρατιωτικοί είναι κυριολεκτικά με το κινητό στο χέρι από την στιγμή που θα φύγουν από τις Υπηρεσίες τους.
  • Αν και, ίσως, να μην αξιολογήθηκε τότε σωστά, ακόμα και η «καρατόμηση» (αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιείται σε συζητήσεις) του Αρχηγού Στόλου τον Ιανουάριο του 2023 με όσα είχαν προηγηθεί (επιθετική αρθρογραφία, τελετή παράδοσης-παραλαβής κλπ), έδειξε στο προσωπικό πόσο αναλώσιμο και απροστάτευτο είναι ενώπιων των επιθετικών διαθέσεων της Ηγεσίας.

Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται στο ερώτημα που εκφράζουν οι συνάδελφοί μας σε καθημερινή βάση και το οποίο γνωστοποιούμε αυτολεξεί: «γιατί να μείνει κάποιος για ένα χιλιάρικο στο τοξικό εργασιακό περιβάλλον του ΠΝ και να λείπει από το σπίτι του για τουλάχιστον 7-8 μήνες το χρόνο»;

Όποιος θεωρεί ότι τα στελέχη του ΠΝ παραιτούνται ελαφρά τη καρδία, πλανάται οικτρά. Η παραίτηση είναι η μόνη δυνατότητα (δικαίωμα) που τους έχει αφήσει η Πολιτεία. Μια Πολιτεία που έχει πάψει να αφουγκράζεται τις αγωνίες των στελεχών, τα οποία αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία κάλυψη από την Ηγεσία. Μια Πολιτεία που όπως έχουμε γράψει, «δεν έχει» μόνο για τους στρατιωτικούς. Όταν, λοιπόν, ένα στέλεχος φτάνει σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, πάντα υπάρχει ένα γεγονός που λειτουργεί ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι (όπως πιθανώς να λειτούργησε η επίμαχη αποστολή της Φ/Γ ΥΔΡΑ). Το ποτήρι έχει γεμίσει προ πολλού. Το φωνάζουμε εδώ και πολλούς μήνες, όπως φωνάζουμε ότι το προσωπικό αισθάνεται μένος εναντίον του, αλλά και απροστάτευτο.

Ένα από τα πάγια αιτήματά μας, το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο κιόλας, είναι να δοθεί στα στελέχη η δυνατότητα να εκφράσουν ανώνυμα την επαγγελματική τους ικανοποίηση. Η Ηγεσία πρέπει να μάθει απευθείας από την πηγή τα προβλήματα, δίχως τη δική μας μεσολάβηση. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνει αποδεκτό. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της άρνησης.

Τα ανωτέρω τα καταγράφουμε προς πλήρη αποκατάσταση της Αλήθειας. Οι σπεκουλαδώροι θα αποτύχουν εμφατικά. Η Ένωσή μας με αίσθημα ευθύνης και διαρκή ανησυχία και εγρήγορση, θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για το σύνολο του προσωπικού του ΠΝ, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η ΠΟΕΣ την ίδια στιγμή πράττει το ίδιο για το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ.” (σσ τέλος ανακοίνωσης)

Εμείς από τη μεριά μας να υπενθυμίσουμε στους έχοντες την εξουσία για την λήψη αποφάσεων, να μην λαμβάνουν – εάν λαμβάνουν – υπόψιν τους διάφορους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (κυρίως στο X) γιατί το πολύ σάλιο κολλάει/γλιστράει και δεν σε αφήνει να πας μπροστά. Προσέξτε το προσωπικό και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων! Όχι σήμερα αλλά από χθες…

Τελευταία Νέα

Νίκος Δένδιας: Η ΑΣΔΥΣ είναι απαραίτητο τμήμα της Ατζέντας 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ικανοποιημένος από αυτά που είδε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας...

ΚΥΣΕΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει το UAS Camcopter S-100 για τις φρεγάτες FDI

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Schiebel Camcopter S-100 θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες FDI.

Στρατός Ξηράς: Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών

Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς Την...

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs

Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs κατά την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στον Κόλπο του Άντεν.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Νίκος Δένδιας: Η ΑΣΔΥΣ είναι απαραίτητο τμήμα της Ατζέντας 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ικανοποιημένος από αυτά που είδε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας...

ΚΥΣΕΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει το UAS Camcopter S-100 για τις φρεγάτες FDI

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Schiebel Camcopter S-100 θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες FDI.

Στρατός Ξηράς: Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών

Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς Την...

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs

Η Φρεγάτα ΨΑΡΑ ενεπλάκη με σμήνος UAVs κατά την Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στον Κόλπο του Άντεν.