Το επίδομα τοκετού σε στρατιωτικούς συνδέεται με τον βαθμό που έχει ο/η στρατιωτικός ή ο σύζυγος της. Ποιος αποφάσισε τη διάκριση αυτή;
Ενώ η υπογεννητικότητα των Ελλήνων αυξάνεται, οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική αξία του “παγωμένου” μισθού των Στρατιωτικών μειώνεται, κάποιοι θεώρησαν σώφρον το επίδομα τοκετού να καταλογίζεται με κριτήριο την κατηγορία που ανήκει ο Στρατιωτικός. Άλλο ο Αξιωματικός και άλλο ο Ανθυπασπιστής και Υπαξιωματικός, αμ πώς;
Πόσο είναι το επίδομα τοκετού για τους Στρατιωτικούς
Διαβάζουμε σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατόπιν εγγράφου της ΠΟΕΣ προς τον ΥΕΘΑ το οποίο μνημονεύει πρόσφατο έγγραφο του ΓΕΣ/ΔΥΓ (Φ.728/26/1187079/Σ.3018/18 Ιουλ 22/ΓΕΣ/ΔΥΓ/4), ότι υπάρχουν παράπονα Υπαξιωματικών για το γεγονός ότι το επίδομα τοκετού που χορηγεί η Υπηρεσία σε Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς είναι εννιακόσια (900) ευρώ -τόσο για τον τοκετό σε θήλυ προσωπικό, όσο και σε συζύγους στρατιωτικών- ενώ αντίστοιχα σε Αξιωματικούς χίλια τριακόσια (1.300).
Αντιπαρερχόμενοι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν/υπήρχαν και παράπονα Αξιωματικών για την αδικία που συντελείται, τα ερωτήματα που δεν βρίσκουν απάντηση στο νου ενός μέσου επιμελούς ανθρώπου είναι:
- βάσει ποιου κριτηρίου υπάρχει διαφορετικό επίδομα τοκετού;
- υπάρχει σχετική διάκριση στο λοιπό δημόσιο/ιδιωτικό τομέα;
Στην πρώτη ερώτηση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το error 404 ή null. Στη δεύτερη, όχι.
Εφόσον λοιπόν η Πολιτεία με τη “συνενοχή” της Στρατιωτικής Υπηρεσίας αποφάσισε η καταβολή του επιδόματος τοκετού στους Στρατιωτικούς να γίνεται με κριτήριο τον κατεχόμενο βαθμό, μπορεί η Στρατιωτική Υπηρεσία να απαιτήσει οι Έλληνες και Ελληνίδες Στρατιωτικοί να έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες; Ρητορικό το ερώτημα…
Υπενθυμίζουμε ότι ένα Στρατιωτικός δεν μπορεί να ταξιδέψει με την ταυτότητά του και δεν μπορεί να εγγραφεί στο Gov.gr Wallet για να έχει σε ψηφιακή μορφή ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης.
Όσον αφορά στο επίδομα τοκετού στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπενθυμίζουμε ότι το 2021 συγκροτήθηκε Διακλαδική Επιτροπή, που εκπόνησε σχέδιο για την αναθεώρηση του π.δ.432/1983 και που σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ “περιλάμβανε ρύθμιση, με την οποία εξισώνεται το επίδομα τοκετού για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Α’ θέση), καθώς και των συζύγων αυτών“.
Την εν λόγω απάντηση είχε δώσει ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε σχετικές ερωτήσεις της ΠΟΜΕΝΣ (Φ.900α/4926/17765/18 Μαΐου 2021/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ και Φ.900α/4932/17796/01 Ιουνίου 2021/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ).
Ποιος αποφάσισε τη διάκριση στο επίδομα τοκετού ανάλογα με το κατεχόμενο βαθμό;
Το Προεδρικό Διάταγμα 432/1983 (ΦΕΚ Α-162/9-11-1983) είχε υπογραφθεί επί Κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου όταν διατελούσε ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να μάθουμε πότε θα αναθεωρηθεί το αναχρονιστικό Προεδρικό Διάταγμα 432/1983…