Σάββατο 20/07/2024

ΔΕΠ: Τα σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για τις Ειδικές Δυνάμεις

Τα σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια για τις Μονάδες της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ.

Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» εγκαινιάστηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό, περιγραφή του έργου από τον Διοικητή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη και χαιρετισμό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μετά το πέρας αυτής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η Βάση Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων στην Βάση Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων υλοποιήθηκε κατόπιν συγκεκριμένων κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής.

Ο εξ αρχής επανασχεδιασμός, η ανακατασκευή και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Στρατοπέδου «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» αυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των αμφιβίων και όχι μόνο, Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΔΕΠ σε συνεργασία με την Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση και υλοποίηση των νέων υποδομών ελλιμενισμού και συντήρησης πλωτών μέσων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών στρατωνισμού και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των υφισταμένων Μονάδων της. Οι νέες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση του υφιστάμενου λιμένος του Στρατοπέδου, με επαυξημένες δυνατότητες ελλιμενισμού πλωτών μέσων.
  • Διαμόρφωση του κρηπιδώματος του λιμένα και κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων καθέλκυσης σκαφών, με δυνατότητα διεξαγωγής τεχνικών εργασιών και μείωσης του χρόνου αντίδρασης των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων.
  • Υπόστεγο συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης των υφισταμένων καθώς και των υπό παραλαβή Ταχυπλόων Σκαφών (Τ/Σ).
  • Υπόστεγο συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Ελαστικών Λέμβων.
  • Υπόστεγο στάθμευσης Τ/Σ.
  • Καταδυτικό κέντρο συντήρησης συσκευών ανοικτού και κλειστού κυκλώματος.
  • Σύγχρονο Ελικοδρόμιο.
  • Περιμετρικό φωτισμό και περίφραξη στις νέες εγκαταστάσεις.
  • Έργα οδοποιίας – ασφαλτόστρωσης, διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης οχημάτων, και διαμόρφωσης της κεντρικής πύλης της ΒΥΜΕΕ.

Παράλληλα, η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ με την υλοποιηθείσα αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, την προμήθεια νέων σύγχρονων πλωτών μέσων και καταδυτικού εξοπλισμού, και την λειτουργία του προσφάτως εγκαινιασθέντος Στρατηγείου της, παρέχουν αναβαθμισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, και ταυτόχρονα ενισχύουν την εικόνα της Ελλάδας ως παράγοντος ασφαλείας και σταθερότητος στην περιοχή.

Τα σημαντικά έργα που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τον χαιρετισμό του, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την περάτωση του έργου, με το οποίο σηματοδοτείται η ολοκλήρωση ενός κύκλου που άρχισε το 2020 και αφορούσε στην αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών, στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε αναφορά και στον Εξομοιωτή Ελεύθερης Πτώσης (αεροσήραγγα), του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα και αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα στον τομέα των ΕΔ-ΔΕΕ που εκτελέστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, ήτοι:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζουν κατακόρυφα την ποιότητα συντήρησης, εκπαίδευσης και σχεδίασης επιχειρήσεων του προσωπικού των ΕΔ – ΔΕΕ, ανταποκρινόμενες πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, με τελικό αποτέλεσμα την απόδοση άρτια εκπαιδευμένων μαχητών ικανών να αναλάβουν οιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, ενώ παράλληλα δημιουργούν τεράστια προστιθέμενη αξία και καθιστούν την Χώρα μας πόλο έλξης για φίλους και συμμάχους, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών και συνεκπαιδεύσεων που θα υποστηρίξουν έτι περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητος και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αείμνηστο Υποστράτηγο επί τιμή Ιάκωβο Τσούνη, για την γενναιόδωρη συνεισφορά του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, μέρος της οποίας αφορά στην κατασκευή των εν λόγω εγκαταστάσεων, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρο του Δ.Σ του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ιωάννη Παπαθανασίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Ανδρέα Σιάμισιη για την παραχώρηση χώρου από τις παράπλευρες εγκαταστάσεις του ΕΛΠΕ που επέτρεψαν την εύρυθμη χωροθέτηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους εργάσθηκαν με ταχύτητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση των έργων, και εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στο σύνολο του προσωπικού των ΕΔ-ΔΕΕ, προτρέποντάς το να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή του με την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ζήλο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες δυνατότητες που παρέχονται, ώστε όταν απαιτηθεί το κρίσιμο «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» να επιτευχθεί υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις προετοιμασίας για την επίτευξη της μέγιστης μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελευταία Νέα

Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απόκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων από την κυβερνοεπίθεση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέβη σε νέα ενημέρωση για...

ΣΜΥΝ: Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους στη Μεσόγειο για το 2024

Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ 2024) της ΣΜΥΝ στη Μεσόγειο.

Νίκος Δένδιας: Η ΑΣΔΥΣ είναι απαραίτητο τμήμα της Ατζέντας 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ικανοποιημένος από αυτά που είδε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας...

ΚΥΣΕΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει το UAS Camcopter S-100 για τις φρεγάτες FDI

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Schiebel Camcopter S-100 θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες FDI.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Κτηματολόγιο: Οι χάκερς δεν απόκτησαν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων από την κυβερνοεπίθεση

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέβη σε νέα ενημέρωση για...

ΣΜΥΝ: Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους στη Μεσόγειο για το 2024

Ξεκίνησε ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους (ΘΕΠ 2024) της ΣΜΥΝ στη Μεσόγειο.

Νίκος Δένδιας: Η ΑΣΔΥΣ είναι απαραίτητο τμήμα της Ατζέντας 2030 για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ικανοποιημένος από αυτά που είδε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας...

ΚΥΣΕΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτάει το UAS Camcopter S-100 για τις φρεγάτες FDI

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Schiebel Camcopter S-100 θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες FDI.