10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Σαν Σήμερα 9 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 9 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1015 ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας, που κατείχαν οι Βούλγαροι.

Το 1821 οι Οθωμανοί συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους της Αθήνας με δυσμενείς συνέπειες για την πόλη.

Το 1897 ελληνικό απόσπασμα μετά από νικηφόρες μάχες διέρχεται τη μεθόριο κοντά στο Μέτσοβο και συγκρούεται με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις. Παράλληλα ελληνικά τμήματα υποχωρούν από τον τομέα Νεζερού της Θεσσαλίας και εγκαθίστανται στο Δερέλι (Περιβόλι).

Σαν σήμερα 9 Απριλίου 1941:

  • Το οχυρό Παλιουριώνες, στο Ανατολικό Μπέλες, αμύνεται επί τετραήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία και επιτίθενται με σφοδρότητα, με άκαρπες όμως τις επίμονες προσπάθειές τους. Στις 17:30, παρουσιάζονται Γερμανοί αγγελιαφόροι στον διοικητή του οχυρού και του γνωστοποιούν τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06:00 της επομένης. Με κοινή συμφωνία, αποφασίζεται εκεχειρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Το οχυρό Ρούπελ, στο Άγκιστρο, αμύνεται σθεναρά για τέσσερις ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία το βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και κατευθύνουν την κύρια προσπάθεια της επίθεσης τους εναντίον του, για τη διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Στις 17:00 προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή του τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού. Ο διοικητής απαντά ότι τα οχυρά δεν παραδίνονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιαφόροι έφυγαν, αφού ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 06:00 της επομένης.
  • Τα οχυρά Περσέκ, Mπαμπαζώρας, Παρταλoύσκα, Περιθώρι και Mαλιάγκα, στο Μαύρο Βουνό (Όρη Βροντούς), Πυραμιδοειδές και Λίσσε στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, και τα οχυρά Καρατάς και Κάλη στο Άγκιστρο, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα για τέσσερις ημέρες, χωρίς να καταληφθούν από τους Γερμανούς. Διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση.
  • Στις 10:10 επαναλαμβάνεται από το Απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό Όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου.
  • Στις 14:00, υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας Αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Μπακόπουλου και του Γερμανού Αντιστρατήγου Ρούντολφ Φάιελ πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 16:00, ο Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας κάνει γνωστή στις μονάδες του τη συνθηκολόγηση και διατάζει τη διακοπή των εχθροπραξιών και τη συγκέντρωση του οπλισμού για παράδοσή του.
  • Στις 03:00, η φρουρά του οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, μετά από σκληρό, πεισματώδη και άνισο τετραήμερο αγώνα εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά έργα του και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος.

Το 1943 ιταλικές δυνάμεις σε αντίποινα για την προσβολή φάλαγγας τους από ανταρτικό τμήμα πυρπολούν επί διήμερο τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδας, φονεύοντας πάνω από 50 κατοίκους (άντρες και γυναίκες).

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα