16.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαν Σήμερα 8 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 8 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 ενόπλους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Οπλαρχηγοί Γιάννης Γκούρας, Παπανδρέας, Κομνάς Τράκας και Αγγελής Γοβγίνας, εγκαθίστανται στο Χάνι της Γραβιάς για να αμυνθούν. Μετά από ηρωικό αγώνα, ο Ανδρούτσος αναχαιτίζει οριστικά την προέλαση του στρατού του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο. Στη μάχη αυτή οι Τούρκοι είχαν 300 νεκρούς και 600 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν ασήμαντες.

Το 1821 υψώνεται επίσημα η σημαία της Επαναστάσεως στην πόλη Καρλόβασι της Σάμου. Η επανάσταση στο νησί είχε αρχίσει από τις 26 Απριλίου 1821. Οι επαναστάτες προσβάλλουν τα παράλια απέναντι από το νησί και διώχνουν τους Οθωμανούς σε μεγάλο βάθος. Ο Λυκούργος Λογοθέτης εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή τοπικό πολίτευμα, τον “Στρατοπολιτικό Διοργανισμό της Νήσου Σάμου“, με τον οποίο κυριάρχησε η τάξη και η ευνομία στο νησί.

Το 1828, μικρό τμήμα πεζικού και ιππικού, υπό τους Χατζημιχάλη Νταλιάνη, Μανουσέλη, Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη και Στρατή Δεληγιαννάκη, επιτίθεται αιφνιδιαστικά στον Αποκόρωνα Χανίων εναντίον σώματος Τούρκων του Ρεθύμνου, οι οποίοι πήγαν για να ενισχύσουν τον Διοικητή των Χανίων Μουσταφά Πασά. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης σκοτώθηκαν 40 Τούρκοι ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ικεντζής Αγάς του Ρεθύμνου.

Το 1907 κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ο Ανθυπολοχαγός Ζαχαρίας Παπαδάς (Φούφας) από το Πλατανάκι Αρκαδίας επιτίθεται με το αντάρτικο σώμα του εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων που βρίσκονταν μέσα στο χωριό Παλαιοχώρι (Φούφα). Στη μάχη που επακολούθησε σκοτώνεται μαζί με τέσσερις από τους άνδρες του.

Το 1945 παραδίδεται η γερμανική φρουρά στη Ρόδο υπό τον Στρατηγό Βάγκνερ στους Συμμάχους. Το Πρωτόκολλο Παραδόσεως των Στρατευμάτων Κατοχής Δωδεκανήσου και Κρήτης στους Συμμάχους συνυπογράφεται στη Σύμη από τον Κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «Κρήτη», Πλωτάρχη Ιωάννη Θεοφανίδη, παρόντος του Διοικητού του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Τσιγάντε.

Το 1947 τμήμα 100 ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” εισβάλλει από διάφορα σημεία στις παρυφές της Βέροιας και αποκρούεται από τμήματα του 592 Τάγματος Πεζικού. Οι ένοπλοι συμμορίτες αποσύρονται μετά από εμπρησμούς, φόνους και τραυματισμούς κατοίκων. Την ίδια μέρα τμήμα ενόπλων επιτίθεται σε φυλάκιο Χωροφυλακής στο Κάτω Καλαπότι Δράμας, κάμπτει την αντίσταση των ανδρών του, λεηλατεί σπίτια, αφαιρεί τρόφιμα και είδη ιματισμού από το χωριό, πυρπολεί το κοινοτικό κατάστημα και αποχωρεί.

Το 1955 αναχωρεί το 13ο Σμήνος Μεταφορών με τα εναπομείναντα πέντε αεροσκάφη C-47 Dakota από την Κορέα για την Ελλάδα όπου φθάνει στις 23 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα