10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

Σαν Σήμερα 8 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 8 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 8 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος σπεύδει σε βοήθεια των Οπλαρχηγών Γιάννη Δυοβουνιώτη και Κομνά Τράκα, που πολιορκούν τη Μενδενίτσα Φθιώτιδας, και αναγκάζουν τους Τούρκους να παραδοθούν μετά από πενθήμερη άμυνα.

Το 1827 το βρίκι «Αμφιτρίτη», η γολέτα «Ασπασία» και το ατμοκίνητο «Καρτερία» με Κυβερνήτη και Αρχηγό της Μοίρας τον Φραγκίσκο Άμπνεϋ Άστιγξ αιχμαλωτίζουν οκτώ φορτηγά τουρκικά πλοία με εφόδια για τον Κιουταχή στον Παγασητικό Κόλπο. Ιδίως η «Καρτερία» δημιούργησε αρκετές ζημιές στο φρούριο του κόλπου. Στη συνέχεια από την πλευρά του νέου Τρίκερι τα ελληνικά πλοία βύθισαν δύο οθωμανικές γολέτες και ένα βρίκι.

Το 1854 ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Χατζηπέτρο κατανικούν 1.700 Τουρκαλβανούς υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, σε μάχη κοντά στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι Τουρκαλβανοί, αφού νικήθηκαν, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σαν σήμερα 8 Απριλίου 1941:

  • Το οχυρό Ποποτλίβιτσα (Παπαδοπούλα) στο Μπέλες αμύνεται ηρωικά επί τρεις ημέρες, αποκρούει τις γερμανικές επιθέσεις και καταρρίπτει δύο εχθρικά αεροσκάφη. Οι γερμανικές δυνάμεις, που τη νύχτα 6/7 Απριλίου ανέβηκαν επάνω στην επιφάνειά του, πέτυχαν να το κυριεύσουν τελικά στις 1900 της 8ης Απριλίου.
  • Το οχυρό Αρπαλούκι (Στήριγμα), στο Ανατολικό Μπέλες, χωρίς να προστατεύεται πια από το οχυρό Κελκαγιά (Σπανή Πέτρα), που από τις 1930 της προηγουμένης είχε καταληφθεί από τους Γερμανούς, και μη μπορώντας να αμυνθεί περισσότερο, εγκαταλείπεται από τη φρουρά του στις 0300, η οποία υποχωρεί προς τον ποταμό Στρυμόνα, όπου γερμανικές δυνάμεις την προσβάλλουν και την αποδεκατίζουν.
  • Στις 0600, ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις, μετά την κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής άμυνας στις περιοχές Στρώμνιτσας και Βαλάντοβου, διαβαίνουν την ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, ανατρέπουν τις ασθενείς δυνάμεις Προκαλύψεως και προελαύνουν με γενική κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ισχυρή και βαθιά κατά τον άξονα του Αξιού ποταμού γερμανική διείσδυση σήμαινε την παράκαμψη της οχυρωμένης τοποθεσίας Μπέλες – Άγκιστρο, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και τη βέβαιη αιχμαλωσία των δυνάμεων του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα