Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 7 Αυγούστου.
Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας.
Το 626 μ.Χ. οι Βυζαντινοί καταναυμαχούν και διασκορπίζουν τον στόλο των Αβάρων – Σλάβων που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αυτή αποδόθηκε στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώθηκε ο «Ακάθιστος Ύμνος». Επικεφαλής των πολιορκουμένων ήταν ο Πατριάρχης Σέργιος και ο Μάγιστρος Πατρίκιος Βώνος.
Το 1821 μετά από πολιορκία του Νεοκάστρου και της Μεθώνης, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ο Νικόλαος Πονηρόπουλος, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και άλλοι αρχηγοί υπογράφουν με τους Τούρκους συμφωνητικό παράδοσης του Κάστρου.
Το 1867, κατά τον αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης, το θρυλικό ατμόπλοιο ΑΡΚΑΔΙ, το οποίο μετέφερε πολλές ενισχύσεις από την Ελλάδα στην Κρήτη, βυθίζεται από το τουρκικό πολεμικό «Ιτζεδίν», κοντά στο ακρωτήριο Κριού στα Σφακιά.
Το 1908 οι αρχηγοί των ανταρτικών σωμάτων Γεώργιος Δικώνυμος (Μακρής), Γεώργιος Βολάνης, Ιωάννης Καραβίτης και Στογιάννης Τσίτσος, με 140 Έλληνες αντάρτες, πριν να επιστρέψουν στην ελεύθερη Ελλάδα μετά τη Νεοτουρκική Επανάσταση, εισήλθαν θριαμβευτικά στο Μοναστήρι, όπου έγιναν δεκτοί με στρατιωτικές τιμές από τις τουρκικές Αρχές.
Το 1922 δύο αεροσκάφη της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία) απογειώνονται από το αεροδρόμιο Μπαλ Μαχμούτ και εμφανίζονται αιφνιδιαστικά πάνω από το πρώτο εχθρικό αεροδρόμιο της πορείας τους με τέτοια κατεύθυνση, ώστε να νομίσουν οι Τούρκοι ότι έρχονται από το Ικόνιο. Οι Τούρκοι στρατιώτες παραπλανώνται και απλώνουν σημεία που έδειχναν τη φορά του ανέμου, για να προσγειωθούν. Τότε οι αεροπόροι βρίσκουν την ευκαιρία να πάρουν σειρά φωτογραφιών του αεροδρομίου και να αναγνωρίσουν εχθρικά καταδιωκτικά που ήταν έτοιμα για απογείωση. Όταν οι Τούρκοι τους αντελήφθησαν και άρχισαν να βάλλουν εναντίον τους ήταν ήδη αργά.
Το 1952 το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (ΕΚΣΕ) καταλαμβάνει, με αιφνιδιαστική επίθεση λόχου, το ύψωμα 167 στην τοποθεσία Ιmjin ποταμού της Κορέας, που ήταν ισχυρά οργανωμένο. Με την επιτυχία αυτή το Τάγμα διακρίθηκε για την αριστοτεχνική σχεδίαση και εκτέλεση της επιχείρησης αυτής.
Το 1964 η νεοσυσταθείσα 31η Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Καρούσο επιτίθεται τις απογευματινές ώρες εναντίον του υψώματος Λωρόβουνος, στην περιοχή Τυλληρίας στην Πάφο. Με τη βοήθεια και των υπολοίπων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς επιτυγχάνεται το πρωί της επόμενης η κατάληψή του. Το εγχείρημα υπήρξε δυσχερέστατο λόγω του δύσβατου του εδάφους, των πυρκαγιών που ξεσπούσαν και των πυκνών πυρών από τις άριστα οχυρωμένες τουρκικές θέσεις.
Το 1964 η Κυπριακή κυβέρνηση αναθέτει στην Εθνική Φρουρά την προληπτική επιχείρηση εκκαθάρισης του τουρκικού προγεφυρώματος Μανσούρας της Κύπρου.