Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 4 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1821 οι Έλληνες επιτυγχάνουν μεγάλη νίκη σε μάχη με τον Λατίφ Πασά, που επικεφαλής 5.000 ενόπλων είχε βγει από τα Χανιά για να πνίξει την Επανάσταση στη Θέρισο. Την ίδια ημέρα ο Οθωμανικός Στόλος κανονιοβολεί τη νήσο Σάμο, αλλά το οθωμανικό άγημα των τετρακοσίων ανδρών δεν καταφέρνει να διενεργήσει απόβαση.
Το 1822 δύναμη 3.000 – 4.000 Οθωμανών, υπό τον Κεχαγιάμπεη του Χουρσίτ Πασά, επιτίθεται στη Σπλάντζα, χωριό στις Ηπειρωτικές ακτές κοντά στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού, κατά ελληνικής δύναμης 500 – 600 Μανιατών, Μεσολογγιτών και Σουλιωτών, υπό τους Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και Ιωάννη Ραζηκότσικα, που είχαν αποβιβαστεί εκεί για να βοηθήσουν τους Σουλιώτες. Στη σκληρή μάχη σκοτώθηκε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και τραυματίστηκε θανάσιμα ο Κεχαγιάμπεης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση και των δύο αντιπάλων δυνάμεων.
Το 1822 δύναμη από 7.000 – 8.000 Οθωμανούς επιτίθεται κατά του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και ατάκτων τμημάτων που είχαν στρατοπεδεύσει στο χωριό Πέτα της Άρτας, μετά τη διάλυση του Στρατοπέδου της Πλάκας. Οι Έλληνες, περίπου 600 συνολικά, υπό τη γενική αρχηγία του Στρατηγού Καρόλου Νόρμαν, αποτελούνταν από το Τακτικό Σώμα και φιλέλληνες (διλοχία) υπό τον Ανδρέα Δάνια, καθώς και από 1.500 ατάκτους υπό τους Γεώργιο Βαρνακιώτη, Μάρκο Μπότσαρη, Γώγο Μπακόλα, Ανδρέα Ίσκο, Αγγελή Γάτσο και Δήμο Τσέλιο. Οι Τούρκοι, παρά τον ηρωισμό των Ελλήνων και φιλελλήνων, κέρδισαν τη μάχη και πέτυχαν το σκοπό τους να συντρίψουν το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Το 1921 ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία) καταλαμβάνει την Κιουτάχεια. Την εσπευσμένη γενική υποχώρηση των Τούρκων επιβεβαιώνει αναγνωριστική πτήση της Γ’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία).
Το 1943 δύναμη 5.000 Ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος), συμμετέχοντας στο σχέδιο παραπλάνησης των δυνάμεων του Άξονα ως προς την περιοχή απόβασης των Συμμάχων (Συμμαχική Επιχείρηση ΑNIMALS), αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής, που κράτησαν κατά διαστήματα μέχρι το τέλος Ιουλίου 1943. Η σφοδρότητα των επιθέσεων των Ελλήνων ανταρτών συντέλεσε στην πλήρη επιτυχία του παραπάνω σχεδίου, με αποτέλεσμα την καθήλωση των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα (δέκα γερμανικές και δέκα ιταλικές Μεραρχίες) και επιπλέον στην προώθηση προς τον ελληνικό χώρο δύο ακόμη γερμανικών τεθωρακισμένων Μεραρχιών.
Το 1948 δυνάμεις της II Μεραρχίας διασπούν την εξωτερική αμυντική τοποθεσία του “Δημοκρατικού Στρατού” στον Γράμμο κατά την Β’ φάση της επιχείρησης ΚΟΡΩΝΙΣ.
Το 1949 ξεκίνησε η επιχείρηση ΑΙΑΣ του Γ’ Σώματος Στρατού στο όρος Καϊμακτσαλάν (Βόρας). Μετά από αγώνα τεσσάρων ημερών οι ένοπλοι του “Δημοκρατικού Στρατού” συνετρίβησαν καθώς δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν στο γιουγκοσλαβικό έδαφος.