Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 3 Απριλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821:
- Οι Οπλαρχηγοί Βασίλειος Μπούσδος και Γιάννης Λάππας εισέρχονται στην πόλη της Θήβας, εκδιώκουν τους Οθωμανούς και υψώνουν τη Σημαία της Επανάστασης.
- Οθωμανικές δυνάμεις υπό τον Πασά Γιουσούφ, προερχόμενες από το Αγρίνιο, μπαίνουν στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές των κατοίκων της.
Το 1897 κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο, Ελληνική δύναμη φυλακίου της ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο οθωμανικό έδαφος με τη δικαιολογία της κατάληψης του υψώματος Ανάληψη, περιοχής Λάρισας, που βρισκόταν σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο έγινε η αφορμή έναρξης του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897.
Το 1944 εκδηλώνεται στασιαστικό κίνημα στα πληρώματα του Ελληνικού Στόλου που είχε μεταφέρει την έδρα του στην Αλεξάνδρεια. Η στάση εκδηλώθηκε πρώτα με την οργάνωση επαναστατικών επιτροπών διόπων και ναυτών. Οι στασιαστές αρχικά ήθελαν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με συμμετοχή και της λεγόμενης «Κυβέρνησης του Βουνού» που είχε οργανωθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Το 1944 τμήμα 30 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη, εκτελεί καταδρομή εναντίον του Διδασκαλείου της πόλεως της Μυτιλήνης και απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που κρατούνταν σε αυτό. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν έξι νεκροί.
Το 1947 δυνάμεις ενόπλων προσβάλλουν ταυτόχρονα την Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής Αλμυρού και τους σταθμούς Χωροφυλακής στα χωριά Σούρπη και Πλάτανο. Συνάντησαν όμως σθεναρή άμυνα που τους ανάγκασε να υποχωρήσουν μετά από πυρπολήσεις κτισμάτων και απαγωγές κατοίκων.
Το 1948 δυνάμεις του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθενται σε Σταθμούς Χωροφυλακής στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, στους Μεταξάδες και τη Λάδη Διδυμοτείχου. Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές.