13.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Σαν Σήμερα 29 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 29 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία

Την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 τα οθωμανικά στρατεύματα του Μωάμεθ Β’ μετά από γενική έφοδο, κυρίως στην πύλη του Αγίου Ρωμανού, εισέρχονται στην Κωνσταντινούπολη από αφύλακτη πύλη, την Κερκόπορτα. Ο ηρωικός θάνατος του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, επισφραγίζει την άλωση της Βασιλεύουσας από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Η πτώση της ιστορικής πόλης και η ηρωική μορφή του τελευταίου υπερασπιστή Αυτοκράτορα σημειώνουν και το τέλος του Βυζαντίου με την υπερχιλιετή, ένδοξη ιστορία του.

Το 1822 οι Οθωμανοί, υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Μουχουρδάρη, επιτίθενται κατά του Ναβαρίκου Σουλίου, που το υπερασπίζονται περίπου 300 αγωνιστές. Οι Έλληνες στην αρχή ήταν σε κρίσιμη θέση, αλλά μετά ενισχύονται από 500 άνδρες των Νότη Μπότσαρη, Γιώτη Δαγκλή και Νάση Φωτομάρα και πετυχαίνουν μεγάλη νίκη κατά των Τούρκων, στους οποίους επιφέρουν σημαντικές απώλειες.

Το 1828 Σφακιανοί και Ριζίτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων του Μουσταφά Πασά στο Ακασταρέ Χανίων και τον αναγκάζουν να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση προς τα Χανιά.

Το 1906 κατά το Μακεδονικό Αγώνα, τα ανταρτικά σώματα Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη και Θεοδώρου Κανελλόπουλου που βρίσκονταν στο ύψωμα Χωράφι Μήτρου, ανάμεσα στο Λέχοβο και τα Ασπρόγεια της Δυτικής Μακεδονίας, δέχτηκαν επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη που κράτησε δώδεκα ώρες ήταν πολύ σφοδρή με σοβαρές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους. Η απήχηση του συμβάντος ήταν έντονη, ακόμη και στους προξένους και στρατιωτικούς ακολούθους των ξένων κρατών.

Το 1917 συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Πειραιά, υπό τον Jonnart, μέλος της Γαλλικής Βουλής, που είχε οριστεί από τους Συμμάχους ως ύπατος αρμοστής τους στην Ελλάδα, και εξαναγκάζουν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί από τον θρόνο του και να αφήσει διάδοχό του τον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο. Το γεγονός αυτό άνοιξε τον δρόμο για την ενοποίηση της Ελλάδας υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το 1920 αεροσκάφη Breguet 14 πραγματοποιούν αναγνώριση του τομέα Ουζούν – Αδριανούπολης, η οποία στέφεται με πλήρη επιτυχία. Με τη λεπτομερή αναφορά του παρατηρητή η Στρατιά λαμβάνει γνώση για πρώτη φορά της κατάστασης που επικρατούσε στον εχθρικό τομέα, αλλά και των αμυντικών οργανώσεων του εχθρού. Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν πολύτιμες για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο. Οι ελληνοβρετανικές δυνάμεις, επειδή δεν έλαβαν διαταγή εκκένωσης του νησιού, άλλες παραδίδονται στους Γερμανούς και άλλες καταφεύγουν στα βουνά.

Τη νύχτα 28/29 Μαΐου 1941 τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται σε οκτώ πολεμικά πλοία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς, και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Οι Γερμανοί εισέρχονται και καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Τα ελληνικά τμήματα, αγνοώντας την αποχώρηση των Βρετανών, αφού δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά από αυτούς, παραδίδονται στους Γερμανούς.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα