9.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 29 Αυγούστου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 29 Αυγούστου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 29 Αυγούστου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1824 λαμβάνει χώρα Ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα (στη μικρασιατική ακτή απέναντι από τη Λέρο) μεταξύ του Ελληνικού Στόλου υπό τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και του Τουρκοαιγυπτιακού. Το πρωινό της Παρασκευής 29 Αυγούστου του 1824 οι δύο αντίπαλοι στόλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι στα βραχονήσια Τσατάλια. Η νίκη του Ελληνικού Στόλου είχε ως αποτέλεσμα τη σωτηρία της Σάμου και την σημαντική καθυστέρηση της απόβασης του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο.

Το 1828 το Γαλλικό Εκστρατευτικό Σώμα από 16.000 άνδρες υπό τους Στρατηγούς Maison, Sebastiani και Schneider αποβιβάζεται μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου στο Πεταλίδι, την Κορώνη και το Ναυαρίνο Μεσσηνίας, με σκοπό να εξαναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Πελοπόννησο.

Το 1907 τμήμα του ανταρτικού σώματος του Νικολάου Δουμπιώτη υπό τον Επιλοχία Δημήτριο Παπαβασιλείου και τον Λοχία Λούρο κατορθώνει να εξοντώσει, μετά από μάχη με συμμορία κομιτατζήδων, τον ισχυρό αρχικομιτατζή Μανάφη.

Το 1912 η Ελλάδα είχε το πρώτο της θύμα στην Αεροπορία, τον πρωτοπόρο Αλέξανδρο Καραμανλάκη. Ο ιδιώτης αεροπόρος πραγματοποιούσε πτήση από το Παλαιό Φάληρο στην Πάτρα με αεροσκάφος Bleriot XI 50 ίππων, το οποίο τη στιγμή που βρισκόταν πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω του σφοδρού ανέμου, κατέπεσε στη θάλασσα (ακτές Λυγιάς). Ο Καραμανλάκης, τραυματισμένος και αβοήθητος, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε.

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου 1912: Ο πρώτος νεκρός πιλότος της Ελληνικής Αεροπορίας είναι ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Η είδηση του θανάτου του, στην εφημερίδα «Σκριπ», 30 Αυγούστου 1912.
Σαν σήμερα 29 Αυγούστου 1912: Ο πρώτος νεκρός πιλότος της Ελληνικής Αεροπορίας είναι ο Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Η είδηση του θανάτου του, στην εφημερίδα «Σκριπ», 30 Αυγούστου 1912.

Το 1916 ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Συνταγματάρχης Ιωάννης Χατζόπουλος, συναντά τον Γερμανό Ταγματάρχη Φον Σβάινιτς. Ο δεύτερος ανακοινώνει στον Έλληνα Σωματάρχη την απάντηση του Στρατάρχη Φoν Χίντεμπουργκ, ο οποίος δεχόταν την αίτησή του να παραδώσει το Σώμα στους Γερμανούς. Μετά από αυτό, το Σώμα συγκεντρώνεται στη Δράμα και με συρμούς μεταφέρεται στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας, όπου και παραμένει μέχρι το τέλος του πολέμου. Με τη συνθηκολόγηση του Δ΄ Σώματος Στρατού, η Ανατολική Μακεδονία παραδίνεται ανυπεράσπιστη στους Βουλγάρους.

Το 1921 η Στρατιά Μικράς Ασίας, μετά από έγκριση της Κυβέρνησης, διακόπτει τον αγώνα και συμπτύσσεται εσπευσμένα δυτικά του Σαγγάριου.

Το 1955 η Βρετανία προσκαλεί τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, για να συζητήσουν στο Λονδίνο «τριμερή θέματα και ζητήματα αμύνης της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενου και του Κυπριακού». Το βρετανικό σχέδιο λύσης προέβλεπε την παροχή αυτονομίας, με σύνταγμα περιορισμένης αυτοδιοίκησης, που θα διαμορφωνόταν από τις τρεις πλέον εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Η «Τριμερής», που άρχισε στο Λονδίνο στις 29 Αυγούστου του ίδιου έτους, καταλήγει τελικά σε αδιέξοδο στις 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα