Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Το 1821 ο πρόκριτος Χρήστος Καψάλης, ο προύχοντας Αθανάσιος Ραζηκότσικας και ο αγωνιστής Αναστάσιος Παπαλουκάς υψώνουν την Ελληνική Σημαία στο τουρκικό Διοικητήριο του Μεσολογγίου και κηρύσσουν την Επανάσταση.
Το 1825 λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία του Καφηρέα όπου Ελληνικός Στόλος υπό τον Ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη καταναυμαχεί τον Οθωμανικό Στόλο του Χοσρέφ πασά.
Το 1825 ο Ιμπραήμ Πασάς με 3.000 άνδρες επιτίθεται εναντίον του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκε ο Παπαφλέσσας πολεμώντας ηρωικά. Οι απώλειες των αντιπάλων ήταν σημαντικές.
Το 1828 ο Φιλέλληνας Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ (Frank Abney Hastings) πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου σε ηλικία 34 μόλις ετών, καθώς επλήγη θανάσιμα κατά την ανεπιτυχή επιχείρηση κατάληψης του Ανατολικού.
Το 1920 το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, υπό τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ολοκληρώνει την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης που είχε αρχίσει στις 11 Απριλίου 1920, όταν τα γαλλικά στρατεύματα που την κατείχαν άρχισαν να αποχωρούν.
Το 1941 στις 08:00 η ώρα, μετά από σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, αρχίζει η αεραποβατική έφοδος των Γερμανών στην περιοχή των Χανίων. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των αλεξιπτωτιστών και των τμημάτων που προσγειώθηκαν με ανεμόπτερα εξοντώθηκε από τις ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, οι Γερμανοί πετυχαίνουν τελικά, μέχρι τη νύχτα, να δημιουργήσουν μικρά αεροπρογεφυρώματα στο Μάλεμε και στην Αγιά. Από τις 1600 ενεργείται ρίψη αλεξιπτωτιστών και στην περιοχή του Ηρακλείου, όπου τα συμμαχικά και ελληνικά τμήματα εξοντώνουν περίπου 1.000 από αυτούς, χωρίς οι Γερμανοί να πετύχουν σοβαρά αποτελέσματα. Από τις 1625 ενεργείται, επίσης, αεραπόβαση στην περιοχή Ρεθύμνου και, παρά τους πεισματώδεις αγώνες των αμυνόμενων συμμαχικών και ελληνικών τμημάτων, οι Γερμανοί πετυχαίνουν, μέχρι τη νύχτα 20/21, με απώλειες 400 ανδρών, να καταλάβουν σταθερές θέσεις στα Περιβόλια, στα Καστελλάκια, και στον Εσταυρωμένο. Τον αμυντικό αγώνα της Κρήτης βοηθάει με επιτυχία και ο άμαχος πληθυσμός.
Το 1944 υπογράφεται Συμφωνία από τους αντιπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στο συνέδριο του Λιβάνου, που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Γεωργίου Παπανδρέου. Με βάση αυτήν αποφασίστηκε η συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η υπαγωγή όλων των ανταρτικών δυνάμεων κάτω από κοινό αρχιστράτηγο, που θα οριζόταν από την Κυβέρνηση, και η καταγγελία των Ταγμάτων Ασφαλείας.