Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Ιουλίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.
Το 1826 πραγματοποιούνται ναυμαχίες στο Καρλόβασι Σάμου μεταξύ οθωμανικής και ελληνικής ναυτικής μοίρας. Τελικώς, μετά από συνεχείς επιθέσεις του Ανδρέα Μιαούλη, οι Οθωμανοί παραιτήθηκαν του σχεδίου κατάκτησης της Σάμου.
Το 1899 δημοσιεύεται στο Ελληνικό Προξενικό Δικαστήριο της Αλεξάνδρειας η διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ. Το κληροδότημά του για την ναυπήγηση καταδρομικού πλοίου θα το λάβει το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ), το οποίο ιδρύθηκε με τον νόμο ΒΨΟΔ΄/1900 επί κυβερνήσεως Θεοτόκη. Με τα χρήματα των κληροδοτημάτων ο Θεοτόκης στην τελευταία του διακυβέρνηση θα είναι σε θέση να αγοράσει έξι αντιτορπιλικά τύπου “Θυέλλης” το 1906.
Το 1906 οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία στη Φιλιππούπολη. Με την ενέργεια τους αυτή εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις επιτυχίες των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων στη Μακεδονία.
Το 1907 ο επικεφαλής ανταρτικού σώματος Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Τσοτάκος (Γέρμας), με δύναμη 41 ανδρών και με υπαρχηγό τον Επιλοχία Βασίλειο Τσιμπιδάρο (από τη Μάνη Λακωνίας), περικυκλώνεται από τμήμα του τουρκικού στρατού μέσα στη χαράδρα Καλογερικού, κοντά στη Γέρμα της Καστοριάς. Στη μάχη που επακολούθησε για να βγουν από τη χαράδρα σκοτώθηκαν 23 άνδρες του σώματος ανάμεσα στους οποίους οι Τσοτάκος και Τσιμπιδάρος, ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11.
Το 1919 υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Κόμη Τιττόνι, με την οποία καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μικρά Ασία, μεταξύ των εκεί στρατευμάτων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με τη συμφωνία αυτή παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική και Δυτική Θράκη και γίνεται αποδεκτή απαίτηση ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.
Το 1921 το Ναυτικό Σμήνος του Αφιόν Καραχισάρ πραγματοποιεί συνολικά 11 πολεμικές αποστολές βομβαρδισμού και αναγνώρισης στο Τσάι, το Μπουλεβαντίν, το Ισικλάρ, το Γενήκιοϊ και το Κουρουντζά Οβά.
Η Επιχείρηση ΚΕΔΡΟΣ (16 Ιουλίου 2006 – 14 Σεπτεμβρίου 2006), στο πλαίσιο του Σχεδίου ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, έλαβε χώρα στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου (θαλάσσια περιοχή Λιβάνου-Κύπρου). Διατέθηκαν τέσσερις φρεγάτες, τρία αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα, έξι ομάδες βατραχανθρώπων και ένα αεροσκάφος C-130, με σκοπό τον έγκαιρο και ασφαλή επαναπατρισμό Ελλήνων και ξένων πολιτών από την περιοχή του Λιβάνου, μετά τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών δυνάμεων κατά της Οργάνωσης Hezbollah. Μεταφέρθηκαν 2.454 Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες (κατόπιν αιτήσεως των χωρών τους), καθώς και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας.