16.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαν Σήμερα 14 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 14 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1821 ο Νικόλαος Σουλιώτης, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, με προτροπή του Παπαφλέσσα, έστησε ενέδρα και προσέβαλε στις Πόρτες, κοντά στο Αγρίδι του Χελμού, τους Τούρκους ταχυδρόμους που μετέφεραν επιστολές του Καϊμακάμη Σελήχ στον Χουρσίτ Πασά στα Ιωάννινα. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο του Εθνικού Αγώνα στον ελλαδικό χώρο.

Το 1821 ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννης Καποδίστριας αποστέλλει στον Αλέξανδρο Υψηλάντη επιστολή, με την οποία επικρίνει τον τρόπο και χρόνο της έναρξης της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες χώρες. Στην ουσία αναγνώριζε έμμεσα τα δίκαια των απαιτήσεων της Ελληνικής Επανάστασης, που υποστήριξε αποτελεσματικά με την τότε ιδιότητα του.

Το 1854 κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ο Υπασπιστής του Όθωνα, Υποστράτηγος Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, αναλαμβάνει την αρχηγία του αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλία και αναχωρεί από τη Λαμία επικεφαλής σώματος επαναστατών, που ονομάστηκε «Αλκιβιάδειον».

Το 1921 το Α’ Σώμα Στρατού, μετά από σκληρές μάχες, καταλαμβάνει για πρώτη φορά το Αφιόν Καραχισάρ και προωθείται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά από αυτό. Εξαιτίας της σύμπτυξης του Σώματος αυτού, το Αφιόν Καραχισάρ στις 25 Μαρτίου εκκενώνεται από τις ελληνικές δυνάμεις.

Το 1941 αεροπλάνο Avro Anson της 13ης Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας συναντάται με τρία ιταλικά βομβαρδιστικά, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας νηοπομπής στην περιοχή της Κρήτης, τα οποία εκδιώκει.

Το 1957 απαγχονίζεται ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν ο τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, στον οποίο εφαρμόστηκε η θανατική ποινή. Καταδικάσθηκε γιατί κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης στην Πάφο επιτέθηκε σε Άγγλους στρατιώτες, απελευθερώνοντας συμμαθητή του που είχε συλληφθεί και γιατί προ της δίκης του εγκατέλειψε το σχολείο και ενώθηκε με ομάδα της ΕΟΚΑ.

Στο τελευταίο γράμμα του έγραψε:

«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να’ ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί»

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εξομολογείται το βράδυ πριν την εκτέλεσή του.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εξομολογείται το βράδυ πριν την εκτέλεσή του.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα