12.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Σαν Σήμερα 11 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΕλλάδαΣαν Σήμερα 11 Μαρτίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Μαρτίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Αντώνιος Μπουρνιάς με 150 Χιώτες, που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και αναγκάζουν τους Τούρκους να αποσυρθούν στο φρούριο της πρωτεύουσας του νησιού.

Το 1854 κατά τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, ο Παπακώστας Τζαμάλας, επικεφαλής 2.000 επαναστατών, επιτίθεται εναντίον του χωριού Πλατάνου Αλμυρού Θεσσαλίας, το οποίο φρουρούσαν 200 Τουρκαλβανοί. Το μισό χωριό καταλαμβάνεται από τους επαναστάτες, ενώ 500 περίπου Οθωμανοί από τον Αλμυρό, που έσπευσαν για βοήθεια, αντιμετωπίζονται από τους Νικόλαο Ζιάκα και Άγγελο Λεβέντη και αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Έτσι ολοκληρώνεται η κατάληψη του Πλατάνου και υψώνεται η Ελληνική Σημαία, αφού παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι Τουρκαλβανοί.

Το 1919 το 2ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο αποβιβάστηκε στη Σεβαστούπολη, συγκρούεται με στρατεύματα των Ερυθρών στο Γιουσούν, Εσκίκιοϊ Τάμα και Σεβαστούπολη. Οι Έλληνες στρατιώτες αναδεικνύονται οι καλύτεροι πολεμιστές της 1ης Συμμαχικής Ομάδας Μεραρχιών.

Το 1921 κατά τη διάρκεια αποστολής με αεροσκάφος Breguet 14 της Γ’ Μοίρας της Στρατιωτικής Αεροπορίας αναγνωρίζεται ο τομέας Νασίφ Πασά, ενώ βομβαρδίζονται και πυροβολούνται τουρκικές συγκεντρώσεις και χαρακώματα στην περιοχή αυτή. Η επιτυχία του βομβαρδισμού, κλονίζει το ηθικό των στρατιωτών του αντιπάλου, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα χαρακώματα και τρέπονται σε φυγή.

Το 1933 γίνεται στη Λάρνακα μεγάλη εκδήλωση κατά της φορολογίας με τη συμμετοχή πλήθους λαού, που παίρνει τη μορφή λαϊκού κινήματος, του οποίου επικεφαλής τίθεται ο Νικόλαος Θησέας, ο οποίος έχει την υποστήριξη των προξένων Γαλλίας, Δανίας και Σουηδίας. Αν και δόθηκε υπόσχεση για ακύρωση της φορολογίας, ο Νικόλαος Θησέας και οι υποστηρικτές του φοβήθηκαν αντεκδίκηση και οι κινηματίες, αφού αναζητούν καταφύγιο σε Δάλι και μονή Σταυροβουνίου, διαλύονται. Ο Νικόλαος Θησέας διαφεύγει μέσω Ρόδου και Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα.

Το 1941 η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία θρηνεί την απώλεια έξι αεροπόρων, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση της ιταλικής εαρινής επίθεσης Primavera. Οι τέσσερις από τους αεροπόρους επέβαιναν σε ένα Fairey Battle της 33ης Mοίρας Βομβαρδισμού και σε ένα Blenheim της 32ης Mοίρας στην Αλβανία, ενώ οι υπόλοιποι δύο σε Avro 626 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας στην Αττική.

Το 1941 δυνάμεις της I Μεραρχίας αποκρούουν ιταλικές επιθέσεις στην περιοχή Τρεμπεσίνας και κυρίως κατά του υψώματος 731, με αποτέλεσμα ο αγώνας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Στο πεδίο της μάχης εγκαταλείπονται 250 Ιταλοί νεκροί και συλλαμβάνονται 501 αιχμάλωτοι, από τους οποίους 23 αξιωματικοί.

Το 1943 η ιταλική φρουρά Καρδίτσας, κυκλωμένη από ισχυρές ανταρτικές ομάδες, υποχρεώνεται να εκκενώσει την πόλη και να αποσυρθεί στη Λάρισα. Την επομένη, εισέρχονται σε αυτήν τμήματα του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και την ανακηρύσσουν πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Η Καρδίτσα θα παραμείνει ελεύθερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 1943, οπότε ανακαταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Καρδίτσα, μαζί με το γειτονικό της αεροδρόμιο, στο οροπέδιο Νευροπόλεως, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των δυνάμεων της κατοχής.

Το 1961 αποστέλλεται στο Κονγκό Ελληνικό Αεροπορικό Απόσπασμα αποτελούμενο από 21 αξιωματικούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΗΕ για την εδραίωση της τάξης στην περιοχή. Η μετακίνηση του γίνεται με αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πραγματοποιεί κυρίως αποστολές μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα