10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

23 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Ιστορία23 Αυγούστου: Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Hans-Gert Pöttering, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την έγκριση γραπτής δήλωσης, με την οποία οι ευρωβουλευτές προτείνουν την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού.

Στόχος είναι να διατηρηθεί η μνήμη των θυμάτων των μαζικών απελάσεων και των εκτελέσεων, ενώ ταυτόχρονα να εδραιωθεί η δημοκρατία, η ειρήνη και η σταθερότητα στη γηραιά ήπειρο.

Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού
Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε γραπτή του δήλωση στις 7.5.2008, τόνιζε ότι “οι μαζικές εκτοπίσεις, οι δολοφονίες και οι υποδουλώσεις που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των επιθέσεων του σταλινισμού και του ναζισμού, εμπίπτουν στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας” και επισήμανε ότι “η επιρροή και η σημασία του σοβιετικού καθεστώτος και της σοβιετικής κατοχής για τους πολίτες των μετακομμουνιστικών κρατών, παραμένουν ελάχιστα γνωστά”.

Η πρώτη Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού εορτάστηκε το 2009, 70 χρόνια μετά από τις 23 Αυγούστου 1939 ημέρα που υπογράφτηκε το σύμφωνο Μόλοτοφ – Ρίμπεντροπ.

Σύμφωνο Μόλοτοφ – Ρίμπεντροπ

Στις 23 Αυγούστου 1939 ο Χίτλερ και ο Στάλιν αποφάσισαν να διαιρέσουν την Ευρώπη σε δύο σφαίρες επιρροής.

Το Σύμφωνο Μόλοτοφ – Ρίμπεντροπ (από τα ομώνυμα άτομα που ήταν την εποχή εκείνη υπουργοί Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γερμανίας αντίστοιχα) υπεγράφη από τη ναζιστική Γερμανία και την τότε Σοβιετική Ένωση στις 23 Αυγούστου του 1939, μόλις μια εβδομάδα πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πέρα από τις “μη-επιθετικές” διατάξεις, η Συνθήκη περιλάμβανε ένα μυστικό πρωτόκολλο που κατέτασσε τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία σε σφαίρες επιρροής του ναζισμού και του σταλινισμού.  

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα