14.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Juice jacking: Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε smartphone σε δημόσιες θύρες USB

GOSINTJuice jacking: Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε smartphone σε δημόσιες θύρες USB

Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε smartphone σε δημόσιες θύρες USB; Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το δικό σας καλώδιο USB;

Στην επικαιρότητα ήρθε το “juice jacking” μετά από ενημέρωση του FBI σχετικά με την φόρτιση συσκευών σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης με καλώδιο USB.

Η υπενθύμιση – προειδοποίηση κατά της χρήσης δημόσιων θυρών φόρτισης USB έγινε από το γραφείο του FBI στο Ντένβερ, μέσω του Twitter.

Μα τί είναι όλα αυτά; Πώς μπορούν να μας χακάρουν το κινητό τηλέφωνο αν το φορτίσουμε σε δημόσιο χώρο;

Ως γνωστό οι περισσότερες ενημερωτικές σελίδες αναπαράγουν δίχως να επεξηγούν, οπότε ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Καλώδιο USB

Όπως γνωρίζετε, όταν θέλετε να φορτίσετε το smartphone ή το tablet σας, συνδέετε σε αυτό ένα καλώδιο USB του οποίου η άλλη άκρη “κουμπώνει” σε έναν φορτιστή. Κατόπιν βάζετε τον φορτιστή στην πρίζα και ξεκινάει η φόρτιση.

Με το ίδιο καλώδιο USB μπορείτε να συνδέσετε το smartphone με τον υπολογιστή desktop ή laptop και να κάνετε μεταφορά αρχείων.

Από ότι καταλάβατε το ίδιο καλώδιο USB χρησιμοποιείτε για δύο διαφορετικές λειτουργίες, φόρτιση με ρεύμα και μεταφορά αρχείων.

Δημόσιοι σταθμοί φόρτισης

Στο εξωτερικό υπάρχουν δημόσιοι σταθμοί φόρτισης σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία κ.λπ.

Σε αυτούς τους σταθμούς φόρτισης ο καθένας και η καθεμία μπορεί να φορτίσει τη συσκευή του δίχως να χρειάζεται να έχει μαζί του καλώδιο USB ή/και φορτιστή.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε έναν τέτοιο σταθμό φόρτισης:

Μην φορτίζετε smartphone σε δημόσιες θύρες USB αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα επίθεσης "Juice jacking"
Μην φορτίζετε smartphone σε δημόσιες θύρες USB αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα επίθεσης “Juice jacking”

Juice jacking

Ο όρος juice jacking χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011 από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και ερευνητή Μπράιαν Κρεμπς (Brian Krebs).

Juice jacking είναι ένα είδος κυβερνοεπίθεσης που χρησιμοποιεί μια θύρα φόρτισης ή ένα μολυσμένο καλώδιο USB για την εξαγωγή δεδομένων από τη συνδεδεμένη συσκευή ή τη μεταφόρτωση κακόβουλου λογισμικού σε αυτήν. Τονίζουμε το μολυσμένο καλώδιο USB.

Τρόποι προστασίας

Αν και δεν έχουμε σαφή εικόνα για το εάν υπάρχουν τέτοιου είδους δημόσιοι φορτιστές στην Ελλάδα, θα παραθέσουμε μερικές συμβουλές προφύλαξης για φόρτιση και καλώδια USB.

Η απλούστερη επιλογή είναι να έχετε μαζί σας το δικό σας καλώδιο USB και βύσμα φόρτισης. Μπορείτε επίσης να φορτίσετε απευθείας από άλλες προσωπικές συσκευές, όπως ένα powerbank ή τον φορητό υπολογιστή.

Υπάρχει επίσης το “προφυλακτικό USB” (USB condom) που εμποδίζει τη μεταφορά δεδομένων, αλλά είναι πιθανώς λιγότερο ιδανική επιλογή, καθαρά επειδή πρέπει να θυμάστε να έχετε μαζί σας επιπλέον ένα εξάρτημα αντί μόνο το τυπικό καλώδιο USB.

Εάν ξεχάσετε τα όσα διαβάσατε και κατά λάθος συνδέσετε τη συσκευή σας σε μια θύρα USB και εμφανιστεί ένα μήνυμα που σας ζητά να επιλέξετε “κοινή χρήση δεδομένων” ή “μόνο φόρτιση”, επιλέξτε “μόνο φόρτιση”.

Μην χρησιμοποιείτε καλώδια USB που έχουν ξεχαστεί συνδεδεμένα σε σταθμούς φόρτισης. Μην δέχεστε καλώδια USB ως διαφημιστικό δώρο γιατί μπορεί να είναι μολυσμένα.

Με την ευκαιρία, μην συνδέετε ποτέ στον υπολογιστή σας συσκευή αποθήκευσης USB που βρήκατε κάπου. Διότι πολύ απλά μπορεί να μην την “βρήκατε”…

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα