Τί απάντησε το ΥΠΕΘΑ για τα Stinger στην Ουκρανία.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), ευχαρίστησε την Ελλάδα και άλλες χώρες που της δώρισαν το αντιαεροπορικό σύστημα FIM-92 Stinger.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λάρισας Κωνσταντίνος Φλώρος κατέθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετική ερώτηση, στην οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ απάντησε αναφέροντας ότι “ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως ορίζει και η υπ’ αριθμ. 338/2022 Απόφαση Συμβουλίου ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) της 28 Φεβρουαρίου 2022, ενώ οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οικείου Γενικού Επιτελείου για την χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.”
“Η αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται είτε ως επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος είτε πλεονάζει, διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ.721/1970 (Α’251) και του ν.3978/2011 (Α’137). Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ημέτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα”, σημείωσε το ΥΠΕΘΑ.
Το ΥΠΕΘΑ δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις του βουλευτή, οι οποίες ήταν:
- Επιβεβαιώνετε τις δημόσιες αναρτήσεις του ουκρανικού υπουργείου άμυνας και αν ναι πώς δικαιολογείτε τις ψευδείς τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί μη αποστολής των συγκεκριμένων οπλικών αντιαεροπορικών συστημάτων;
- Εάν όντως «απογυμνώθηκαν» τα νησιά μας από τους Stinger, με ποιο τρόπο αναπληρώθηκε το εξοπλιστικό κενό και από ποια νησιά αφαιρέθηκαν τα εν λόγω οπλικά συστήματα;
- Γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να παραπληροφορεί το εκλογικό σώμα για ένα μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα;
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε:
“Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.”