17.1 C
Athens
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ – ΑΑΔΕ για τα εξοπλιστικά προγράμματα

Δένδιας και Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για...

ΤΖΟΚΕΡ 15/4/25 κλήρωση 2897 σήμερα, αριθμοί και αποτελέσματα

Αποτελέσματα και τυχεροί αριθμοί στο ΤΖΟΚΕΡ κλήρωση...

ΥΠΕΞ: Κρύβει ότι η ανάρτηση για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ

ΕλλάδαΥΠΕΞ: Κρύβει ότι η ανάρτηση για την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ευχήθηκε «χρόνια πολλά» για τα 98 χρόνια από ιδρύσεως της παράνομης “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” (ΤΕΞ).

Στις 14 Απριλίου 2025, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανάρτηση στο X, ευχόμενο «χρόνια πολλά» για τα 98 χρόνια από την ίδρυση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» (ΤΕΞ).

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά “με τουρκική ανάρτηση για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη”, αναφέροντας: “Η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Η Ελληνική Πολιτεία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη. Επιφυλάσσει δε, στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία.”

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν κατονόμασε στην ανακοίνωσή του ότι η ανάρτηση έγινε από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Οι Τούρκοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: “Χρόνια πολλά για τα 98 χρόνια της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, της παλαιότερης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης! Υποστηρίζουμε τις δικαιολογημένες προσπάθειες και τον έντιμο αγώνα της Ένωσης να χρησιμοποιήσει το όνομά της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.”

Γιατί το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν κατονόμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ;

Η υπόθεση της ΤΕΞ έχει μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1927 και απαγορεύτηκε από τις ελληνικές αρχές το 1987, λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική» στην ονομασία της. Το 2005, ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διάλυση του οργανισμού, που σύμφωνα με το δικαστήριο «αποτελεί μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας μιας τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα». Το 2008, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η απαγόρευση παραβίαζε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καλώντας την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της Ένωσης. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές ορθώς συνεχίζουν να απορρίπτουν την επανεγγραφή της ΤΕΞ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα