Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απάντησε στις 1 Απριλίου 2024, στην με αριθμό 858/19-3-2024 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Κωνσταντίνου Μπούμπα με θέμα: “Επίλυση του αδιεξόδου των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των Επαγγελματιών Οπλιτών”, λέγοντας ότι η εισήγηση υπάρχει στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και θα έρθει η ρύθμιση προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
“Θα μου επιτρέψετε, όμως, με βάση και την ερώτηση που μου κάνατε, να κάνω και μία αναδρομή συνολικά στο πλαίσιο που αφορά το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί καλό είναι όσοι μας ακούν σήμερα να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και θα έρθω βεβαίως και στο προκείμενο, έτσι ώστε να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση.
Όσον αφορά τη συμπλήρωση της πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας για τους αξιωματικούς, τους ανθυπασπιστές και τους υπαξιωματικούς είτε είναι απόφοιτοι από στρατιωτικές σχολές είτε όχι, όπως, για παράδειγμα, οι εθελοντές μακράς θητείας ή οι μονιμοποιηθέντες επαγγελματίες οπλίτες, τονίζω για άλλη μια φορά ότι αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικά, θα πω, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μία βασική προτεραιότητα. Και ως προς αυτό αν ερμηνεύω σωστά και το πνεύμα της ερώτησής σας, όπου κάνετε αναφορά για έγκαιρη και ευμενή όπως την αποκαλείται ρύθμιση του ν. 2439/1996 όσον αφορά τα όρια ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από τον υποστράτηγο μέχρι και τον συνταγματάρχη, με τη ρητή μάλιστα τότε πρόβλεψη συμπλήρωσης των τριάντα πέντε ετών πραγματικής υπηρεσίας, όπως βεβαίως και τη δυνατότητα για τους αξιωματικούς που υπάγονται στον νεότερο νόμο του 2010, τον ν. 3883, να παραμένουν εκτός οργανικών θέσεων μέχρι να συμπληρώσουν πραγματική υπηρεσία συντάξιμη, τα τριάντα πέντε έτη, νομίζω επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τη μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακριβώς για το προσωπικό τους.
Όσον αφορά βεβαίως ειδικότερα τις ρυθμίσεις για τα όρια ηλικίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων βαθμού υποστρατήγου μέχρι συνταγματάρχη και αντιστοίχων, στους οποίους αναφέρεστε και εσείς, αφορούν σε στελέχη τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς των κρίσεων και προαγωγών σύμφωνα με τον νόμο που αναφέρετε και στην ερώτησή σας.
Όσον αφορά τα όρια ηλικίας τα οποία αυξήθηκαν με τον νεότερο νόμο, τον ν. 4915/2022, και συγκεκριμένα με το άρθρο 66 ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς διακρίσεις σε στελέχη που πληρούν ταυτόσημα ουσιώδη κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, η προέλευσή τους και η υπηρεσιακή αξιοποίησή τους, αλλά και για να υπάρξει και μια ομαλή μετάβαση του στρατιωτικού προσωπικού στον νεότερο νόμο περί ιεραρχίας τον ν. 3883/2010, καθώς και με την παρέλευση των ετών θα μειώνεται το υποκειμενικό πεδίο εφαρμογής του παλαιότερου νόμου του 1996, η ίδια μέριμνα, που αναφέρεται και εσείς στο ερώτημά σας, υπήρξε για τους εθελοντές μακράς διάρκειας με νομοθετική πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης.
Αναγνωρίζουμε ότι πράγματι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες και πράγματι σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες θα μπορούσα να πω ότι ίσως υπάρχει μια αδικία. Θα ήθελα να ενημερώσω σήμερα το Κοινοβούλιο ότι ήδη βρισκόμαστε σε στάδιο επιτελικής επεξεργασίας, έχουμε ζητήσει από τα επιτελεία τις προτάσεις τους για ένα σχέδιο νόμου, μια διάταξη ή διατάξεις αναλόγως, που θα ρυθμίζουν αυτό το θέμα και αυτήν τη στιγμή είναι σε φάση αξιολόγησης.
Περιμένουμε τις τελικές τους εισηγήσεις – θα πω περισσότερα και στη δευτερολογία μου, κύριε συνάδελφε – και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο προκειμένου και αυτό το ζήτημα να επιλυθεί με όρους ισότητας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματικά επιτελούν καθημερινά ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.”
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:
“…Για να σας ανακοινώνω σήμερα ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης συγκεκριμένων διατάξεων, σημαίνει ότι προφανώς έχουμε ήδη λάβει τις εισηγήσεις από τα αρμόδια επιτελεία, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το να έρθει μια ρύθμιση δεν είναι απλά να πούμε ότι τα πενήντα τα κάνουμε πενήντα δύο ή πενήντα πέντε ή αν θέλετε απλώς βάζουμε μία υπογραφή και φέρνουμε μία νομοθετική διάταξη.
Πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους τις οποίες βεβαίως έχουν λάβει τα επιτελεία, υπηρεσιακές, οικονομικές, έτσι ώστε να έρθει μία ρύθμιση τέτοια που να ρυθμίζει πραγματικά αυτήν την κατάσταση που σας περιέγραψα προηγουμένως – συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει μια αδικία έναντι αυτών των συμπολιτών μας – με τέτοιο τρόπο ώστε στην ουσία να δώσουμε μια λύση οριστική χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.
Αυτό, λοιπόν, που σας λέω είναι ότι πράγματι αυτή η εισήγηση υπάρχει στο γραφείο του κυρίου Υπουργού, ο οποίος έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, αξιολογείται, θα κατατεθεί εφόσον βεβαίως – και δεν έχω κάποιο λόγο να πω το αντίθετο – δοθεί το πράσινο φως εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε πράγματι αυτό το μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί άντρες και γυναίκες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων να επιλυθεί με έναν τέτοιο τρόπο που πραγματικά θα άρει αυτές τις αδικίες.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω έχουμε δώσει δείγματα γραφής, ειδικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, καλά τα οπλικά συστήματα, προφανώς έχουμε μία συνεχή μέριμνα όσον αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας, αλλά αν δεν έχουμε ηθικό, που υπάρχει, αλλά ακόμη μεγαλύτερο, στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων προφανώς από μόνα τους τα οπλικά συστήματα δεν αρκούν.
Επομένως, από το οποίο μπορώ να ανακοινώσω σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι αυτή η ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι τελευταίες πινελιές, να το πω έτσι πολύ απλά, μπαίνουν αυτή τη στιγμή και θα είμαστε σε θέση ενδεχομένως και στη δημόσια διαβούλευση να αξιολογηθεί, να γίνουν οι παρατηρήσεις και βεβαίως εκεί θα θέλουμε και τη δική σας συμβολή και ως συνάδελφοι και ως κόμμα προκειμένου πραγματικά με μια ευρεία πλειοψηφία να περάσει αυτή η διάταξη μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.”