Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είναι καιρός να πάψει να μιλάει.
Η πληροφορία για το πότε βγαίνουν εξοδούχοι οι στρατιώτες μιας Μονάδας για κάποιον είναι μια άχρηστη πληροφορία. Για κάποιον άλλον είναι ευκαιρία να μετρήσει πόσοι βγαίνουν από την Κεντρική Πύλη. Μετά, μπορεί να αρχίσει την επεξεργασία για να εκτιμήσει την επάνδρωση της Μονάδας, τα μέτρα ασφαλείας, τις ημέρες εκπαίδευσης και άλλα πολλά. Πότε βγαίνουν εξοδούχοι οι στρατιώτες μιας Μονάδας ρωτούσε και ο σουβλατζής στο χωριό.
Όσο περνάει ο καιρός, από όταν ανέλαβε την ηγεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ ο Νίκος Δένδιας, γίναμε γνώστες πληροφοριών για τις Ένοπλες Δυνάμεις (ίσως και υψίστης σημασίας) που δημοσιοποιούνται μέσω των συνεντεύξεων που παραχωρεί. Ίσως για να δικαιολογήσει την παρουσία του στο Υπουργείο και τη φημισμένη “Ατζέντα 2030” που είναι ακόμη στα λόγια…
Μερικά από αυτά που έχει δηλώσει ο ΥΕΘΑ μέχρι σήμερα δημοσίως και δημιούργησαν και δημιουργούν ερωτήματα για διάφορους λόγους. Επιχειρησιακούς αλλά και αντιμετώπισης των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική ηγεσία.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: “Τότε απέναντι στην κοινωνία. Σήμερα σταθερό στήριγμά της.“
“Αυτή τη στιγμή σε πολλές Μονάδες οι στελεχώσεις μας είναι 20%, 25%, 30%.” (Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, 20 Φεβρουαρίου 2024)
“Ο Έλληνας στρατιώτης σήμερα στους 9 μήνες που υπηρετεί, όταν τελειώσει είναι θέμα αν έχει ρίξει ένα γεμιστήρα με σφαίρες… Ο δικός μας στρατιώτης κυρίως εκπαιδεύεται στο να φυλάει σκοπιά.” (9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, 10 Απριλίου 2024)
“Ξέρουμε ότι τα στελέχη μας υποαμείβονται, αλλά θέλω να σας πω και κάτι, οι περισσότεροι από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις για την μισθολογική αμοιβή.” (ΣΚΑΪ, 17 Απριλίου 2024)
“Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της χώρας μας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί.” (Παραπολιτικά, 20 Απριλίου 2024)
Ας πει κάποιος στον ΥΕΘΑ ότι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δεκάδες χιλιάδες προσωπικό από “κάτω” του και όχι μερικές εκατοντάδες σε πρεσβείες και προξενεία όπως στο Υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, με τα “θα” δεν φοβήθηκε κανένας απέναντι.
Εμείς, πιστεύουμε ότι είναι στα πλαίσια των παραπλανητικών ενεργειών και ελπίζουμε το ίδιο και άλλοι. Εσείς;
ΥΓ. Αν κάποια συνδικαλιστική ένωση των Στρατιωτικών μιλούσε για ποσοστά στελέχωσης είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα έπαιρναν εγκαλητήρια…