12.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Νέο νόμισμα 4 ευρώ στην Ιταλία

Η Ιταλία εισήγαγε ένα νέο νόμισμα 4...

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε Καστελλόριζο και Ρω

ΑρχικήΕλλάδαΟ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε Καστελλόριζο και Ρω

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της Διοίκησης Άμυνας Νήσου Μεγίστης (ΔΑΝ ΜΕΓΙΣΤΗΣ) και το στρατιωτικό φυλάκιο της νήσου Ρω.

Στη νησίδα Ρω, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Κυράς της Ρω.

«Ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην αιώνια ακρίτισσα, τη Δέσποινα Αχλαδιώτη. Την αθάνατη Κυρά της Ρω!» επισήμανε ο Βαρβιτσιώτης εκφράζοντας τη συγκίνηση για την επίσκεψη στον τόπο που η Κυρά της Ρω έζησε για δεκαετίες υψώνοντας κάθε μέρα την ελληνική σημαία.

Βαρβιτσιώτης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις με αίσθημα ευθύνης φυλάνε τις θερμοπύλες

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε τη ΔΑΝ ΜΕΓΙΣΤΗΣ όπου συνομίλησε με Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σήμερα στο ακριτικό Καστελλόριζο βρέθηκα δίπλα στα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που με αίσθημα ευθύνης φυλάνε τις θερμοπύλες της χώρας. Διαπίστωσα και από κοντά την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τα σύνορα της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε απειλή. Σας ευχαριστούμε!» επισήμανε ο Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται ότι στο Καστελλόριζο πραγματοποιείται η εκδήλωση “Η Νησιωτικότητα ως Προτεραιότητα για το Μέλλον της Ευρώπης”.

Η Νησιωτικότητα ως Προτεραιότητα για το Μέλλον της Ευρώπης

Πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες την Τουρκία, για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και την Ευρώπη, για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, έστειλε σήμερα από το Καστελλόριζο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συμμετέχοντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Η Νησιωτικότητα ως Προτεραιότητα για το Μέλλον της Ευρώπης».

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συντονίζει τον πανελλήνιο Διάλογο το Μέλλον της Ευρώπης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτή συμμετείχαν, επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιρλανδίας Thomas Byrne και ο Υφυπουργός για θέματα ΕΕ της Μάλτας Stefan Azzopardi. Ακόμη, μίλησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Καστελλόριζου Γιώργος Σαμψάκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Ίου Γκίκας Γκίκας και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη.

Σε μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό, ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «εδώ στο Καστελόριζο, χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης. Εδώ στο Καστελόριζο, πατάμε σε ευρωπαϊκό έδαφος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωπαϊκής ηπείρου. Εδώ, υπερασπίζονται τις αξίες των κοινών μας συνόρων, των κοινών μας δεσμών. Και, βέβαια, εδώ ενώνουμε τη φωνή μας, για να κοιτάξουμε το ειρηνικό μέλλον των πολιτών μας, πώς θα αναπτυχθούμε με ισότητα, με ευκαιρίες μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη διεθνή συμμετοχή της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιρλανδίας μέσω των αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα Υπουργών τους, καθώς επιβεβαιώνουν ότι «το Καστελόριζο, όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νησιωτικής Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύνορα, τα οποία φυλάσσονται, σύνορα αξιών, σύνορα κοινών προορισμών και επιδιώξεων».

Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι το μήνυμα που στέλνεται σήμερα είναι και ένα μήνυμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς καμία αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να υιοθετηθεί και κανένα μεγάλο έργο συνεργασίας δεν μπορεί να γίνει, αν δεν έχουμε όλοι την ίδια βάση. «Κοινή μας βάση είναι το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, ο σεβασμός και η προστασία των συνόρων και βέβαια οι συνθήκες της καλής γειτονίας», σχολίασε και έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία ως παραλήπτη του μηνύματος αυτού. «Είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε από το Καστελόριζο προς όλους, αλλά ιδιαίτερα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, που πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο μιλάμε με όρους συνεργασίας και Διεθνούς Δικαίου και όχι με συμπεριφορές που παραπέμπουν στον 18ο αιώνα, σε κράτη- πειρατές ή σε αυτούς που μόνο δια της βίας νόμιζαν ότι θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Εμείς είμαστε ταγμένοι στην ειρήνη, στη συνεργασία, στο Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ταγμένοι όχι μόνο ως Έλληνες, αλλά και ως Ευρωπαίοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας είναι πρωταρχική προϋπόθεση και για την εφαρμογή των πολιτικών νησιωτικότητας. Το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε, μας δείχνει τον δρόμο, για να αξιοποιήσουμε κατάλληλα την κοινή μας θάλασσα, χωρίς να αμφισβητούμε τα δικαιώματα των άλλων, αλλά δίνοντας στους πολίτες μας την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να εκμεταλλευτούν τους πόρους της. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει η Τουρκία να αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, για να λύσουμε μακροχρόνιες διαφορές και να φέρουμε την ηρεμία στα νησιά μας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα νησιά και η Μεσόγειος για την ευημερία της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Η Μεσόγειος δεν είναι απλώς άλλη μια θάλασσα. Στις ευρωπαϊκές ακτές της κατοικούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι και, πέρα από τα θέματα ασφάλειας, είναι πηγή εισοδήματος», είπε και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, της πράσινης ενέργειας, της μπλε οικονομίας αλλά και των πολιτιστικών ανταλλαγών.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει στους νησιώτες την ίδια ποιότητα ζωής με τους κατοίκους της ενδοχώρας. Ιδιαίτερα, δε, σημείωσε την ανάγκη να απολαμβάνουν καλό δίκτυο μεταφορών, υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αυτάρκεια σε ενέργεια και ύδρευση, αλλά και να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ζωής μέσα από την επιδότηση μέρους των μεταφορών από τα κράτη-μέλη.

Στο σημείο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός έστειλε ένα ακόμη μήνυμα προς την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η πρόκληση για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας». Όπως ανέφερε, κάθε νησί πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, με βάση το μέγεθός του, τις δυνατότητές του, την απόστασή του από την ενδοχώρα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι σε μια Ευρώπη περιτριγυρισμένη από θάλασσα δεν μπορούμε να συζητάμε για την αντιμετώπιση της, χωρίς να αναφερόμαστε σε θαλάσσιες περιβαλλοντικές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τα Συμπεράσματα της Συνόδου των EUMED στην Αθήνα πέρυσι, κατόπιν πρωτοβουλίας της χώρας μας, που ασκούσε τότε την Προεδρία της Ευρωμεσογειακής Ομάδας. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη εισάγει σχετικές πολιτικές, όπως οι περιορισμοί χρήσης πλαστικών και τα Πράσινα Νησιά (Αστυπάλαια, Τήλος).

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα