10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Πέταξε τουρκικό UAV στην Ορεστιάδα;

ΕλλάδαΠέταξε τουρκικό UAV στην Ορεστιάδα;

Κυκλοφορεί (ξανά) στο διαδίκτυο στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) από την εφαρμογή Flightradar24 στο οποίο απεικονίζεται τουρκικό UAV να πετάει πάνω από την Ορεστιάδα, στον βόρειο Έβρο. Είναι όμως έτσι;

Το UAV πάνω από την Ορεστιάδα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε sites και blogs καθώς και αναρτήσεις στο Twitter, τουρκικό UAV εμφανίζεται να πετάει την Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, εντός ελληνικού FIR για 4 λεπτά περίπου. Από ώρα περίπου 15:40 UTC έως 15:44 UTC, δηλαδή σε τοπική ώρα Ελλάδας από περίπου 18:40 έως 18:44.

Παρακάτω βλέπετε μια τέτοια απεικόνιση του ίχνους πτήσης πάνω από την Ορεστιάδα. Τονίζουμε, ότι η εικόνα δεν είναι επεξεργασμένη και όντως έτσι αποτυπώθηκε στην εφαρμογή. Επίσης εκτιμάται ότι αυτή είναι η αρχική εικόνα, από όπου ξεκίνησαν όλα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί εικόνα από την εφαρμογή Flightradar24 με τουρκικό UAV να πετάει πάνω από την Ορεστιάδα. Είναι όμως έτσι;

Τί είναι η εφαρμογή Flightradar24

Η εφαρμογή Flightradar24, η οποία δημιουργήθηκε από δύο Σουηδούς το 2009, είναι μια εφαρμογή ιχνηλάτησης πτήσεων που δείχνει σε ζωντανή ροή την εναέρια κυκλοφορία από όλο τον κόσμο. 

Η εφαρμογή είναι δωρεάν αλλά παρέχεται και με πληρωμή. Στην πληρωμένη εκδοσή, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα και φίλτρα.

Η εφαρμογή πέρα από την παρακολούθηση σε ζωντανή ροή (real time) παρέχει τη δυνατότητα αναδρομής (playback) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το Flightradar24 συνδυάζει δεδομένα από διάφορες πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ADS-B, MLAT και ραντάρ.

Η κύρια πηγή είναι οι επίγειοι δέκτες ADS-B, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στην περιοχή τους, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αναμεταδότη ADS-B και τροφοδοτούν αυτά τα δεδομένα στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο. 

Τέτοιον δέκτη μπορεί να προμηθευθεί ο καθένας.

Δέκτες ADS-B τον Μάρτιο 2021. Πηγή: Flightradar24

Τα επιπλέον στοιχεία που δίνει η εφαρμογή Flightradar24 για το συγκεκριμένο UAV, είναι TCS043 ή TKTIKTB2 με ICAO 001071.

Πέταξε τουρκικό UAV πάνω από την Ορεστιάδα;

Χρησιμοποιώντας το ιστορικό της πτήσης του συγκεκριμένου ΜΕΑ από την εφαρμογή Flightradar24 παρατηρούμε χρονολογικά τα παρακάτω.

Στις 15:41:13 UTC η εφαρμογή Flightradar24 το εμφανίζει πάνω από το Ουζούν Κιοπρού (Μακρά Γέφυρα, τουρκικά: Uzunköprü).

Πηγή: Flightradar24 (επεξεργασμένη)

Μετά από 2 λεπτά, στις 15:43:13 UTC, η εφαρμογή δείχνει το UAV να κινείται προς την Ελλάδα.

Πηγή: Flightradar24 (επεξεργασμένη)

Στις 15:44:13 UTC, το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος εμφανίζεται πάνω από την Ορεστιάδα. Παρατηρήστε στην παρακάτω εικόνα ότι το ίχνος πτήσης (μπλε γραμμή) δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα.

Πηγή: Flightradar24 (επεξεργασμένη)

Μετά από 1 λεπτό, στις 15:45:13 UTC, το UAV εμφανίζεται ξανά μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα του 1′ (15:44:13 UTC – 15:45:13 UTC) είναι το στιγμιότυπο που διακινείται στο διαδίκτυο ως “πτήση τουρκικού ντρόουν πάνω από την Ορεστιάδα”.

Πηγή: Flightradar24 (επεξεργασμένη)

Το λάθος λοιπόν προέρχεται από την εφαρμογή καθόσον τα δεδομένα πτήσης δεν λαμβάνονται από το UAV αλλά από επίγειους δέκτες και υπάρχει χρονικό κενό στην ενημέρωση του ίχνους. Αυτά τα κενά καθώς και η έλλειψη δεδομένων καταγραφής απεικονίζονται είτε με γωνίες είτε με διακεκομμένη γραμμή. Πέραν αυτών, η εφαρμογή χρησιμοποιεί βάση δεδομένων για εκτίμηση της θέσης των ιπτάμενων μέσων και άλλα στοιχεία.

Στα επόμενα 7 στιγμιότυπα από την εφαρμογή Flightradar24, μπορείτε να παρατηρήσετε τη συνέχιση της πτήσης του τουρκικού UAV που “πέταξε πάνω από την Ορεστιάδα” και πώς διορθώνεται το ίχνος πτήσης.

Στις παραπάνω εικόνες, στο καταγεγραμμένο ίχνος πτήσης, μπορείτε να παρατηρήστε 2 γωνίες. Τέτοια “μπαντηλίκια” δεν κάνει κανένα αεροσκάφος.

Το OSINT, έχει το OS έχει και το INT

Αν δεν ξέρετε τί είναι OSINT, μπορείτε να διαβάσετε αυτό.

Στην παρούσα ανάρτηση είδαμε ότι από μια μη επίσημη ανοικτή πηγή (Flightradar24) αντλήθηκε μια πληροφορία (στιγμιαία αποτύπωση ίχνους πτήσης) και παρουσιάστηκε αυτή η πληροφορία ως γεγονός, που όμως σε τέτοιου είδους θέματα προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό.

Είχαμε λοιπόν το OS (Open Source) αλλά δεν είχαμε το INT (Intelligence). Την Αξιολόγηση και Ανάλυση – Συσχέτιση ώστε να έχουμε σωστή Ερμηνεία (για περισσότερα διαβάστε εδώ). Πέραν αυτών, αμελήθηκε το γεγονός ότι στα αρχικά στάδια διακίνησης μιας πληροφορίας αυτή ενδέχεται να είναι ανακριβής (για περισσότερα εδώ). Η ανακρίβεια πηγάζει από τα λανθασμένα δεδομένα αλλά και από την άγνοια ανάλυσης δεδομένων.

Κλείνοντας θα πούμε ότι,

Η Αξιολόγηση στις online εφαρμογές ονομάζεται How it works και FAQ

Η ανάρτηση είναι αποτέλεσμα των όσων μάθατε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα