Τούρκοι διοργάνωσαν rave party στην Μονή Παναγίας Σουμελά.
Οι “διοργανωτές” της βεβήλωσης είναι ο Αχμέτ Σεντερζί (Ahmet Şenterzi), ο οποίος επαγγέλεται DJ και οι συνάδελφοί του Βολκάν Γκιουντουζ (Volkan Gündüz) και Τζενγκις Τζαν Ατασόι (Cengiz Can Atasoy).
Η ομάδα των 25 συνολικά ατόμων, εισήλθε στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά έχοντας λάβει σχετική άδεια από το Κυβερνείο και την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού.
Σημειώνεται ότι η Μονή της Παναγίας Σουμελά, είναι κλειστή για τους επισκέπτες στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης, εξωραϊσμού, γεωλογικής και γεωτεχνικής έρευνας και στήριξης των βράχων.
Ο Τούρκος διοργανωτής ανέφερε ότι στόχος του ήταν να παρουσιαστεί η Παναγία Σουμελά στον κόσμο με μια διαφορετική προοπτική με την ενέργεια της μουσικής. Συνέχισε λέγοντας ότι η ένταση του ήχου προσαρμόστηκε με τρόπο ώστε να μην βλάπτει τα στοιχεία της Μονής (σσ λόγω ιδιοσυντονισμού).
“Η κοινή γλώσσα στον κόσμο είναι η μουσική. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για να γνωρίσουμε την Τραπεζούντα και τη Σουμελά, την πόλη του πολιτισμού και της τέχνης, στον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία, με τη δύναμη της μουσικής. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε παρόμοια έργα στις γύρω επαρχίες Ορντού, Κερασούντα, Ριζαίο και Άρτβιν”, συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων (TİSAD) Μουράτ Κάβγκα (Murat Çavga) εξέφρασε την αντίδρασή του στις εικόνες στη Sümela με ανάρτησή του στο facebook αναφέροντας: Μια στιγμή που ο εγκέφαλός μας παίρνει φωτιά και το μυαλό μας κρατιέται”.
“Η δημόσια συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν γιατί και πώς δόθηκε η άδεια. Τι θα κάνει αυτή η ντίσκο ψυχαγωγία σε ένα κτίριο όπου η πολιτεία μας, επιτρέπει τη λατρεία για 1 ημέρα το χρόνο; Τι θα αντηχεί ο ήχος των κουδουνιών ένα κτίριο που σήμερα είναι μουσείο;
Ποιο είναι το όφελος από την παροχή αυτής της άδειας σε ένα κτίριο που κινδυνεύει να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; Εάν μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιηθεί για προβολή σε τζαμί που βρίσκεται σε άλλη χώρα, δείχνοντας αυτό το γεγονός ως παράδειγμα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό; Οι υπεύθυνοι για αυτήν την αδικία που έγινε στη Μονή Σουμελά, που είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, που είναι υποψήφια για την UNESCO, να κάνουν άμεσα μια δήλωση που θα ανακουφίσει τη συνείδηση του κοινού”, ανέφερε στην ανάρτησή του.