Δημοσιεύθηκε σήμερα (9/4) σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που αφορά στον εθνικό κατάλογο τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αφορά στον εθνικό κατάλογο τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς.
Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1727/τεύχος Β’/8 Απριλίου 2025, και προβλέπει:
“Άρθρο 1
Την κατάρτιση εθνικού καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 91 του ν. 4939/2022, με την περίληψη σε αυτόν:
Α. Της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, για τις κάτωθι κατηγορίες αιτούντων διεθνούς προστασίας:
α. Αιτούντες με χώρα καταγωγής τη Συρία.
β. Αιτούντες με χώρα καταγωγής το Αφγανιστάν.
γ. Αιτούντες με χώρα καταγωγής το Πακιστάν.
δ. Αιτούντες με χώρα καταγωγής το Μπαγκλαντές.
ε. Αιτούντες με χώρα καταγωγής τη Σομαλία.
Β. Της Αλβανίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελληνική επικράτεια από τα σύνορά της με την Αλβανία.
Γ. Της Βόρειας Μακεδονίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελληνική επικράτεια από τα σύνορά της με τη Βόρεια Μακεδονία.
Άρθρο 2
Με τη θέση σε ισχύ της παρούσας, η υπ’ αρ. 538595/12.12.2023 (Β’ 7063) κοινή υπουργική απόφαση καταργείται.
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”
Τι ανέφερε το Άρθρο 1 της καταργούμενης ΚΥΑ (ΦΕΚ 7063/2025); Τα ίδια…

Η ΚΥΑ του 2025 λαμβάνει υπόψη, πέρα των άλλων, “το γεγονός ότι οι διατάξεις της παρούσας δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο ΕΜΔΔ-ΜΙΤΟΣ”.
Γιατί εκδόθηκε ξανά ΚΥΑ που γράφει ακριβώς τα ίδια;
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει ότι πρέπει να ακυρωθεί η 538595/12-12-2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 7063/2023) “κατά το μέρος που αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία”.
Η νέα ΚΥΑ, η οποία εξεδόθη με πλήρη αιτιολογία, σε συμμόρφωση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα επιτρέψει την άμεση απόρριψη αιτήσεων ασύλου όσων ατόμων από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, και Σομαλία έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία, και την επιστροφή τους.
Αναλυτικά η από 21/3/2025, ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ σχετικά με το αποτέλεσμα της διάσκεψης επί υποθέσεων, οι οποίες συζητήθηκαν στην Ολομέλεια στις 7 Φεβρουαρίου 2025 και αφορούν τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.
“Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021
Ανακοινώνει τα εξής:
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διάσκεψη πέντε υποθέσεων σχετικών α) με την κατάρτιση εθνικού καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών που περιλαμβάνει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία και β) με αποφάσεις Ανεξάρτητων Αρχών Προσφυγών, με τις οποίες απορρίφθηκαν ως απαράδεκτα αιτήματα για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας κατ’ επίκληση του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν στην Ολομέλεια κατά τη δικάσιμο της 7ης Φεβρουαρίου 2025.
Ι. Το Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι από τα στοιχεία του φακέλου που συνοδεύουν την 538595/12.12.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου «Καθορισμός τρίτων χωρών που χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς και κατάρτιση εθνικού καταλόγου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 91 του ν. 4939/2022 […]» (Β´ 7063) και, ιδίως, από την εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου δεν προκύπτει ότι για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τις προαναφερθείσες κατηγορίες αλλοδαπών εκτιμήθηκαν δεόντως τα κριτήρια που τάσσονται στο άρθρο 91 του ν. 4939/2022 (άρθρο 38 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ). Τούτο διότι η εισήγηση με το συνημμένο Παράρτημα περιορίζεται στην παράθεση των κειμένων των διεθνών πηγών που ελήφθησαν υπόψη, χωρίς να αξιολογούνται ειδικώς οι πληροφορίες που περιέχονται στις πηγές σε σχέση με τα τασσόμενα στον νόμο κριτήρια, ώστε να τεκμηριώνεται η συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων για τον χαρακτηρισμό. Για τον λόγο αυτό το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η ανωτέρω 538595/12.12.2023 κοινή υπουργική απόφαση, κατά το μέρος που αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.
ΙΙ. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ομοφώνως ότι πρέπει να ακυρωθούν οι ατομικές αποφάσεις των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, με τις οποίες απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας των αιτούντων αλλοδαπών αφγανικής ιθαγένειας, με την αιτιολογία ότι εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, η οποία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Τούτο διότι, εφ’ όσον προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου ότι η Τουρκία έχει αναστείλει γενικώς την επανεισδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία στο έδαφός της από τον Μάρτιο του 2020, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, όπως έγινε δεκτό με την απόφαση του Δ.Ε.Ε. της 4.10.2024 στην υπόθεση C-134/23, δεν δύνανται να απορρίπτουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτες επί τη βάσει του άρθρου 33 παρ. 2 στοιχ. γ´ της οδηγίας 2013/32/ΕΕ και της αντίστοιχης διάταξης του εθνικού δικαίου, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.”