Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του σηματοδοτώντας μια ιστορική ημέρα για την πόλη.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις δημόσιες συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας και να μειώσει τη συμφόρηση στο κέντρο της πόλης.
Παρακάτω, θα απαντήσουμε σε 16 ερωτήσεις που ενδεχομένως έχουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης καθώς και οι επισκέπτες αυτής.
Μετρό Θεσσαλονίκης
Πώς κινούνται οι συρμοί;
Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και κινείται χωρίς οδηγό. Η κίνηση ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, με ασύρματη μετάδοση 5-10 φορές/δευτερόλεπτο, με ακρίβεια θέσης κάθε τρένου περίπου 1 μέτρο. Τα δεδομένα της λειτουργία του κάθε συρμού (θέση, προφίλ ταχύτητας, συναγερμοί, αστοχίες, διαγνωστικά, δεδομένα σηματοδότήσης, κάμερες CCTV, κ.λπ.), μετα δίδονται ασύρματα (Wi-Fi) μέσω του ίδιου συστήματος μετάδοσης (DCS) και ενιαίας κεραίας. Υπάρχουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας εσωτερικά και εξωτερικά, στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του συρμού, με δυνατότητα online μετάδοσης βίντεο συνεχούς ροής (video streaming) στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επικοινωνίας των επιβατών με το Κέντρο.
Τι θα συμβεί αν υπάρξει μία αστοχία του συστήματος;
Παρότι το Μετρό είναι αυτοματοποιημένο, δηλαδή χωρίς οδηγό, αρχικά και για διάστημα έως και 2-3 ετών, θα επιβαίνει στον συρμό και συνοδός, ο οποίος σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος θα μπορεί να κινεί τον συρμό μέσω ενός πίνακα ελέγχου που βρίσκεται στο ταμπλό του πρώτου βαγονιού.
Μπορεί να γίνει μετωπική σύγκρουση τρένων;
Όχι, ο κάθε συρμός θα κινείται σε ανεξάρτητη σήραγγα μονής τροχιάς, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης δύο τρένων.
Πόση απόσταση θα έχουν οι συρμοί που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση;
Ο κάθε συρμός «απέχει» δύο στάσεις από τον προπορευόμενο. Σε περίπτωση τεχνικού σφάλματος αμέσως θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση της γραμμής, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο συρμός, αλλά και οι επόμενοι που ακολουθούν.
Με τι ταχύτητα κινούνται οι συρμοί;
Η μέση ταχύτητα θα είναι 30-40 χλμ/ώρα και η μέγιστη 80 χλμ/ώρα.
Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στις αποβάθρες;
Οι αποβάθρες είναι απροσπέλάστες από το επιβατικό κοινό. Σε όλους τους σταθμούς υπάρχουν Σταθερές θύρες στις Αποβάθρες (PSD: Platform Screen Doors) που ανοίγουν μόνο όταν έχει φτάσει ο συρμός και κλείνουν αμέσως μετά, απομονώνοντας τον χώρο των σηράγγων, όπου ηλεκτροδοτούνται και κινούνται τα τρένα και τον καθιστούν απροσπέλαστο.
Ποια είναι η διαδρομή της βασικής γραμμής;
Το μήκος της διαδρομής είναι 9,6 χιλιόμετρα. Η Γραμμή 1 ξεκινάει από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ακολουθώντας τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία και Δελφών, καταλήγει στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, όπου και θα συνδέεται με το αμαξοστάσιο Πυλαίας.
Πόσο χρόνο θα διαρκεί η διαδρομή;
Η διάρκεια της διαδρομής μεταξύ των δύο τερματικών σταθμών (Σταθμός ΟΣΕ, Νέα Ελβετία) θα είναι 17 λεπτά, συμπεριλαμβαννομένων των στάσεων στους 13 σταθμούς.
Ποιοι είναι οι σταθμοί, πού κάνει στάση το Μετρό;
Οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής του Μετρό (Γραμμή 1) είναι οι εξής:
–Τερματικός Σταθμός ΝΣΣ (Μοναστηρίου 28)
–Δημοκρατίας (Μοναστηρίου & 26ης Οκτωβρίου, Πλατεία Δημοκρατίας)
–Βενιζέλου (Εγνατία με Βενιζέλους)
–Αγία Σοφία (Εγνατία 73)
–Συντριβάνι Έκθεση (Εγνατία με Αγγελάκη)
–Πανεπιστήμιο (Εγνατία 156)
–Παπάφη (Κωνσταντίνου Καραμανλή με Παπάφη)
–Ευκλείδης (Ασκληπιού με Κατσιμίδη)
–Φλέμινγκ (Δελφών με Φλέμινγκ)
–Ανάληψη (Γεωργίου Δροσίνη 4)
–25ης Μαρτίου/Πατρίκιος (25ης Μαρτίου 28)
–Βούλγαρη (Βούλγαρη 53)
–Τερματικός Σταθμός Νέα Ελβετία (Μιχάηλ Ψελλού).
Το έργο της Επέκτασης προς Καλαμαριά, μήκους υπόγειας γραμμής 4,78 χλμ., το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, περιλαμβάνει άλλους πέντε νέους Σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα).
Πόσο συχνά θα περνούν οι συρμοί;
Αρχικά τα δρομολόγια θα περνούν κάθε 3,5 λεπτά, στην πορεία θα φτάσουν κάθε 25 λεπτά και με την προσθήκη των 15 συρμών της Καλαμαριάς η συχνότητα θα φτάσει το 15 λεπτό τις ώρες αιχμής. Αυτό σημαίνει ότι κατά την πλήρη ανάπτυξη της γραμμής θα γίνονται περίπου 40 δρομολόγια ανά κατεύθυνση κάθε ώρα, τις ώρες αιχμής, Σε περιπτώσεις μεγάλης επιβατικής ζήτησης, το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων που εξυ πηρετεί το επιβατικό κοινό.
Πόσο κοστίζει το εισιτήριο και πού θα μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί;
Το ολόκληρο εισιτήριο κοστίζει 0,60 ευρώ (0,30 ευρώ το μειωμένο) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 70 λεπτά της ώρας. Το ημερήσιο κοστίζει 2,5 ευρώ, το πακέτο 10+1 εισιτηρίων 5,80 ευρώ, η μηνιαία κάρτα 16 ευρώ, η τριμηνιαία 45 ευρώ και η εξάμηνη 85 ευρώ.
Αυτό οι τιμές ισχύουν για τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο για Μετρό-ΟΑΣΘ, ύψους 1,20 ευρώ, ή αν θα υπάρχει δυνατότητα για ξεχωριστό εισιτήριο για κάθε μέσο.
Σε κάθε σταθμό του Μετρό υπάρχουν εκδοτήρια εισιτηρίων, από όπου θα τα προμηθεύονται οι επιβάτες.
Πώς γίνεται η είσοδος στο συρμό;
Η επικύρωση του εισιτηρίου γίνεται αυτόματα με το σκανάρισμα. Οι πόρτες ανοίγουν και στη συνέχεια οι επιβάτες μπορούν να κατευθυνθούν στην αποβάθρα.
Εκεί βρίσκονται μπροστά σε κλειστές γυάλινες θύρες που ανοίγουν μόνο όταν έχει καταφτάσει το τρένο και κλείνουν αμέσως μετά.
Μπορούν να χρησιμοποιούν το Μετρό άτομα με αναπηρίες;
Το Μετρό είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, με τη χρήση των ειδικά διαμορφωμένων ανελκυστήρων.
Για τους κινούμενους με αναπηρικά αμαξίδια προβλέπονται δύο θέσεις ανά συρμό Για τους τυφλούς και όσους έχουν μειωμένη όραση υπάρχουν οδεύσεις τυφλών, ενώ μπορούν να επιβιβαστούν στα βαγόνια μαζί με τον σκύλο συνοδό τους, ο οποίος αρκεί να φέρει λουράκι.
Επιτρέπονται τα κατοικίδια;
Ναι, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται με ειδικό βαλιτσάκι. Εξαίρεση αποτελούν οι σκύλοι συνοδοί τυφλών.
Επιτρέπονται τα πατίνια και τα ποδήλατα;
Επιτρέπονται δύο ποδήλατα ανά συρμό, τα οποία μπορούν να φορτώνονται στο τελευταίο βαγόνι. Το ίδιο ισχύει και για τα πατίνια.
Υπάρχει WiFi στους σταθμούς, τις αποβάθρες και τους συρμούς;
Προς το παρόν όχι. Η Ελληνικό Μετρό έχει ζητήσει την προετοιμασία των σχετικών μελετών. Η πρόβλεψη είναι να υπάρχει WiFi σε όλο το δίκτυ.