10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Τι είναι το Τάγμα Κινητής Εφεδρείας που ενεργοποιήθηκε στην Άσκηση

ΑρχικήΕλλάδαΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Τι είναι το Τάγμα Κινητής Εφεδρείας που ενεργοποιήθηκε στην Άσκηση

Τι είναι το Τάγμα Κινητής Εφεδρείας που ενεργοποιήθηκε κατά την Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023, κατά την οποία συνεξετάσθηκε η άσκηση του Πολιτικού Τομέα ΤΑΑΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ, πραγματοποιήθηκε η μερική ενεργοποίηση ενός Τάγματος Κινητής Εφεδρείας (ΤΚΕ) στην περιοχή της Αττικής, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας – ΓΕΕΘΑ.

Ο ορισμός για τις Μονάδες Κινητής Εφεδρείας – ΜΚΕφ, αναφέρεται για πρώτη φορά στο Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης” (ΦΕΚ 236/τεύχος Α’/2-9-1974). Συγκεκριμένα στο Άρθρο 26 αναφέρεται ότι “προς επίτευξιν του σκοπού της Πολιτικής Άμυνης οργανούνται και συγκροτούνται επιστρατευτικώς, από του καιρού της ειρήνης, δι’αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως, “Τοπικαί Μονάδες” και “Μονάδες Κινητής Εφεδρείας”, καλούμεναι γενικώς Μονάδες Πολιτικής Άμυνας”.

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Νόμου 2641/1998Παλλαϊκή Άμυνα και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ 211/τεύχος Α’/15-9-1998), “στις περιφέρειες ή νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όπου συνιστώνται τα Τμήματα ΠΑΜ (σσ Τμήματα Παλλαϊκής Άμυνας), συνεχίζουν να συγκροτούνται, με μέριμνα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι Τοπικές Μονάδες Πολιτική Άμυνας του άρθρου 26 του ν.δ. 17/1974 και παύουν να συγκροτούνται οι Μονάδες Κινητής Εφεδρείας της Πολιτικής Άμυνας, οι αρμοδιότητες των οποίων ασκούνται από τα Τμήματα της ΠΑΜ.”

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι “οι πίνακες με το αναγκαιούν υλικό των Τμημάτων ΠΑΜ συντάσσονται από το ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ. Ως πυρήνες για τη στελέχωση των Τμημάτων ΠΑΜ τοποθετούνται, κατά το δυνατόν, από το ΥΠΕΘΑ μόνιμοι σε ενέργεια ή μόνιμοι εκ της εφεδρείας ή έφεδροι σε ενέργεια ή έφεδροι εκ της εφεδρείας Αξιωματικοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αποφάσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που συνοδεύονται από τους Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την οργάνωση των Τμημάτων ΠΑΜ.”

Τα Τμήματα Παλλαϊκής Άμυνας

Τα Τμήματα Παλλαϊκής Άμυνας υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στους Διοικητές των Συγκροτημάτων ή ανεξάρτητων Μονάδων του Στρατού Ξηράς, στη ζώνη ευθύνης των οποίων συγκροτούνται.

Στα Τμήματα ΠΑΜ ανατίθενται οι εξής αποστολές:

  • Ως κύρια αποστολή, έχουν την τοπική άμυνα των περιοχών, όπου συγκροτούνται, την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία.
  • Αποστολές της Τοπικής Άμυνας που μπορεί να ανατεθούν στα Τμήματα Π.ΑΜ. είναι ιδίως: Η αυτοάμυνα στους δήμους και στις κοινότητες όπου συγκροτούνται, η επιτήρηση των ακτών της περιοχής τους προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση εχθρικών στρατιωτικών τμημάτων, η φρούρηση κοινωφελών έργων και εγκαταστάσεων, η προστασία του άμαχου πληθυσμού, η παροχή πρώτων βοηθειών, η διακομιδή και νοσηλεία τραυματιών, η φόρτωση εκφόρτωση υλικών και η κατασκευή προστατευτικών έργων.

Οι λεπτομέρειες για τις αποστολές αυτές, την οργάνωση των Τμημάτων ΠΑΜ, καθώς και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα καθορίζονται στον Κανονισμό Παλλαϊκής Άμυνας και στα ειδικότερα σχέδια επιχειρήσεων και ενεργοποίησης των Τμημάτων της.

Οι υπόχρεοι των Τμημάτων ΠΑΜ καλούνται με Φύλλα Παλλαϊκής Πρόσκλησης (ΦΠΠ) και ο οπλισμός και τα πυρομαχικά τους προέρχονται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, φυλάσσονται δε στις εγκαταστάσεις της πλησιέστερης μονάδας των ΕΔ ή της πλησιέστερης αστυνομικής ή λιμενικής αρχής, εφόσον στην περιοχή δεν εδρεύει μονάδα των ΕΔ, με ευθύνη των αρχών αυτών.

Απονομή τιμητικού διπλώματος στους συμμετέχοντες στο Τάγμα Κινητής Εφεδρείας
Απονομή τιμητικού διπλώματος στους συμμετέχοντες στο Τάγμα Κινητής Εφεδρείας

Σημειώνεται ότι, στον Κανονισμό της Παλλαϊκής Άμυνας, που εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση, τη διοίκηση, τις αποστολές και γενικώς για κάθε ζήτημα σχετικό με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Τμημάτων της Παλλαϊκής Άμυνας.

Αν και φαίνεται ότι οι ορισμοί Μονάδες Κινητής Εφεδρείας (ΜΚΕφ), Τάγμα Κινητής Εφεδρείας (ΤΚΕ) και Λόχος Κινητής Εφεδρείας (ΛΚΕ) παύουν να ισχύουν από το 1998, κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην ισχύει διότι, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ υπάρχουν πρόσφατες Αποφάσεις οι οποίες αναφέρουν τις Μονάδες Κινητής Εφεδρείας.

Υπόδειγμα για την σφραγίδα (η λεγόμενη "στογγυλή") που έχει το Τάγμα Κινητής Εφεδρείας και ο Λόχος Κινητής Εφεδρείας
Υπόδειγμα για την σφραγίδα (η λεγόμενη “στογγυλή”) που έχει το Τάγμα Κινητής Εφεδρείας και ο Λόχος Κινητής Εφεδρείας

Επίσης, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών, και Οικονομικών, με αριθμ. 5321/3/4-οε/2017, “Ανάθεση καθηκόντων Πολιτικής Άμυνας στις Αστυνομικές Αρχές” (ΦΕΚ 4657/τεύχος Β’/29-12-2017) αναφέρεται ότι “στις σφραγίδες των Ταγμάτων Κινητής Εφεδρείας (Τ.Κ.Ε.) και Λόχων Κινητής Εφεδρείας (Λ.Κ.Ε.) ως υπερκείμενη υπηρεσία φέρονται οι Διευθύνσεις Πολιτικής Άμυνας.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα