26.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025

Σαν Σήμερα 21 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Μαΐου....

ΕΠΟΠ 2025: Αποτελέσματα με το ποιοι είναι κατάλληλοι κατά Ειδικότητα

Ανακοινώθηκαν τα Αποτελέσματα ΕΠΟΠ 2025: Ποιοι είναι...

Σαν Σήμερα 20 Μαΐου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Μαΐου....

F-35: Η Ελλάδα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να αμυνθεί της Τουρκίας χωρίς έγκριση των ΗΠΑ;

ΕλλάδαF-35: Η Ελλάδα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να αμυνθεί της Τουρκίας χωρίς έγκριση των ΗΠΑ;

Τα ευρωπαϊκά F-35 δεν θα μπορούσαν να πετάξουν χωρίς την άδεια από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35, ένα θαύμα της σύγχρονης αεροπορικής τεχνολογίας, έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος πολλών ευρωπαϊκών αεροπορικών δυνάμεων. Ωστόσο, η εξάρτησή της από συστήματα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επιχειρησιακή ανεξαρτησία του.

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν F-35, δεν έχουν πλήρη αυτονομία στις επιχειρήσεις τους. Οι ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν ή να περιορίσουν τη χρήση τους μέσω λογισμικού υλικοτεχνικής υποστήριξης και συντήρησης. Το ερώτημα για την Ελλάδα που θέλει να αγοράσει 20 αεροσκάφη F-35 είναι απλό: θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να αμυνθεί σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ;

Ο Christophe Gomart, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες, Les Républicains) και πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών της Γαλλίας από το 2013 έως το 2017, επεσήμανε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Point, αναφερόμενος στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το ΝΑΤΟ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τα στρατεύματά του ότι, οι χώρες που διαθέτουν εξοπλισμό αμερικανικής προέλευσης δεν θα μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Αυτό προφανώς συμβαίνει με το μαχητικό τους αεροσκάφος F-35 (που αγόρασαν οι Γερμανοί, οι Πολωνοί και καμιά δεκαριά ευρωπαϊκές χώρες)”, πρόσθεσε και σημείωσε “από την άλλη πλευρά, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Rafale. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι Αιγύπτιοι αγόρασαν Rafales μετά την άρνηση των Αμερικανών να επιτρέψουν στα αιγυπτιακά F16 να πραγματοποιήσουν χτυπήματα στη Λιβύη το 2014.”

Η ανάρτηση του Christophe Gomart στο Linkedin με ολόκληρη τη συνέντευξη στη Le Point. Εικόνα (screenshot): linkedin.com
Η ανάρτηση του Christophe Gomart στο Linkedin με ολόκληρη τη συνέντευξη στη Le Point. Εικόνα (screenshot): linkedin.com

Ο Christophe Gomart εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024 με το πολιτικό κόμμα Les Républicains, και συμμετέχει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), όπου φέρνει την τεχνογνωσία του σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, ιδίως στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE).

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος “διακόπτης εξόντωσης” (kill switch), οι ειδικοί εικάζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν ή να υποβαθμίσουν εξ αποστάσεως ορισμένες λειτουργίες εάν μια χώρα επρόκειτο να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη F-35 ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το λογισμικό cloud-native Operational Data Integrated Network (ODIN) βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Χωρίς πρόσβαση στις απαραίτητες ενημερώσεις ή τροποποιήσεις, τα ευρωπαϊκά F-35 θα μπορούσαν να παρουσιάσουν υποβαθμισμένη απόδοση ή ακόμη και να καταστήσουν μη λειτουργικά.

Αυτός είναι ο λόγος που το Ισραήλ τροποποίησε τα F-35 του (F-35 Adir). Τα περισσότερα όπλα των ΗΠΑ έχουν περιορισμούς λογισμικού και απαιτούν έγκριση από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει για τον εκτοξευτή πυραύλων HIMARS που αγοράζει η Πολωνία και τους βαλλιστικούς πυραύλους Trident του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό είναι συνηθισμένο στις εξαγωγές όπλων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, η Αργεντινή αρχικά δεν είχε τους κωδικούς για να εκτοξεύσει τους γαλλικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους της.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι οποιοδήποτε σύστημα αγοράζεται μπορεί να μην λειτουργήσει σε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Πρέπει να αναπτύξουμε τα δικά μας όπλα. Κάτι που κάνει η Τουρκία και το οποίο το εκτιμούμε ως προπαρασκευαστική ενέργεια για πόλεμο, όχι αύριο, όχι μεθαύριο μετά από 20+ χρόνια.

spot_img

Ροή Ειδήσεων

Ψηφιακό αποτύπωμα: Γιατί έχει σημασία; 6 τρόποι να το μειώσετε

Ένα ψηφιακό αποτύπωμα ακόμα και εάν δεν είναι αρνητικό, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας ακόμα και να σας θέσει σε κίνδυνο, εσάς ή...

Μάχη του Χαντρούτ: Πώς οι Αζέροι ξεγέλασαν τους Αρμένιους με ψεύτικους ήχους μάχης

Στη Μάχη του Χαντρούτ το 2020, οι αζερικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν καινοτόμες τεχνικές παραπλάνησης. Μάθετε πώς η παραπλάνηση έγινε εργαλείο στρατηγικής υπεροχής. Η Μάχη του Χαντρούτ...

ΥΠΕΘΑ vs ΥΕΘΑ: Οι διαφορές στα ποσά των δωρεών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ασυμφωνία στα ποσά των δωρεών για τις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ, τι είπε ο Δένδιας Αίσθηση προκαλούν οι αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ...

Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσοι ΕΠΟΠ υπηρετούν σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία

Πόσοι ΕΠΟΠ υπηρετούν σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία σήμερα; Την ερώτηση την απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δημοσιεύοντας σήμερα 7 Μαΐου 2025,...