13.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Στο στόχαστρο των Αρχών οι δύο Αστυνομικοί και τα οικονομικά τους

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες στην υπόθεση...

Ποια είναι η αίρεση “Τα παιδιά του θεού”;

Το The Family International (TFI), αρχικά γνωστό...

Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες 2024-2025 που έδωσαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

ΑρχικήΕλλάδαΤα ονόματα για τις κακοκαιρίες 2024-2025 που έδωσαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες από τον Οκτώβριο 2024 έως το Σεπτέμβριο 2025 είναι 24.

Η λίστα με τα ονόματα που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται για τις κακοκαιρίες για τη περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Σεπτεμβρίου 2025, καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (ΜΥ) Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Οι εν λόγω τρεις ΜΥ αποτελούν την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET).

Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες 2024 – 2025

Η Ελλάδα ονομάτισε 8 κακοκαιρίες, η Κύπρος 7 και το Ισραήλ 9. Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες και η χώρα που έδωσε το όνομα έχουν όπως παρακάτω:

  1. Alexandros (Ελλάδα)
  2. Bora (Κύπρος)
  3. Coral (Ισραήλ)
  4. Daphne (Ελλάδα)
  5. Ermis (Κύπρος)
  6. Frida (Ισραήλ)
  7. Gerasimos (Ελλάδα)
  8. Hemera (Κύπρος)
  9. Ido (Ισραήλ)
  10. Julia (Ελλάδα)
  11. Kiniras (Κύπρος)
  12. Lea (Ισραήλ)
  13. Marinos (Ελλάδα)
  14. Nestor (Κύπρος)
  15. Ofek (Ισραήλ)
  16. Pelagia (Ελλάδα)
  17. Qesem (Ισραήλ)
  18. Roni (Ισραήλ)
  19. Solon (Ελλάδα)
  20. Tria (Κύπρος)
  21. Uri (Ισραήλ)
  22. Valeria (Ελλάδα)
  23. Yam (Ισραήλ)
  24. Zoe (Κύπρος)
Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες 2024-2025
Τα ονόματα για τις κακοκαιρίες 2024-2025

Γιατί δίνονται ονόματα στις κακοκαιρίες

Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών διευκολύνει τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και κατά συνέπεια η ετοιμότητα των πολιτών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο Αυστραλοβρετανός Clement Wragge, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα.

Πότε ξεκίνησε η ονοματοδοσία των κακοκαιριών

Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα προγνωστών καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Πότε ξεκίνησε η ΕΜΥ να δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους ή όχι.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την ομάδας ανατολικής Μεσογείου, δημιουργήθηκαν αντίστοιχες ομάδες Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούν τους μοναδικούς επίσημους φορείς μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, προσδίδουν κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, θέτοντας παράλληλα σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Η ανωτέρω ονοματοδοσία αφορά στις προγνώσεις των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών για την περιοχή της Ευρώπης ενώ όπως έχει συμφωνηθεί, η ονομασία που δίνεται αρχικά σε ένα σύστημα από μία από τις ανωτέρω ομάδες, διατηρείται και από τις επόμενες, αν κριθεί ότι το σύστημα που θα επηρεάσει βαθμιαία και άλλη χώρα, είναι το ίδιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τυφώνες και οι καταιγίδες του Ατλαντικού που μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκές θύελλες διατηρούν το όνομά τους, όπως είχε ανατεθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Ποια ήταν η πρώτη κακοκαιρία με όνομα στην Ελλάδα

Η πρώτη κακοκαιρία που ονοματίστηκε στην Ελλάδα ήταν η κακοκαιρία Αριάδνη που σημειώθηκε από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου 2017.

Η ονομασία δεν δόθηκε από την ΕΜΥ αλλά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα