16 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

ΤΖΟΚΕΡ 21/1/25: Οι πιθανότητες να κερδίσετε το ΤΖΑΚΠΟΤ 14,8 εκατ. ευρώ

Ποιες είναι οι πιθανότητες να κερδίσετε το...

Προαγωγές Εφέδρων Αξιωματικών 2025

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) το...

Προαγωγές Αστυνομικών Υποδιευθυντών 2025

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις Αστυνομικών Υποδιευθυντών 2025, Προαγωγές...

Εκλογές 2023: Συνάντηση Τσίπρα με αυτούς που διοργανώνουν “γιορτές μίσους”

ΕλλάδαΕκλογές 2023: Συνάντηση Τσίπρα με αυτούς που διοργανώνουν "γιορτές μίσους"

Συνάντηση Τσίπρα με αυτούς που διοργανώνουν “γιορτές μίσους” σε Γράμμο και Βίτσι

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) έχει κατηγορηθεί από την αριστερή ιδεολογία ότι διοργανώνει “γιορτές μίσους” σε Γράμμο και Βίτσι τιμώντας όσους πολέμησαν, τραυματίστηκαν και πέθαναν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων 1946-1949 υπηρετώντας στον Εθνικό Στρατό, τον επίσημο -official θα λέγαμε σήμερα- Στρατό της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022 περιοδεία στην Καστοριά, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία. Το πώς δεν μπερδεύτηκε να πάει και στη βόρεια, είναι άλλο θέμα…

Ένας από αυτούς με τους οποίους συναντήθηκε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική αγορά της Καστοριάς ήταν και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ στην Καστοριά, Υποστράτηγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Καστοριάς, Υπτγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας. Φωτογραφία: facebook.com Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Καστοριάς
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Καστοριάς, Υπτγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας. Φωτογραφία: facebook.com Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Καστοριάς

Κατά την συνάντηση, παρούσα ήταν και η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία εκτιμάται ότι κανόνισε το “κονέ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως μαθαίνουμε αποδέχθηκε τον προγραμματισμό συνάντησης με τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΣ στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί και να στηρίξει τις θέσεις των σε αποστρατεία Στελεχών – μελών της Ενώσεως.

Η ΕΑΑΣ από την πλευρά της επικροτεί και προτρέπει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων της και συγχαίρει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Καστοριάς, για το θετικό αποτέλεσμα.

Μπροστά στα ψηφαλάκια γκρεμίζονται οι “ιδεολογίες”.

Αυτά.

Νόμος 1863/1989: Άρση των συνεπειών του εμφύλιου πολέμου 1944-1949

Για την Ιστορία, ο αγώνας του Εθνικού Στρατού κατά των ενόπλων (aka αντάρτες) του ΔΣΕ (“Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος”) την εν λόγω περίοδο, αναφερόταν ως “συμμοριτοπόλεμος” και τα μέλη του ως “κομμουνιστοσυμμορίτες” ή απλά “συμμορίτες”, μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989. Τονίζεται ότι γράφουμε “την εν λόγω περίοδο” καθόσον πριν δεν ήθελαν να επιβάλλουν το ολοκληρωτικό καθεστώς του κομμουνισμού στην Ελλάδα με “ένοπλη πάλη”.

Το 1989, η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ (ουπς!) και ΣΥΝ (Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου) έφερε στην Βουλή προς ψήφιση το Νόμο 1863 που αφορούσε την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944 – 1949. Ο εν λόγω Νόμος ψηφίσθηκε απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής και ο όρος “συμμοριτοπόλεμος” αντικαταστάθηκε από τον όρο “Εμφύλιος Πόλεμος” και ο όρος “συμμορίτες” από τον όρο “Δημοκρατικός Στρατός”.

Θα έχετε ακούσει ιστορίες ότι αρκετοί “βαπτίσθηκαν” αντάρτες και έλαβαν συντάξεις αν και ήταν μικρά παιδιά την περίοδο 1944-1949. Εκτιμάται ότι στηρίχθηκαν σε αυτό το Νόμο ο οποίος έδινε συντάξεις “με ποσοστό μείωσης της ικανότητας για εργασία τουλάχιστον 25%”.

ΓΕΣ/ΔΙΣ: Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Αντισυμμοριακόν Αγώνα

Για την ιστορία πάλι, τη μικρή και γνωστή σε λίγους, κάποτε – αρκετές δεκαετίες πριν – είχε διαταχθεί ώστε να καταστραφούν/επιστραφούν (άμεσα) όλα τα βιβλία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΓΕΣ/ΔΙΣ) που αναφερόταν στην περίοδο 1946-1949 και τα οποία βρισκόταν στις βιβλιοθήκες των Μονάδων. Ο λόγος προφανής.

Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Αντισυμμοριακόν Αγώνα (1946-1949). Βιβλία εκδόσεων ΓΕΣ/ΔΙΣ
Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Αντισυμμοριακόν Αγώνα (1946-1949). Βιβλία εκδόσεων ΓΕΣ/ΔΙΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος υπέγραψε το Νόμο 1863/1989, αναφέρει ότι την περίοδο 1946-1949 συντελούνταν κομμουνιστική ανταρσία.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα