Συναντήσεις Μητσοτάκη με Χέρτζογκ, Νετανιάχου και στελέχη ισραηλινών εταιρειών (IAI, Rafael, Elbit Systems) στο Ισραήλ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε (30/3) με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog), και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) στην Ιερουσαλήμ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και οι περιφερειακές προκλήσεις.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Χέρτζογκ
Κατά τη συνάντηση με τον Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση, του νεαρού που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα, για φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε τη στρατηγική συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας (σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή ήταν ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και της οικονομίας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Συνάντηση στο Ισραηλινό ΥΠΑΜ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με αντιπροσώπους ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών, σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
Η συνάντηση περιελάμβανε παρουσιάσεις στην ελληνική αντιπροσωπεία για την υφιστάμενη και μελλοντική συνεργασία μεταξύ των χωρών. Οι εκπρόσωποι τόνισαν τα κοινά έργα και συζήτησαν πιθανές οδούς για διευρυμένη συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία και δυνατότητες.
“Αυτή η δέσμευση ενισχύει περαιτέρω τη στιβαρή αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ως μέρος αυτής της προσέγγισης, το Ισραήλ έχει επιδείξει τη δέσμευσή του να επενδύσει στις τοπικές βιομηχανίες της Ελλάδας, προωθώντας μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και για τα δύο έθνη”, δήλωσε το Ισραηλινό ΥΠΑΜ.

Το Ισραηλινό ΥΠΑΜ εκπροσωπήθηκε από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της SIBAT, Shahar Horev, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνση Αμυντικής Έρευνας & Ανάπτυξης (MAFAT) και του Πολιτικού και Πολιτικού-Στρατιωτικού Γραφείου. Τα στελέχη από τον αμυντικό τομέα του Ισραήλ ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Israel Aerospace Industries (IAI), Boaz Levy ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Rafael Advanced Defense Systems, Yoav Tourgeman, και ο υπεύθυνος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Elbit Systems, Υποστράτηγος ε.α. Michael (Miki) Edelstein. Στη συνάντηση ήταν επίσης η Διευθύντρια Τμήματος Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της SIBAT, Amira Ilany.