14.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 21 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου....

Γερμανία: Τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο

Νεκροί και τραυματίες από επίθεση με αυτοκίνητο...

ΗΠΑ: Απόσυρση επικήρυξης για τον Αλ Τζουλάνι και νέα στρατηγική στη Συρία

Από Τζιχαντιστής σε πολιτικός παίκτης ο Αμπού...

Στρατιωτικός Τουρισμός: Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Τουρισμού

ΑρχικήΕλλάδαΣτρατιωτικός Τουρισμός: Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή ΥΠΕΘΑ και Υπουργείου Τουρισμού

Ξεκίνησε τις εργασίες η Επιτροπή Στρατιωτικού Τουρισμού του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, στην έναρξη εργασιών της Επιτροπής Στρατιωτικού Τουρισμού, μαζί την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Κατά την παρέμβασή του, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι, οι αντικειμενικοί σκοποί αυτής της θεσμικής πρωτοβουλίας επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ιστορικής στρατιωτικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ενός ελκυστικού και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος και τη διεθνή προβολή της Ελλάδας, ως προορισμού με πλούσιο στρατιωτικό παρελθόν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το κοινό σχέδιο δράσης που θα καταρτιστεί μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα πρέπει να εστιάσει στην ανάδειξη και αποκατάσταση στρατιωτικών ιστορικών χώρων, τη δημιουργία θεματικών διαδρομών, την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, τη διεθνή συνεργασία και προβολή, καθώς και την σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις, ενώ ευχαρίστησε την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην έναρξη των εργασιών της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Στρατιωτικού Τουρισμού, μια θεσμική πρωτοβουλία που επιδιώκει να αναδείξει τον κομβικό ρόλο της στρατιωτικής ιστορίας στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θέτει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα του στρατιωτικού τουρισμού, καθορίζοντας σαφείς στόχους και δράσεις. Οι κύριοι στόχοι μας επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ιστορικής στρατιωτικής κληρονομιάς, τη δημιουργία ενός ελκυστικού και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος και τη διεθνή προβολή της Ελλάδας ως προορισμού με πλούσιο στρατιωτικό παρελθόν.

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να καταρτιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των στρατιωτικών μας τουριστικών πόρων. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό, ώστε να φέρει απτά αποτελέσματα.

Ανάμεσα σε άλλα αυτό πρέπει να εστιάσει:

  • Στην ανάδειξη και αποκατάσταση στρατιωτικών ιστορικών χώρων: Ένα από τα κύρια καθήκοντα της επιτροπής είναι η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλους φορείς για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση στρατιωτικών μνημείων και τοποθεσιών. Καλώ την επιτροπή να καταρτίσει κατάλογο προτεραιοτήτων και να υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και της πρόσβασης σε αυτά τα σημεία.
  • Στη δημιουργία θεματικών διαδρομών: Η σχεδίαση θεματικών τουριστικών διαδρομών που θα συνδέουν στρατιωτικούς ιστορικούς χώρους σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας είναι κρίσιμη. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τουριστικούς οργανισμούς, σας καλώ να προτείνετε συγκεκριμένες διαδρομές, ώστε να αναδείξουμε τη σύνδεση της στρατιωτικής μας ιστορίας με τον τουρισμό.
  • Στην προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων: Έχουμε την ευθύνη να ενισχύσουμε την εκπαίδευση γύρω από τη στρατιωτική μας ιστορία. Σας ενθαρρύνω να συνεργαστείτε με ακαδημαϊκά ιδρύματα και στρατιωτικά μουσεία, προτείνοντας δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και συνέδρια. Αυτό θα συμβάλει στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης και θα φέρει τη στρατιωτική κληρονομιά πιο κοντά στη νεότερη γενιά.
  • Στη διεθνή συνεργασία και προβολή: Ένας από τους σημαντικούς ρόλους της επιτροπής είναι η ενίσχυση της διεθνούς προβολής της Ελλάδας ως προορισμού στρατιωτικού τουρισμού. Καλώ τα μέλη της επιτροπής να ερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας με διεθνείς φορείς και τουριστικούς οργανισμούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ανταλλαγών επισκεπτών με στρατιωτική θεματολογία.
  • Στη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις: Είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικές κοινότητες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τον στρατιωτικό τουρισμό. Ζητώ από τα μέλη να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και να ενσωματωθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων.

Οι αρμοδιότητές σας είναι κρίσιμες για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Με τη δική σας συμβολή, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταστήσουμε τον στρατιωτικό τουρισμό έναν ισχυρό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής, προς όφελος της οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας και αναμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις δράσεις σας για την υλοποίηση αυτών των στόχων.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα