Η συζήτηση γύρω από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι πολυσύνθετη και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές, όπως η χρηματοδότηση, η στελέχωση, η διοίκηση, οι καταγγελίες για κακές υπηρεσίες και η προπαγάνδα.
Πρόσφατα, υπήρξαν καταγγελίες για τα Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, με ασθενείς να αναφέρουν καθυστερήσεις και προβλήματα στη φροντίδα τους. Αυτές οι καταγγελίες οδήγησαν σε ριζικές διοικητικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, με την ηγεσία του Υγειονομικού των Κλάδων, δύο Νοσοκομείων και ισάριθμων Ανωτάτων Επιτροπών να “ξηλώνονται” από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ).
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αποσκοπούσαν στην “αναδιοργάνωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το ήδη κατατεθειμένο Νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης“.
Πολιτική προπαγάνδα
Υπάρχει η αντίληψη ότι η επίθεση κατά των Νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να είναι μέρος μιας πολιτικής προπαγάνδας που στοχεύει στην υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου τους και στην ενοποίηση τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ενοποίηση, την οποία αρνείται κατηγορηματικά το ΥΠΕΘΑ.
Πολιτική προπαγάνδα εκτιμούμε ότι διεξάγεται και από την Αντιπολίτευση με σκοπό να αποδυναμωθεί η Κυβέρνηση.
Στελέχωση Στρατιωτικών Νοσοκομείων
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Μονάδες συχνά διαθέτουν προσωπικό τους ώστε να καλύψουν κενά του ΕΣΥ και την ίδια ώρα δημιουργούν κενά στον εαυτό τους. Οπότε, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πριν πει ότι μπορεί να βοηθήσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, καλό θα ήταν να πάψει να αιτείται Στρατιωτικούς Ιατρούς για να καλύψουν τα οργανικά κενά του ΕΣΥ καθώς και τις εφημερίες.
Επίσης, το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει όχι μόνο να κρατήσει τους Στρατιωτικούς Ιατρούς, χωρίς να τους “αιχμαλωτίσει”, αναγκάζοντας πολλούς να “αποδράσουν” αλλά να προσελκύσει και άλλους, διότι όπως είπε ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης “υφίσταται υπαρκτός κίνδυνος να οδηγηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αδυναμία στελέχωσης“.
Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία δέχονται περισσότερη κριτική σε σύγκριση με τα Δημόσια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα. Οπότε, η δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι τέτοια δεν συμβαίνουν στο ΕΣΥ, πέρα του ότι αφήνει έκθετο τον Νίκο Δένδια, είναι απλά για να “ευλογήσει τα γένια του”. Αλλαγές προς το καλύτερο στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν γίνει, και μπορούν να γίνουν και άλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι “χάλια”. Έχουμε εμπειρία και από τα δύο οπότε κρίνουμε και συγκρίνουμε.
Η σκληρή κριτική των πολιτών, εξαιρουμένων του μηχανισμού προπαγάνδας, πηγάζει από το γεγονός ότι ο Ελληνικός Λαός εμπιστεύεται ως θεσμό τις Ένοπλες Δυνάμεις και πικραίνεται ανάλογα. Σημειώνεται ότι, από το 89% των πολιτών που εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2018 παρατηρείται πτώση, και το ποσοστό του 2024 (67%) είναι περίπου ίσο με αυτό του 2007 (71%). Τί, ποιος φταίει;
Χρηματοδότηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων
Στο ίδιο κλίμα και αναφορικά με την χρηματοδότηση, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οφείλει να αποπληρώσει άμεσα τα χρωστούμενα στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και να μεριμνήσει να μην δημιουργήσει ξανά χρέη.
Στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων θα βοηθήσει η παροχή υπηρεσιών από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους και στα μέλη οικογενειών αυτών και όχι σε τρίτους που πρέπει να περιθάλπονται από τα/στα πολιτικά Δημόσια Νοσοκομεία.
Η κατάσταση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία απαιτεί προσεκτική ανάλυση. Οι καταγγελίες για κακές παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες και λάθη είναι σοβαρές, αλλά δεν πρέπει να επισκιάζουν τη συνολική εικόνα.
Η πολιτική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει άμεσα και να μην αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα.