14 C
Athens
Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από υδροκεφαλισμό

Απάντηση ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια σε ερώτηση δημοσιογράφου...

ΣΑΓΕ 2025: Έλαβε απόφαση για τις έκτακτες κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών

Ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες κρίσεις Ενόπλων Δυνάμεων 2025,...

Στρατός Ξηράς: Ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες κρίσεις 2025 Αντιστρατήγων, Υποστρατήγων

Ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες κρίσεις Αντιστρατήγων, Υποστρατήγων 2025...

Στρατηγός Φλώρος προς Μοναχό Ιωσήφ: Οι ΕΔ σε ευχαριστούν! Μας εμψυχώνεις!

ΕλλάδαΣτρατηγός Φλώρος προς Μοναχό Ιωσήφ: Οι ΕΔ σε ευχαριστούν! Μας εμψυχώνεις!

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θράκη.

Κατά την επιστροφή το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πέρασε πάνω από το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά.

Επιστρέφοντας από την Θράκη πετώντας πάνω από τις κορυφές του Άθω χαιρετήσαμε και πήραμε την ευλογία του Μοναχού Ιωσήφ. Τον Καλόγερο του Αγίου Όρους που με την σημαία του ευλογεί τους πιλότους βγαίνοντας από το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ευχαριστούν! Μας εμψυχώνεις!
“, έγραψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στα social media.

Γέροντας Ιωσήφ: Ο Αγιορείτης Προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο μοναχός Ιωσήφ γεννήθηκε στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας (κατά κόσμον Χρήστος Μπαϊρακτάρης) το 1958.

Ο Μοναχός Ιωσήφ στο κελί του στο Άγιο Όρος.
Ο Μοναχός Ιωσήφ στο κελί του στο Άγιο Όρος.

Είναι απόφοιτος της Σχολής ιεροψαλτών Μητροπόλεως Κορίνθου. Στην μουσική του συγκρότηση συνέβαλαν επίσης ο κατά σάρκα πατέρας του ιερέας Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ο πρωτοψάλτης του Αγίου Νικολάου Κορίνθου Ιωάννης Σπανός και ο Αθανάσιος Παϊβανάς, μαθητής του Θρασυβούλου Στανίτσα. Ήταν Μοναχός της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου (1983-1989), όπου συνέψαλλε σταθερά με τους λοιπούς πατέρες της Μονής.

Σήμερα μονάζει στο ησυχαστήριο του Αγίου Μηνά στη Βίγλα, του ακρωτηρίου Ακραθως, Αγίου Όρους.

Το Λαυρεωτικό Ιερό Κελλί του Αγίου Μηνά στο Άγιο Όρος

Το Κελλί του Αγίου Μηνά, ευρίσκεται εις ύψος 250μ. πάνω από το νοτιο-ανατολικό ακρωτήριο της χερσονήσου του Άθωνος. Στο θαλάσσιο σημείο αυτό, το 493 π.Χ. ο Μαρδόνιος απώλεσε το εν τρίτο του στόλου του, τριακόσια πλοία και είκοσι χιλιάδες στρατό. Ψηλά στους βράχους, αρχικώς κατοικούνταν δύο σπηλιές, μία ανατολικώς, μία νοτίως.

Ένα διόρωφο κελλί κτίσθηκε εις τα τέλη του 19ου αιώνος, το οποίο εκάηκε από κεραυνό. Εις τα 1933, όπως αναφέρεται σε λίθινη επιγραφή, κτίσθηκε ο Ιερός Ναός του Κελλίου, επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Μηνά (εορτάζει 11 Νοεμβρίου), καθώς και δεύτερος όροφος του Κελλίου στη βόρεια πλευρά, που κάηκε και πάλιν από κεραυνό, διασωθέντος ως τόσον του Ναού. Ο Ναός ούτος, εκτίσθη παρά τινος Μοναχού Μηνά, το δε ξυλόγλυπτον τέμπλον, θύρες και παράθυρα είναι έργα του γέροντος εκείνου, αρίστου οντως ξυλουργού.

Το αριστουργηματικά μαρμάρινο δάπεδο του Ναού είναι έργο του Μοναχού Ιωσήφ, με ακριβέστατα γεωμετρικά ψηφιδωτά. Οι παραστάσεις που απεικονίζονται είναι: στο κέντρο υπάρχει ένθετη μία πέτρα από το όρος Σινά, ώστε ο τόπος να είναι τόπος Σινά– τόπος προσευχής. Γύρω, υπάρχει αριστοτεχνικός πλοχμός, αρχαίο σχέδιο, με χρωματικές επιλογές που παραπέμπουν στις φυλές των ανθρώπων και την ευκτέα αγάπη και ομόνοια αυτών. Στις γωνίες του δαπέδου, απεικονίζονται τέσσερα δελφίνια, θαυματουργικώς παρόντα σε βίους Αγίων. Επίσης, υπάρχει η επιγραφή, μία λέξη πλάϊ σε κάθε δελφίνι Ιωσήφ αιτεί έλεος, 1997, μία αιώνια παράκληση.

Πηγή: Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής (2001), Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής, Σώμα Πρώτο, Οκτάηχα Μέλη, σ.34, Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα