16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Το Σπιτφάιρ MJ755 στην Ελλάδα – Τελετή υποδοχής του Spitfire MJ755 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας

ΕλλάδαΤο Σπιτφάιρ MJ755 στην Ελλάδα - Τελετή υποδοχής του Spitfire MJ755 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας

Το Σπιτφάιρ MJ755 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα!

Το αεροσκάφος Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας

Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, η τελετή υποδοχής του Αεροσκάφους Spitfire MJ755 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρόντες ήταν επίσης η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίκαρος κ. Πήτερ Λιβανός.

Το ιστορικό της επαναφοράς σε πτήσιμη κατάσταση του Σπιτφάιρ MJ755

Στις 5 Ιουλίου 2007, παρουσιάστηκαν τα σχέδια αποκατάστασής σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.

Τον Απρίλιο 2018, αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Spitfire Company (Biggin Hill) της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» προέβησαν στη σύναψη κοινά συμφωνημένης σύμβασης, βάσει της οποίας παραχωρείται σε αυτό, με σκοπό την ανακατασκευή και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών. Το αεροσκάφος Σπιτφάιρ MJ755 θα φέρει τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ τα έξοδα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και της συντήρησης – υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού της ΠΑ, θα βαρύνουν αποκλειστικά το ίδρυμα.

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης πραγματοποιήθηκε από τον τότε Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και τον νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Δημήτριο Κόλια.

Στις 29 Μαΐου 2019, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας ο Ιπτάμενος που μετέφερε και παρέδωσε το αεροσκάφος στην Ελλάδα το 1947, Υποσμηναγός (Ι) Τζορτζ Νταν (George Dunn DFC).

Στις 19 Ιανουαρίου 2020, το αεροσκάφος Σπιτφάιρ MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, μετά από 67 χρόνια, η οποία ήταν απόλυτα επιτυχής.

Την πτήση παρακολούθησε ο Αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ίκαρος», κ. Δημήτριος Κόλιας, μαζί με τον βετεράνο αεροπόρο της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, George Dunn DFC.

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 το Σπιτφάιρ, το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντεζι προσγειώθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο “Ιωάννης Καποδίστριας” στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και αργότερα έφτασε στο Τατόι.

“Χθες αποχαιρετήσαμε το MJ755 ‘The Greek Spitfire’. Ο πιλότος Pete Kynsey έχει το φανταστικό έργο να πετάξει το αεροσκάφος πίσω στην Ελλάδα μέσω Γαλλίας και Ιταλίας. Ήταν τιμή μας να συμμετέχουμε σε αυτό το καταπληκτικό έργο και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα “ΙΚΑΡΟΣ” που ήταν χορηγός στο έργο για την Ελληνική Αεροπορία”, ανέφερε σε μήνυμά της στο Facebook, η εταιρεία Biggin Hill Heritage Hangar, που ολοκλήρωσε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το Σπιτφάιρ στην Ελλάδα.

Το αεροσκάφος Spitfire

Το Spitfire (Οξύθυμος) αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα των συμμαχικών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παραγόταν ανελλιπώς από το 1936 έως και το 1949. Συνολικά κατασκευάστηκαν 22.799 αεροσκάφη σε διάφορες εκδόσεις.

Η Ελληνική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα της Spitfire MkV το 1944, και στη συνέχεια με το τέλος του πολέμου και την ανάγκη απόκτησης νέων αεροσκαφών, παραχωρούνται από τα αποθέματα της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας 121 Spitfire MkIX στις 335, 336 και 337 Μοίρες. Τα τελευταία από αυτά τα θρυλικά αεροσκάφη αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία το 1954.

Στην Ελλάδα σώζεται σήμερα μόνο το συγκεκριμένο Spitfire με τον κωδικό MJ755 και το οποίο βρισκόταν ως στατικό έκθεμα από το 1995 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα