Ο Σεβάν Νισανιάν αποκαλύπτει τους λόγους της σύλληψής του – Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση τον κήρυξε “persona non grata”
Τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό διαδίκτυο ασχολείται με την κήρυξη από την Ελλάδα του Σεβάν Νισανιάν ως “persona non grata”, την σύλληψη του και την εντολή της Δικαιοσύνης προς αυτόν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 15 ημερών.
Ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά…
Ποιος είναι ο Σεβάν Νισανιάν
Ο Σεβάν Νισανιάν (Sevan Nişanyan) γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 21 Δεκεμβρίου 1956.
Ο 66χρονος Σεβάν Νισανιάν γέννημα θρέμμα της συνοικίας Shishli της Κωνσταντινούπολης αποφοίτησε από το Αρμενικό Λύκειο Mkhitaryan. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Στις 14 Ιουλίου 2017 έλαβε άδεια εξόδου από τις φυλακές Φώκαιας της Τουρκίας όπου ήταν φυλακισμένος, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Την ίδια μέρα, στη σελίδα του στο Facebook εμφανίστηκε μια ανάρτηση με το εξής περιεχόμενο: “Το πουλί πέταξε μακριά. Το ίδιο εύχομαι και στους υπόλοιπους 80 εκατομμύρια κρατούμενους”.
Διέφυγε στην Ελλάδα όπου έλαβε άδεια παραμονής, παντρεύτηκε Ελληνίδα και εγκαταστάθηκε στον οικισμό Παγώνδα στο νησί της Σάμου.
Τον Μάιο του 2019, ο Nishanyan επισκέφτηκε την Αρμενία για πρώτη φορά στη ζωή του και έλαβε την αρμενική υπηκοότητα.
Τον Οκτώβριο 2021 πραγματοποίησε ταξίδι στη Σερβία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα του γνωστοποιήθηκε ότι έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) και του απαγορεύθηκε η είσοδος. Κατόπιν εισήλθε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας στις 17 Δεκεμβρίου. Στις 30 Δεκεμβρίου 2021 συνελήφθη στη Σάμο.
Ο Σεβάν Νισανιάν αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές αρχές με τον όρο να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 15 ημερών.
Σεβάν Νισανιάν: Τα ακροδεξιά στοιχεία που έχουν επαφές με την αστυνομία ευθύνονται
Ο Σεβάν Νισανιάν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή στις 11 Ιανουαρίου 2021, αναφερόμενους στους λόγους που χαρακτηρίστηκε “persona non grata” είπε ότι αρχικά σκέφτηκε πως η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για την απέλασή του πλην όμως έχει μιλήσει με επαφές του, και μοιάζει να μην ισχύει κάτι τέτοιο.
Η άλλη θεωρία που έχει ο Νισανιάν σχετίζεται με τα ακροδεξιά στοιχεία της Σάμου.
“Έχουν επαφές με την αστυνομία”, λέει, σαστισμένος με το γεγονός πως στην Τουρκία αντιμετώπιζε πρόβλημα επειδή είναι Αρμένιος, και στην Ελλάδα επειδή είναι Τούρκος, καθώς, επειδή έχει αγοράσει κάποια κτίρια, τον κατηγορούν πως καταλαμβάνει τον Παγώνδα.
“Υπήρχε μια φήμη πως θα έχτιζα τζαμί”, λέει ο Νισανιάν, “που είναι παράλογο γιατί είμαι Χριστιανός”.
Ως και σήμερα δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την Ελλάδα.
Τα παραπάνω ο Σεβάν Νισανιάν τα λέει σε ελληνικά ΜΜΕ. Τί λέει όμως στα τούρκικα για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτήν της την απόφαση;
Σεβάν Νισανιάν: Τα μισά τοπωνύμια στη Βόρεια Ελλάδα είναι βουλγαρικά και τα μισά τουρκικά. Τα ελληνικά είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Ο Σεβάν Νισανιάν στις 24 Οκτωβρίου 2021 αναφέρθηκε στους λόγους της απαγόρευσης εισόδου του στην Ελλάδα, μέσα από το κανάλι του στο YouTube. Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Η εικασία μου είναι η εξής: αυτές οι δημοσιεύσεις ενοχλούν το Κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας ή τουλάχιστον κάποιους ανθρώπους σε αυτό το κράτος και θεώρησαν απαραίτητο να αναφέρουν τη δυσφορία τους στο ελληνικό κράτος. Ίσως δεν το έκαναν, δεν ξέρω… Φυσικά, αφού ασχολήθηκα με τα τοπωνύμια στην Τουρκία για δέκα περίπου χρόνια, ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ και με τις γειτονικές χώρες. Πέρυσι, τα τοπωνύμια της Βόρειας Ελλάδας, της Βουλγαρίας – τα περισσότερα από αυτά τα τοπωνύμια είναι στα τουρκικά. Στην Ελλάδα, περίπου τα μισά μέρη στη Βόρεια Ελλάδα είναι Τουρκικά και τα μισά είναι Βουλγαρικά. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ελληνικά – ένιωσα την ανάγκη να τα χαρτογραφήσω κι εγώ.”
Σεβάν Νισανιάν: Έχω σκεπτικισμό για τον αρμενικό και ελληνικό εθνικό πολιτισμό, την εθνική ιδεολογία
Ο Σεβάν Νισανιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 25 Οκτωβρίου 2021 στο δίκτυο “Ελευθερία” (Serbestiyet) ανέφερε:
“Η πρώτη εξήγηση που μου έρχεται στο μυαλό, και η πρώτη εξήγηση που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι ότι κάποια πίεση μπορεί να έχει ασκηθεί στην Ελλάδα από την Τουρκική πλευρά. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να αισθάνεται άβολα μαζί μου… Αλλά αυτό δεν μου εξηγεί και πολλά. Γιατί αν η Τουρκία θέλει να με φιμώσει για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, αυτή δεν είναι η μέθοδός της, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές και συντομότεροι τρόποι.”
“Δεν είδαν την τυπική μη Μουσουλμανική στάση που περίμεναν από μένα”
“Είχα την αίσθηση ότι η ελληνική πλευρά ήταν εξαιρετικά ενοχλημένη από την παρουσία μου στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα… Επιπλέον, δεν είδαν την τυπική μη μουσουλμανική στάση που περίμεναν από μένα. Τι στο καλό είναι αυτό; Ξέρετε ότι υπάρχει μια κοσμοθεωρία που μπορεί να μειωθεί σε τρεις ή τέσσερις προτάσεις όπως “οι Τούρκοι είναι βάρβαροι, οι Τούρκοι έχουν διαπράξει γενοκτονία εναντίον μας, οι Τούρκοι το έχουν κάνει αυτό σε εμάς, οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είναι αδέλφια”. Δυστυχώς, λυπάμαι πολύ που λέω ότι δεν συμμερίζομαι αυτή την κοσμοθεωρία. Ποτέ δεν το έκανα. Εκτός από τις αντιρρήσεις και τις επικρίσεις μου προς την Τουρκία, έχω σκεπτικισμό για τον αρμενικό και ελληνικό εθνικό πολιτισμό, την εθνική ιδεολογία και έχω μια προσωπικότητα που απολαμβάνει να βλέπει και να επισημαίνει ψέματα και αντιφάσεις σε αυτό το θέμα.”
Index Anatolicus
Το 2010 ο Σεβάν Νισανιάν δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου σε χάρτη αποτύπωνε τοπωνύμια, τα οποία είχαν αλλάξει από την Τουρκία. Ονομασίες χωριών και πόλεων από τα ελληνικά, αρμενικά, κουρδικά, συριακά, αραβικά άλλαξαν στα τουρκικά.
Το έργο Index Anatolicus κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2011 και εξελίχθηκε σε μια προσπάθεια τεκμηρίωσης όλων των ιστορικών τοπωνυμίων της Τουρκίας. Η τρέχουσα βάση δεδομένων περιλαμβάνει 47.184 τοποθεσίες από την Τουρκία, 11.111 από χώρες των Βαλκανίων και 63.995 ιστορικά ονόματα.
Στο εν λόγω έργο πλέον μπορεί να προσθέσει στοιχεία πλέον ο οποιοσδήποτε μετά από εγγραφή.
Σεβάν Νισανιάν: Οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι περισσότερο τρελοί από ότι στην Τουρκία
Ο Σεβάν Νισανιάν στην ίδια συνέντευξη στο δίκτυο “Ελευθερία”, ανέφερε:
“Έχω ένα έργο που ονομάζεται Χάρτης Nisanyan (είναι το Index Anatolicus) στο οποίο δουλεύω από το 2009. Αυτό είναι ένας χάρτης όλων των οικισμών στην Τουρκία. το έργο της τεκμηρίωσης παλιών ονομάτων, ιστορικών ονομάτων που μπορώ να αναγνωρίσω σε χωριά, πόλεις, γειτονιές κλπ. Αυτή ήταν μια μελέτη που έβλαψε σοβαρά το εθνικό ομοιογενές γλωσσικό σχέδιο που η Δημοκρατία προσπαθούσε να επιβάλει στην Τουρκία. Τα πραγματικά ονόματα χιλιάδων τοποθεσιών στην Τουρκία είναι Αρμένικα, Ελληνικά, Συριακά, Κούρδικα και Λαζικά.
Η τεκμηρίωσή τους και η απαρίθμησή τους με τρόπο εύκολα προσβάσιμο ήταν μια πράξη που δεν άρεσε στη Δημοκρατία της Τουρκίας.
Όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία, η Θράκη, η Βουλγαρία, η Αρμενία κ.λπ. Όταν ανακαλύφθηκαν τα τοπωνύμια αυτών των χωρών, κατέληξα σε συμπεράσματα που θα μας οδηγούσαν να αμφισβητήσουμε και να υπονομεύσουμε τις εθνικές ιδεολογίες αυτών των χωρών.
Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον τόσο τρελοί όσο η Τουρκία, αλλά μάλλον ακόμη περισσότερο. Υιοθετούν τη στάση «Λέτε ψέματα!», «Δεν μπορεί να ισχύει αυτό»! Υποθέτω ότι αυτή η δουλειά μου ήταν και ένας παράγοντας που αύξησε τις ανησυχίες της ελληνικής πολιτείας… Αυτή είναι η εικασία μου”.
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα βρισκόταν σκλαβωμένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα χωριά και οι πόλεις του Πόντου είχαν δημιουργηθεί από Έλληνες.
Όσο για την Χριστιανοσύνη του που ανέφερε ο Σεβάν Νισανιάν στην Καθημερινή, εμείς του θυμίζουμε ότι παλιότερα περιέγραψε τον εαυτό του ως “ειλικρινή άθεο” (outspoken atheist).
Έρευνα: ΑΜΥΝΑ, Glaux