19.8 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Εορταστικά γκρουπ Χριστουγέννων 2024 και Πρωτοχρονιάς για Στρατιωτικούς

Οι προτεινόμενες ημερομηνίες για τα εορταστικά γκρουπ...

13ο μέρισμα ζητούν ΜΤΣ και ΜΤΝ από το ΥΠΕΘΑ για το 2024

Χορήγηση 13ου μερίσματος για το 2024 ζήτησαν...

Σεισμικές έρευνες: Η Ελλάδα ερευνά για φυσικό αέριο – υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

ΑρχικήΕλλάδαΣεισμικές έρευνες: Η Ελλάδα ερευνά για φυσικό αέριο - υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

Η Ελλάδα ψάχνει για φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη με σεισμικές έρευνες

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων -ΕΔΕΥΕΠ, η οποία είναι κρατική εταιρεία με το Ελληνικό Δημόσιο να είναι ο μοναδικός μέτοχος (100%), ανακοίνωσε το πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Για το λόγο αυτό εκδόθηκε χθες σχετική NΑVTEX η οποία ανανεώθηκε την ίδια ημέρα περιλαμβάνοντας και περιοχή έξω από τα όρια του ελληνικού FIR.

Σεισμικές έρευνες δυτικά Κρήτης

Η έκταση της περιοχής των ερευνών είναι 20.058,4 τετρ.χλμ.

Αρχικά Μισθώτριες Εταιρείες σύμφωνα με το N.4631/2019 για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ήταν η TotalEnergies (operator, 40%), η ExxonMobil (40%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Μετά την αποχώρηση της TotalEnergies τον Απρίλιο 2022 η ExxonMobil (operator) έχει πλέον το 70% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 30%.

Σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά Κρήτης

Η έκταση της περιοχής των ερευνών είναι 19.868,37 τετρ.χλμ

Αρχικά Μισθώτριες Εταιρείες σύμφωνα με το N.4628/2019 για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ήταν η TotalEnergies (operator, 40%), η ExxonMobil (40%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (20%).

Μετά την αποχώρηση της TotalEnergies τον Απρίλιο 2022 η ExxonMobil (operator) έχει πλέον το 70% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 30%.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε την περιοχή για την οποία εκδόθηκε NΑVTEX (ZCZC PA02 080915 UTC NOV 22 STATHMOS KERKYRA AR.MIN 222/22) για έρευνες από το πλοίο SANCO SWIFT, από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας καθώς και τις δύο περιοχές ερευνών (Δ και ΝΔ).

Σημειώνεται ότι η NΑVTEX δεν περιλαμβάνει το σύνολο της έκτασης των δύο περιοχών.

Χάρτης με έρευνες για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο στην Κρήτη
Χάρτης με έρευνες για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο στην Κρήτη

Σεισμικές έρευνες στην Περιοχή 2

Η έκταση της περιοχής των ερευνών στο βόρειο Ιόνιο (Block 2) είναι 2.422,1 τετρ.χλμ.

Η θαλάσσια περιοχή 2 βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας. Το δυτικό όριο είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας. Το βάθος θαλάσσης κυμαίνεται από 800 έως 1200 μέτρα από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά του οικοπέδου.

Οι Μισθώτριες Εταιρείες είναι σύμφωνα με το N.4628/2019 για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2, στο Ιόνιο Πέλαγος είναι η Energean (operator, 75%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (25%).

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε την περιοχή για την οποία εκδόθηκε NΑVTEX (ZCZC PA96 300800 UTC OKT 22 STATHMOS KERKYRA AR.MIN 217/22) για έρευνες από το πλοίο M/V RAMFORM HYPERION υποστηριζόμενο από τα πλοία THOR OMEGA και VERNICOS SCAFI ONE, από 1 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας.

Χάρτης με έρευνες για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο στο Ιόνιο
Χάρτης με έρευνες για υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο δυτικά της Κέρκυρας

Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο

Ο Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ σε χθεσινή ανακοίνωση ανέφερε ότι “το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο – όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια.”

Ο Άρης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, μιλώντας στο protothema.gr είπε ότι τηρουμένων των αναλογιών και “εφόσον τύχει πλήρους εκμετάλλευσης το κοίτασμα στα νοτιοδυτικά της χώρας μπορεί να φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με το Ζορ στην Αίγυπτο ή με το Λεβιάθαν στο Ισραήλ.”

Οι έρευνες για φυσικό αέριο θα διαρκέσουν από 1 έως 2 χρόνια από σήμερα, οι διερευνητικές γεωτρήσεις από 3 έως 4 χρόνια και από 6 έως 7 χρόνια η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία εσόδων.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα