Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού πραγματοποιεί μετρήσεις στη Σαντορίνη για την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας, συνεργαζόμενη με πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) έχει αναπτύξει δύο ειδικές ομάδες στη Σαντορίνη, οι οποίες διεξάγουν:
- Γεωδαιτικές μετρήσεις μέσω δορυφορικών δεκτών GNSS σε τριγωνομετρικά σημεία της περιοχής (περίπου 20 στον αριθμό). Με τη σύγκριση νέων και παλαιότερων δεδομένων, μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μετακίνηση του εδάφους, στοιχείο που συνδέεται με τη σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα.
- Μετρήσεις βαρύτητας μέσω εξειδικευμένου οργάνου (βαρυτήμετρο, ή βαρυτόμετρο), το οποίο καταγράφει μεταβολές στο γήινο πεδίο βαρύτητας σε πάνω από 100 σημεία του νησιού. Οι αλλαγές στη βαρύτητα μπορούν να υποδείξουν μετακινήσεις πετρωμάτων στο υπέδαφος και πιθανές αλλαγές στη μάζα τους, που μπορεί να σχετίζονται με γεωλογικά φαινόμενα.
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού συνδράμει διαχρονικά στην επιστημονική έρευνα της χώρας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, η αποστολή της ΓΥΣ πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος δύο κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Τα δύο πανεπιστήμια ζήτησαν τη συνδρομή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας του προσωπικού της, αλλά και της διαθεσιμότητας εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα.
Η αποστολή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι η παλαιότερη χαρτογραφική υπηρεσία της χώρας, λειτουργώντας από το 1889. Συμμετέχει ενεργά στη χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου και σε επιστημονικές αποστολές, όπως:
- Αεροφωτογραφήσεις
- Τοπογραφικές και γεωδαιτικές μετρήσεις
- Βαρυτομετρικές και γεωμαγνητικές καταγραφές
Τα δεδομένα και οι μελέτες που προκύπτουν από το έργο της χρησιμοποιούνται τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από φορείς του Δημοσίου και επιστημονικά ιδρύματα.