14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

ΓΕΕΘΑ: Ζητάει καταστάσεις με τους ΕΠΟΠ που γίνονται 50 ετών

Το ΓΕΕΘΑ ζητάει από τα Γενικά Επιτελεία...

Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 5 Νοεμβρίου....

Πανεπιστήμια: Προσλήψεις 282 διδασκόντων το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 282...

Σαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1822 δύναμη στόλου Ύδρας και Σπετσών από οκτώ πλοία προσβάλλει και νικά τον Οθωμανικό Στόλο του Γιουσούφ Πασά, που συμμετέχει στην πολιορκία του Μεσολογγίου, και ελευθερώνει την επικοινωνία του Μεσολογγίου από τη θάλασσα.

Το 1866 λαμβάνει χώρα το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου. Δύναμη από 250 μαχητές, υπό τον Ανθυπολοχαγό Ιωάννη Δημακόπουλο, και 714 γυναικόπαιδα κλείνονται στη Μονή του Αρκαδίου και αποκρούουν αλλεπάλληλες επιθέσεις 15.000 Τουρκοαιγυπτίων του Μουσταφά Πασά. Αφού καταλήφθηκε η Μονή, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης (ή ο δάσκαλος Εμμανουήλ Σκουλάς) ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Τούρκοι και οι Έλληνες που βρίσκονταν σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια της μάχης έπεσε πολεμώντας γενναία ο ηγούμενος της Μονής, Γαβριήλ.

Το 1912 το τορπιλοβόλο 14 υπό τον Υποπλοίαρχο Περικλή Αργυρόπουλο τορπιλίζει οθωμανική κανονιοφόρο στις Κυδωνιές.

Το 1943 στο πλαίσιο της απόφασης της Βρετανικής Διοίκησης, τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (336 ΒΕΜΔ) προβαίνουν σε δύο διαδοχικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών κοντά στο Ηράκλειο. Ο Διοικητής της Μοίρας Σμηναγός Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, κατά τη διέλευσή του πάνω από τον στόχο, δέχεται πλήγμα αντιαεροπορικού πυροβόλου, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί αναγκαστικά και να συλληφθεί αιχμάλωτος.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του Όσλο και μετά από συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε το 1995 την αποστολή παρατηρητών για την προετοιμασία και παρακολούθηση των Παλαιστινιακών εκλογών. Η Ελλάδα αρχικά συμμετείχε με τέσσερα στελέχη και από τις 12 Δεκεμβρίου 1995 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 1996, με δύο στελέχη.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα